Select your Top Menu from wp menus

Snažne poruke Europskoj uniji sa summita V4: Morate se mijenjati!

Snažne poruke Europskoj uniji sa summita V4: Morate se mijenjati!

Ishod nedavnoga britanskog referenduma o izlasku iz EU jasan je signal da su Uniji potrebne reforme te da se moraju poštovati odluke njezinih suverenih članica, kazali su u četvrtak čelnici Višegradske skupine srednjoeuropskih zemalja

“Europska unija mora se vratiti svojim korijenima. Mora se više baviti brigama svojih građana, a manje brigama svojih institucija”, kazala je poljska premijerka Beata Szydlo nakon sastanka skupine.

Poljska je u srpnju preuzela rotirajuće predsjedanje Višegradskom skupinom, koja uključuje i Češku, Slovačku te Mađarsku. Četiri države sastale su se kako bi se pripremile za posebni summit EU-a koji će se u rujnu održati u Bratislavi.

“Odlaskom Velike Britanije EU je izgubila svoju ulogu svjetskoga igrača”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

On je za Brexit okrivio europsku migracijsku politiku: “To je razlog zbog kojega smo izgubili Veliku Britaniju”.

Četiri članice EU-a dosljedno se opiru planovima Bruxellesa o stalnoj raspodjeli tražitelja azila u Europi i žele drastično smanjiti broj migranata koji dolaze u Europu.

“Cilj naše politike u pogledu izbjeglica jest zaustaviti migraciju”, kazao je Orban. Oni koji žele useliti se u Europu trebali bi ispuniti zahtjev za azilom u centrima izvan vanjskih granica EU-a i ostati ondje sve dok ih ne prihvati neka europska zemlja”, dodao je Orban.

Izvor: HINA/foto ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *