Select your Top Menu from wp menus

SLUŽBENO IZVJEŠĆE: Ipak vrlo aktivan i sadržajan radni posjet Predsjednice RH SAD-u

SLUŽBENO IZVJEŠĆE: Ipak vrlo aktivan i sadržajan radni posjet Predsjednice RH SAD-u

Nakon burnih napada na Predsjednicu RH zbog njenog novogodišnjeg posjeta Sjedinjenim Američkim Državama u javnost je dospjela diplomatska bilješka u kojoj je potvrđeno s kim se sve sastala predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović tijekom radnog posjeta SAD-u.

Bilješka tako otkriva da se predsjednica sastala s dvadeset visokih američkih dužnosnika koji će imati značajnu ulogu u budućoj administraciji Donalda Trumpa. Imala je sastanke s vodstvom Pentagona, s više kongresnika, analitičara utjecajnih američkih medija, vodstvima think-tankova i nevladinih udruga, gospodarstvenicima te političarima i suradnicima bliskim izabranom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Tom prilikom predsjednica RH je svoje američke sugovornike upoznala sa svim važnim pitanjima koji su predmet vanjskopolitičkog djelovanja Pantovčaka.

Ključne poruke koje je  predsjednica uputila američkim diplomatima:

1. Jugoistočna Europa 

Porast nestabilnosti političkog stanja u Bosni i Hercegovina gdje je Kolinda Grabar Kitarović posebno upozorila na nefunkcioniranje Daytonskog sporazuma te separatističke namjere Milorada Dodika čime se ugrožava opstojnost BiH te destabilizira cjelokupan prostor jugoistočne Europe. Također je ukazala na potrebu snažnijeg angažmana euroatlanskih institucija kako bi se BiH što prije integrirala u euroatlanske integracije čime bi se smanjio utjecaj trećih država na BiH te smanjio islamski radikalizam. Poseban naglasak je stavila na sudski proces u Hagu “šestorki” jer bi potvrdom “udruženog zločinačkog poduhvata” došlo do nesagledivih štetnih posljedica za Republiku Hrvatsku te međunarodno pravo općenito.

Odnosi sa Srbijom su na vrlo niskoj razini zbog snažne radikalizacije Srbije, rusko-srpskih vojni vježbi nedaleko od hrvatske granice, vraćanja u prošlost te ocrnjivanja Hrvatske u međunarodnoj zajednici čime stvaraju dodatnu zabrinutost zbog takve srpske politike.

2. Inicijativa tri mora

Inicijativa tri mora je bila jedna od važnijih tema koje je hrvatska predsjednica prezentirala američkim domaćinima jer osnaživanjem i integriranjem prostora Srednje Europe na uspravnici Jadran – Baltik – Crno more dolazi do ostvarivanja strateške vizije Europe koja je cjelovita, slobodna i koja će štititi europske interese u širem kontekstu. Pripreme infrastrukturnih projekata za sastanak u Wroclavu su u tijeku te bi se tražili izvori financiranja za te projekte. Američka strana je naglasila da je iznimno važno da Hrvatska ostane supresjedateljica Inicijative kako se ne bi u javnosti percipirala kao poljska ideja.

3, Bilateralna pitanja Hrvatska – SAD

Grabar-Kitarović je istakla važnost da Hrvatska što prije uđe u američki program izuzeća od viza te ukazala na potrebu žurnog rješavanja i potpisivanja Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om u . Ova dva pitanja su važna jer bi olakšala dolazak ulagača te bi zaštitila interese državljana kako RH tako i SAD-a. Predsjednica je naglasila važnost ovih pitanja i zbog projekta izgradnje LNG terminala na Krku gdje bi se olakšalo sudjelovanje američkih tvrtki u budućim natječajima.

Posebno je naglašena vrlo dobra bilateralna obrambena suradnja kao i savezništvo dviju država.

Jedna od važnih tema na koje je ukazala predsjednica Grabar – Kitarović i izrada nove strategije nacionalne sigurnosti i nacrta Zakona o sustavu domovinske sigurnosti pri čemu je američka strana ponudila svoja iskustva.

Sve ove teme su od iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku ,a s kojim je hrvatska predsjednica upoznala svoje američke sugovornike s kojim se susrela i razgovarala u Washingtonu, New Yorku i Bostonu tijekom svojem osmodnevnog boravka u SAD-u.  Bilješku je sastavio Nikica Kopačević, a odobrio veleposlanik Joško Paro.

Iz bilješke se može saznati da je riječ o radnom posjetu predsjednice SAD-u.

Ali, ni ova bilješka ne otkriva sva imena s kojima se sastala predsjednica, nego se kaže da će “o ostalim sastancima, iz razloga nacionalne sigurnosti i sukladno NATO-ovim i pravilima EU, Predsjednica Republike osobno izvijestiti najviši državni vrh”. Kako Jutarnji  List doznaje, to je u međuvremenu i učinila tako da premijer Andrej Plenković ima listu imena svih s kojima je razgovarala Kolinda Grabar-Kitarović. Jutarnji doznaje da su ostvareni kontakti i s generalom Jamesom Mattisom, koji se spominje kao budući ministar obrane SAD-a.

Iz diplomatske bilješke se saznaje da se Grabar-Kitarović sastala sa senatorima Ronom Johnsonom i Marcom Rubiom, kongresnikom Louom Barlettom, koji je među prvima podržao Trumpovu kandidaturu, bivšim senatorom i komentatorom na CNN-u Rickom Santorumom, dekanom The Fletcher School i jednim od kandidata za državnog tajnika,

Hrvatska predsjednica susrela se i s admiralom Jamesom Stavridisom, izvršnim predsjednikom Atlantskog vijeća SAD-a Damonom Wilsonom, višim suradnikom na Centru za transatlantske odnose Sveučilišta Johns Hopkins Edwardom Josephom i veleposlanikom Zalmayom Khalilzadom, inače čestim komentatorom u medijima, koji je blizak Donaldu Trumpu.

Razlog zbog kojeg  Kolinda Grabar-Kitarović i njen tim nisu  odavala imena svih sugovornika za vrijeme njezina posjeta Americi preporuka je ljudi koji su bliski Donaldu Trumpua koji će obnašati visoke funkcije u budućoj administraciji – da prije inauguracije izbjegavaju kontakte sa stranim državnicima ili ako do tih kontakata dođe, da se oni javno ne obznanjuju.

Ova diplomatska bilješka još jednom potvrđuje neutemeljenost napada dijela hrvatskih medija kojima je Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović postala glavna prijetnja zbog novog intenziviranja nacionalnih interesa Republike Hrvatske čime se radi značajan odmak od politike vezanja u zapadnobalkanske asocijacije. Hrvatska državnost je na iznimnoj kušnji zbog ovakvih agresivnih napada od strane pojedinih medija kao i određenih političkih struktura te nevladinih organizacija na najvažniju instituciju nacionalne suverenosti čime se ugrožava i sam ustavni poredak u Republici Hrvatskoj.

M.Glavinić/Novi Pogledi, foto: Twitter Marko Rubio

U prilogu bilješka koju je sastavio Nikica Kopačević ispred Veleposlanstva RH u SAD-u, a odobrio je Joško Paro.

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *