Select your Top Menu from wp menus

SRBIJA OPET NA UDARU VELIKE BRITANIJE: OTVORENO zaprijetili SRBIJI: Ako Putin bude tražio podršku Trumpa za Srbiju, počinje opći rat

SRBIJA OPET NA UDARU VELIKE BRITANIJE: OTVORENO zaprijetili SRBIJI: Ako Putin bude tražio podršku Trumpa za Srbiju, počinje opći rat

Zapadni Balkan mogao bi se vratiti otvorenim sukobima ako bi Vladimir Putin od Donalda Trumpa zatražio podršku za Srbiju.  To je izjavio bivši britanski državni tajnik za Europu Denis MacShane.

MacShane je u tekstu za britanski Independent naveo da je do posljednjeg “nadrealnog izbijanja napetosti” u odnosima Beograda i Prištine došlo zbog vlaka, poslije čega je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov podigao tenzije upozorenjem na “novi oružani sukob” u regiji.

“Umjesto da to bude trenutak pomirenja, vlak napravljen u Rusiji je prekriven živopisnim sloganima ‘Kosovo je Srbija’ na 21 jeziku, s posterima srpski pravoslavnih svetaca i heroja. To bi bilo za strip da nije smrtno ozbiljna provokacija sprskih nacionalista. S približavanjem travanjskih predsjedničkih izbora, to je dobar način za poticanje strasti birača stvaranjem još jednog umjetnog sukoba s Kosovom “, naveo je MacShane.

Bivši britanski dužnosnik je naveo da se Kremlj “specijalizirao u podržavanju beskrajnog kršenja granica UN – u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini i podupire Beograd u zahtjevima za separatizam srpskog nacionalista na Kosovu iu Bosni”.

“Srbi ostaju bliski pravoslavnim vjernicima u Rusiji i nadaju se da će predsjednik Trump stati na stranu Rusije i srpskih nacionalista nasuprot ostatku regije. S druge strane, Trump možda nešto zna o potrebi da se pobjegne vladavine Beograda od svoje treće supruge, Melanije, koja je živjela u rodnoj Sloveniji na početku ratnog desetljeća na Balkanu 1990.”, navodi se u tekstu.

MacShane je rekao da sumnja da Trump zna mnogo o Kosovu, ali je dodao da su mnogi republikanci poput senatora Johna McCaina i bivšeg potpredsjednika Boba Dola, s kojim se predsjednik Kosova Hashim Thaci sreo prije inauguracije predsjednika u Vašingotnu, čvrst pristalice Kosova i bliski velikoj albanskoj dijaspori u SAD.

Bivši britanski dužnosnik i poznavalac Balkana je naveo da “nije sva krivnja na Srbiji”, dodajući da na Kosovu postoji snažna nacionalistička partija Samoopredjeljenje koja, kako navodi, “koristi vrlo sličnu retoriku kao ekstremni srpski nacionalisti”.

MacShane navodi da “ima nečeg sjevernoirskog u izvanrednoj nesposobnosti Srba i kosovskih Albanaca živjeti jedni pored drugih. Srpski premijer Aleksandar Vučić kaže da je Kosovo ‘kolijevka Srbije’, što je isto kao reći da je ‘Normandija kolijevka Engleske’ zato što je William Osvajač došao iz te oblasti (u Francuskoj) i velike srednjovjekovne bitke između Engleske i Francuske su vođenje na normandijskom poljima “.

“Ništa neće uspjeti dok ne bude više pomirenja i uzajamnog priznanja Srba i kosovskih Albanaca, kao i između svih država u regiji. Ili su osuđeni da kao kao katolički nacionalisti i protestantski unionisti u Sjevernoj Irskoj održavaju ‘intergitet svoje svađe’ još jedan vijek”, naveo je MacShane.

M.Glavinic/Novi Pogledi/Croative.net

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *