Select your Top Menu from wp menus

Rumunjska nakon korupcijske lustracije: Renesansa države koja želi zaustaviti ulazak Srbije u EU

Rumunjska nakon korupcijske lustracije: Renesansa države koja želi zaustaviti ulazak Srbije u EU

Nedavno je bivši predsjednik Rumunjske Traian Basescu najavio mogućnost blokiranja pregovora Srbije s Europskom unijom zbog nepoštivanja preuzetih obveza oko tretiranja rumunjske manjine u Srbiji.

Od 1500 uhićenih osoba više je od polovice bila na vodećim položajima u državi od bivših ministara, gradonačelnika, sudaca pa do šefova agencija pri čemu je 8 bivših ministara osuđeno na višegodišnje kazne zatvora.

U geopolitičkim promjenama koje su nastupile posljednjih nekoliko godina, Rumunjska zauzima važno mjesto te iz tog razloga dolazi do učestalih bilateralnih susreta Predsjednika Poljske Andrzeja Dude i njegovog rumunjskog kolege Klausa Iohannisa čijim dolaskom na vlast je krenula oštra borba protiv korupcije u Rumunjskoj.

Rumunjska uz Poljsku i Hrvatsku čini temeljne članice Inicijative tri mora, odnosno Inicijative Jadran – Baltik – Crno more čiji je zadnji summit prošli tjedan održan u Dubrovniku na Croatian Forumu 2016.

Gospodarski preporod Rumunjske nakon korupcijske sječe

Danas Rumunjska s gospodarskim rastom od 5.9% u drugom kvartalu 2016 najavljuje skoro preskakanje Hrvatske i gura Hrvatsku na pretposljednje mjesto najrazvijenih članica Europske unije. Nakon što je prvi kvartal 2016 godine završila s godišnjim rastom BDP-aod 4,3%, polugodišnji rast BDP-a se zaustavio na 5,2%. Ovakvi gospodarski rezultati proizlaze iz činjenice da je Rumunjska dolaskom na mjesto predsjednika Klausa Iohannisa otvorila put borbi protiv korupcije u kojoj je u posljednjih nekoliko godina zbog zlouparabe položaja i korupcije osuđeno više od 1500 osoba.

romania-gdp-from-construction-forecast
izvor: tradingeconomics.com

Pažnju svjetske javnosti su privlačila brojna uhićenja poznatih osoba iz politike, pravosuđa, medija i industrije obzirom da je cijeli sustav bio premrežen korupcijskom shemom. Najpoznatiji primjeri korupcije su bili „Afera Microsoft“ iz 2004.godine gdje su zbog pogodovanja u kupnji licenci za programe u školama otuženi mnogi gospodarstvenici i devet bivšim ministara.

Od 1500 uhićenih osoba više je od polovice bila na vodećim položajima u državi od bivših ministara, gradonačelnika, sudaca pa do šefova agencija pri čemu je 8 bivših ministara osuđeno na višegodišnje kazne zatvora. Uz predsjednika Iohanisa velik doprinos borbi protiv korupcije dala je rumunjska Agencija za borbu protiv korupcije (DNA). Jedan od posljednjih zvučnijih koruptivnih slučajeva je ihićenje i kazneni postupak protiv bliske suradnice bivšeg predsjednika Traiana Basescua, Elene Udrea, bivše ministrice turizma i regionalnog razvoja osumnjičene za primanje mita, pranje novca te trgovinom utjecaja te zlouporabom položaja. Tužiteljstvo je tražilo kazneni postupak zbog sumnje da je primila novčanu naknadu oko 4 milijuna eura kako bi prepustila kontrolu jednog opskrbljivača električnom energijom.

Na geopolitičkom planu Rumunjska danas zauzima važno mjesto obzirom na bliske političke poveznice sa članicama Višegradske skupine, posebno s Poljskom. Što je posebno izraženo kroz postavljanje proturaketnog štita u vojnoj bazi Devesel kao dio zajedničkog NATO proturaketnog štita Poljska-Rumunjska-Turska.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *