Select your Top Menu from wp menus

SAD pokrenule proturaketni štit u Rumunjskoj, Rusija nezadovoljna

SAD pokrenule proturaketni štit u Rumunjskoj, Rusija nezadovoljna

Sjedinjene Američke Države su 12 svibnja aktivirale 800 milijuna dolara vrijedan proturaketni štit u Rumunjskoj koji povećava obrambenu moć europskih država od mogućih odmetnutih država izvan euroatlanskih integracija. Moskva je nezadovoljna ovakvim rješenjem jer smatra da je taj proturaketni štit usmjeren isključivo protiv Rusije te da ugrožava njenu nacionalnu sigurnost.

Pokretanje proturaketnog štita, ceremonijal otvaranjaViši dužnosnici SAD-a i NATO saveza su proglasili operativnim proturaketni štit u rumunjskij zračnoj bazi Devesel. Ovo je dio cijelokupnog  proturaketnog sustava koji bi trebao štititi europski kontinent od Grendlanda do Azora. Nastavak gradnje proturaketnog štita bi se trebao nastaviti u Poljskoj, Redzikowo te bi se na taj način zatvorila cijelina Poljska-Rumunjska-Turska koji bi štitili europski kontinent s istoka. Dio je to projekta koji su SAD najavile prije 10 godina što je i tada, a i sada izazivalo veliko nezadovoljstvo u Moskvi. Iako i Rusija ima svoj obrambeni štit postavljen na liniji Kaliningrad – Bjelorusija – Krasnodar.

Proturaketni štitVeleposlanstvo SAD-a u Rumunjskoj je na svojim stranicama objavilo Sporazum između SAD-a i Rumunjske o raspoređivanju  američkog proturaketnog štita u Rumunjskoj sa ciljem povećavanja sigurnosti SAD-a, Rumunjske i NATO članica.

M.Glavinić/NP, foto screenshot

Foto galerija:

Zračna baza Devesel, Rumunjska, Proturaketni štit, izvro: Veleposlanstvo SAD u Rumunjskoj
Zračna baza Devesel, Rumunjska, Proturaketni štit, izvro: Veleposlanstvo SAD u Rumunjskoj

NATO, Rusija, Iran          NATO     proturaketni štit 2

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *