Select your Top Menu from wp menus

Uljez na Croatian Forumu 2016: Dolazi “zadnji europski fašist”

Uljez na Croatian Forumu 2016: Dolazi “zadnji europski fašist”

“Zadnji europski fašist” – kako je Miro Kovač nazvao srpskog premijera Aleksandra Vučića, dolazi na Croatian Forum 2o16 u Dubrovnik na temelju poziva koji mu je iznenađujuće uputio tehnički premijer Tihomir Orešković.

Podsjetimo da je u zadnje vrijeme dolazila snažna retorika iz Srbije kojom su pokušavali Hrvatsku prikazati državom koja obnavlja fašizam, dok su s druge strane nastavili provođenje univerzalne nadležnosti zakona čime su počeli progoniti i obične građane Hrvatske. Ovaj poziv dolazi od tehničkog premijera kao “nagrada” za sve akcije koje koje Vučić imao svojevremeno tijekom okupacije u Glini, zatim u Busijama na zadnjem “obilježavanju Oluje” prijeteći i zveckajući oružjem za neke nove buduće ratove. Takav premijer koji danas razmišlja o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću zbog ubijanja, genocida, razaranja pa čak i razaranja Dubrovnika u koji će doći 25 i 26. kolovoza svakako nije dobrodošao, ali nažalost tehnički premijer Orešković smatra drugačije.

Ovaj događaj sa pozivom premijeru Srbije stavlja u drugi plan izvorno izvrsnu inicijativu suradnje od Jadrana do Baltika na kojem će uz domaćina predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović biti i poljski predsjednik Andrzej Duda. Oni će ujedno i otvoriti Croatian Forum u Dubruvniku svojim govorima kao idejni začetnici Inicijative Jadran – Baltik – Crno more.

Danas je Inicijativa Jadran – Baltik – Crno more pala u drugi plan zbog orijentacije Hrvatske na pristupanje Srbije Europskoj uniji gdje je Hrvatska izgubila važnu ulogu u ovoj Inicijativi koju i dalje uspješno provodi poljski predsjednik.

Sam Forum će se održati 25. i 26. kolovoza 2016. godine u dubrovačkom hotelu Palace, a okupit će visoke dužnosnike 12 država članica Europske unije koje se protežu preko područja između tri europska mora, Jadranskog, Crnog i Baltičkog – Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, pružajući im izvrsnu priliku za poboljšanje gospodarskih odnosa i suradnje između navedenih zemalja. Uz poljskog predsjednika gosti na Forumu će biti i litavska predsjednica Dalia Grybauskaitė, slovenski predsjednik Borut Pahor te mađarski predsjednik János Áder.

Tema ovogodišnjeg Croatian Forum 2016 je “Jačanje Europe – povezivanje Sjevera i juga” koje će svakako zasjeniti boravak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića jer uključenje Srbije u ovu inicijativu kojoj prirodno ne pripada osuđuje unaprijed tu inicijatu na propast, odnosno na opstrukciju.

Ovim pozivom premijeru Srbije, Tihomir Orešković je stvorio još jedan novi diplomatski korak unazad jer je Aleksandar Vučić zajedno sa svojim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem i dalje čvrsto na pozicijama velikosrpske politike kojom ugrožava i destabilizira prvenstveno Bosnu i Hercegovinu, a i indirektno kroz pripremni hibridni rat i Hrvatsku, a koji bi se prema planovima vojnih vježbi Srbije i Rusije 30-ak kilometara od granice Hrvatske mogao uskoro očekivati. Takvog čovjeka danas tehnički premijer smatra dobrodošlim na važan međunarodni događaj u Hrvatskoj iako otvoreno nastavlja sa ratnohuškačkom retorikom kakvu je imao i u vrijeme Domovinskog rata.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: Ilustracija NP

 

Facebook Comments

Vezani članci

1 Komentar

  1. Pingback: Uljez na Croatian Forumu 2016: Dolazi ‘zadnji europski fašist’ » Kultura i politika

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *