Select your Top Menu from wp menus

REFERENDUM: Zahtjev za aktiviranjem Bonskih ovlasti

REFERENDUM: Zahtjev za aktiviranjem Bonskih ovlasti
Hrvatska i Sjedinjene Države ali i međunarodna zajednica su iznimno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH. Nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH znači podrivanje pravne države i osporavanje državnog pravosuđa BiH a kojim se izravno prekršila odluka Suda.
Nelegalni referendum prijetnja je vladavini prava čime se izravno osporava državno pravosuđe BiH a time i Daytonski sporazum što svakako ima utjecaj na stabilnost zemlje. Stanje i kaotični ustroj BiH su takvi da ne postoje pravni mehanizmi prisilne provedbe odluke Ustavnog suda. Jedino što se može očekivati jest da na temelju obavijesti Ustavnog suda, državno odvjetništvo BiH pokrene postupak kaznenog progona osoba odgovornih za neprovođenje sudske odluke.
O odlukama suda se ne raspravlja! Daytonskom mirovnom sporazumu jasno navodi da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće te da nijedan referendum to ne može promijeniti. Unatoč upozorenjima iz cijeloga svijeta, današnjim činom došlo je do ostvarenja kaznenog dijela. Najmanje što očekujem od visokog predstavnika, gospodina Valentina Inzka jeste aktiviranje Bonskih ovlasti koji uključuju i pravo visokoga predstavnika da nameće zakone ili smjenjuje izabrane dužnosnike ako procijeni da predstavljaju prijetnju provedbi Daytona.
Nakon rata u BiH, visoki predstavnici su u različitim fazama, koristeći bonske ovlasti, smijenili blizu 170 zvaničnika i zabranili im obnašanje javnih funkcija bilo na entitetskom, općinskom, kantonalnom, ili, pak, državnom nivou jer podrivaju ustavni poredak zemlje!
U cilju zaštite mira i stabilnosti u BiH od separatizma i ratno-huškačke retorike Milorada Dodika, sutra ću uputiti i prosvjed Visokom predstavniku za BiH.
piše: Tomislav Matteo Herceg, Novi Pogledi
Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *