Select your Top Menu from wp menus

Sukob Mađarske i Švedske: Mađarska ne želi nazad migrante ni primjenu Dublinskih pravila!

Sukob Mađarske i Švedske: Mađarska ne želi nazad migrante ni primjenu Dublinskih pravila!

Švedski ministar za pravosuđe i migracije Morgan Johansson je izjavio agenciji TT kako je Mađarska obavijestila Švedsku kako neće primjenjivati Dublinska pravila po kojima se tražitelji azila mogu poslati natrag u prvu državu preko koje su ušli u EU da se njihov zahtjev obradi tamo.

Johansson je izjavio kako se sve države moraju držati zajedničkih pravila ili ne mogu biti članovi i da će pozvati mađarskog veleposlanika na konzultacije nakon što je njegov mađarski kolega Laszlo Trocsanyi odbio susret.

Ubrzo je stigao i odgovor od Petera Szijjarta koji je nazvao ove optužbe neosnovanima. Szijjarto je izjavio kako su stotine tisuća migranata s bliskog istoka koji su prošli kroz Mađarsku prije toga prošli bar jednu EU državu i da ih Mađarska neće primiti natrag.

U ovom slučaju se očito radi o problemu da se dublinska pravila zbog europske birokracije ne primjenjuju na Grčku koja je to iskorištavala (a, i dalje koristi) kako bi bez posljedica slala migrante dalje preko svojih granica ignorirajući dublinska pravila i schengenski sporazum.

Treba podsjetiti da je Švedska isto primjenjivala politiku otvorenih vrata kod ovoga migrantskog vala što je dovelo do preko 160.000 zahtjeva za azil u toj zemlji, što je gotovo 2% od ukupnog broja stanovništva te zemlje.

Ovaj problem bi uskoro mogla imati i Hrvatska s obzirom da su desetine tisuća migranata registrirane prvi puta u Hrvatskoj.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi, foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *