Select your Top Menu from wp menus

Tko su najveći dobitnici britanskog Brexita

Tko su najveći dobitnici britanskog Brexita

Početak krize koji je izazvan britanskim referendumom svakako će štetiti i Velikoj Britaniji, odnosno njenim članicama Engleskoj i Welsu s jedne strane te Škotskoj s druge strane, kao i Sjevernoj Irskoj koja je u sastavu Ujedinjenog kraljevstva. Nova nesigurnost na otoku će unijeti najavljeni referendumi koji će imati dalekosežne posljedice u postupku mogućeg razdruživanja posebno kad se uzme u obzir energetska bogatstva koja bi ostala u posjedu Škotske. Kako će u tom slučaju reagirati Engleska i Wels, možemo samo očekivati da će stanje biti kao što je bilo i tijekom referenduma oko izlaska izvan Europske unije. Svakako će ovakav ishod imati posljedice na stabilnost Europske unije te cijelog europskog kontinenta.

Poljska postaje vodeća konzervativna članica EU i želi proširiti Višegradsku grupu na Hrvatsku i Rumunjsku

Najave novih referenduma iz Nizozemske i Francuske dodatno će oslabiti snagu Europske unije. Također i izjave dužnosnika Europske unije ne daju baš povjerenje kako su shvatili razlog koji je doveo do ovog britanskog  referenduma. Snažni pritisak njemačko-francuskog saveza oko centraliziranja vlasti i moći u Bruxellesu i izgradnja snažnog eurofederalizma dovele su do ovakvih otpora pojedinih članica čime se uništavaju one osnovne temeljne vrijednosti koje su narodi i članice EU-a donijele u Europsku uniju. Prividno dobitnici su Angela Merkel i Francois Holande, ali dugoročno i oni su na gubitku jer su upravo oni najodgovorniji za rušenje suvereniteta članica koje će samo porasti ovom odlukom građana Velike Britanije. Iz Poljske stiže zabrinutost ovim stanjem jer Poljska i Mađarska kao predvodnice temeljnih nacionalnih vrijednosti i očuvanja suvereniteta članica Europske unije kroz djelovanje Višegradske grupe naći će se na još većem udaru eurofederalističkih pritisaka koji će dovesti do nove nestabilnosti unutar Europske unije. Ta zabrinutost ide do te mjere da dolaze prijedlozi iz Poljske o proširenju Višegradske grupe na Hrvatsku i Rumunjsku kako bi se ojačale geopolitički te povećale broj stanovnika na gotovo 100 milijuna državljana čime bi dobile veću snagu i utjecaj unutar Europske unjie te moguće prijetnje očuvanju suvereniteta članica Višegradske grupe koje donosi nasilna neselektivna migrantska politika. U toj novoj kriznoj situaciji koja je destabilizirala Europsku uniju, Poljska je vidjela i svoju prednost obzirom da trenutna poljska vlada predstavlja nositelja konzervativizma i kršćanstva u Europskoj uniji čime će lakše nametati tteme koje su u interesu Poljske.

Triumvirati Trump, Putin i Le Pen koji će promijeniti svijet

Poseban razlog za slavlje ima Kremlj jer izlaskom Velike Britanije iz Europske unije slabi euroatlantizam na europskom kontinentu te slabi Europska unija kao zajednica država koja zajedno ima veliku moć, dok pojedinačno države nemaju snagu za utjecaj izvan svojih granica osim Njemačke. Na ovaj način bi se i ruski interesi lakše probijali na europski kontinent šireći se na zapad. Svakako ovakvo stanje dovodi do velike nestabilnosti europskog kontinenta u koji Hrvatska ulazi potpuno nespremna, bez vlade, prožeta snažnom korupcijom te bez nacionalne strategije. Srpski tehnički premijer Aleksandar Vučić naglasio je da Srbija ostaje na europskom putu, jer s ovakvom politikom će lakše ostvariti svoje velikosrpske ciljeve kojih se nikad nisu odrekli. Ostaje žal za propuštenom prilikom koju je Hrvaska imala tijekom 2015 godine kojom je propustila Hrvatskoj omogućiti stabilan rast, razvoj i stabilnost kroz bliže povezivanje sa članicama Višegradske grupe od Jadrana do Baltika.

Triumvirat Putin, Trump Le Pen, izvor: Pravda.ru
Triumvirat koji će promijeniti svijet: Putin, Trump Le Pen, izvor: Pravda.ru

Kako prenosi ruska Pravda, Brexitom će sigurno profitirati Rusija koja će lakše nametati svoje interese te vjerojatno uspjeti smanjiti pritisak sankcija. Također postavlja se nova teza o promjenama koje će se dogoditi unutar Europske unije. Ruski analitičari vide Marinu Le Pen kao novu snažnu osobu koja će istupiti u prvi plan nakon Brexita. Također republikanski predsjednički kandidat Donald Trump se ističe kao buduća najvažnija osoba u Sjedinjenim Američkim Državama koji će zajedno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom predstavljati “triumvirat koji će promijeniti svijet”. Kako danas Nacional Front Marine Le Pen predstavlja drugu po važnosti stranku u Francuskoj i ozbiljno pretendira da postane najvažnija politička stranka u Francuskoj koja će prema izjavi Marine Le Pen odmah pokrenuti francuski Frexit za izlazak iz Europske unije. Donald Trump, najizgledniji kandidat za predsjednika SAD-a izrazio je oduševljenje britanskim izlaskom iz Europske unije, iako prema vlastitom priznanju nije pretjerano upoznat o značenju Brexita.

U ovoj drugoj fazi razgradnje Europske unije, njemačka kancelarka nakon izvršenih “zadataka” nije potrebna više Putinu te nakon skandalozne migrantske politike i gubitka utjecaja u Njemačkoj, gdje već dvije trećine Nijemaca ne želi da bude kancelarka (prema pisanju Die Welta), njena politička karijera bi se pomalo trebala kretati prema umirovljenju te bi na njeno mjesto došla Marine Le Pen koja bi trebala do kraja razgraditi institucije Europske unije .

Hrvatski položaj u postbrexitskoj epohi

Nekompetetnim i nepouzdanim hrvatskim diplomatima i dužnosnicimae na koje se nitko nije mogao osloniti, fokus interesa je prebačen dalje na istok kako prenose poljski mediji na Poljsku, Rumunjsku i Tursku, a Hrvatska je prepuštena sama sebi da riješava neriješive probleme sa radikaliziranom Srbijom s kojom hrvatski dužnosnici nepotrebno gube energiju. Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović troše nepotrebno vrijeme i resurse Hrvatske na bezidejne razgovore sa Srbijom čime samo troše novac poreznih obveznika kojima neće riješiti ni jedan problem, umjesto da su nastavili briljantan projekt Jadran – Baltik te razvijanje odnosa sa članicama Višegradske grupe, ali od kojeg je predsjednica Grabar Kitarović iz neobjašnjivih razloga odustala.

M. Glavinić/Novi Pogledi, foto: ilustracija NP/pravda.ru, BBC twitter

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *