Select your Top Menu from wp menus

Szijjarto i Canete o energetskoj sigurnosti: Mađarska želi kupovati plin od Hrvatske i što bržu izgradnju LNG terminala na Krku

Szijjarto i Canete o energetskoj sigurnosti: Mađarska želi kupovati plin od Hrvatske i što bržu izgradnju LNG terminala na Krku

Peter Szijjarto mađarski ministar vanjskih poslova se u četvrtak sastao sa povjereniko Europske unije za energiju i klimu. Miguelom Arias Caneteom u Budimpešti. Tema razgovora je bila energetska sigurnost Europe.
Nakon razgovora Szijjarto je izjavio kako je povezivanje plinskih mreža srednje i jugoistočne Europe i kupnja plina od Rumunjske i Hrvatske izuzetno važan cilj za Mađarsku koji bi unaprijedio njenu energetsku sigurnost i neovisnost.

Trenutno je u cilju realizacije plinskog koridora „Jug-Sjever“ koji bi išao preko Bugarske, Rumunjske i Mađarske i tako omogućio pristup plinu iz Azerbajdžana. To ne bi trebao biti novi plinovod, već samo interkonekcija već postojećih i oko toga plana bi uskoro trebala biti potpisana deklaracija od ministara energetike država srednje i jugoistočne Europe.

Što se tiče omogućavanja dvosmjernog toka plina između Hrvatske i Mađarske, očekuje se kako bi radovi na tome mogli početi odmah nakon nedjeljnih izbora u Hrvatskoj.

Za kraj sastanka povjerenik Canete je ponovo pozvao na izgradnju LNG-a na Krku kao jednog od prioriteta za europsku energetsku sigurnost.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi/ foto: kormany.hu

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *