Select your Top Menu from wp menus

Putin svojim posjetom Sloveniji dodatno ruši temelje postbrexitske Europske unije

Putin svojim posjetom Sloveniji dodatno ruši temelje postbrexitske Europske unije

Rusija ne namjerava samo tako otići iz “Regiona” – poruka je koja se isčitava nakon posjeta predsjednika Vladimira Putina Sloveniji.

Predsjednik Ruske federacije Vladimir Putin došao je u službeni posjet Sloveniji po običaju s kašnjenjem od skoro sat i pol, a koje je već postala praksa ruskog predsjednika tijekom međunarodnih posjeta. Posjet Sloveniji dolazi u vrijeme kada su još uvijek na snazi sankcije Europske unije i SAD-a zbog ruske intervencije u Ukrajini.

Tijekom komemoracije kako prenosi HRT, dva predsjednika su održala kratke govore. Predsjednik Vladimir Putin je izrazio zahvalu prijatelsjkoj Sloveniji:

“Od srca u svoje i u ime cijele Rusije zahvaljujem Sloveniji i svim Slovencima za sve što ste učinili da se očuva uspomena na žrtve rata, na to što nas sve povezuje, na sve što smo dali na oltar Prvog i Drugoga svjetskog rata. Rado bih još jednom ponovio – hvala, Slovenijo! U današnjim razgovorima s predsjednikom Pahorom zasigurno ćemo planirati i nove, obostrano korisne projekte u razvoju naših odnosa” – izjavio je Vladimir Putin.

Slovenski predsjednik Borut Pahor je ukazivao na potrebu za tolerancijom te potrebom za borbu protiv suvremenog terorizma:

“Svijet oko nas se mijenja. Čini se da rat i mir nemaju značenje kao nekoć. Svijet se suočava s novim oblicima nasilja. Više nije moguće povući čvrste, jasne, tradicionalne granice između rata i mira. Novi oblici suvremenog terorizma znače novu prijetnju sigurnosti i u društvima i državama koje smatramo mirnima i sigurnima”- naglasio je Borut Pahor.

Slovenski domaćini su pokušali umanjiti značaj posjeta tretirajući ga kao komemorativni posjet obilježavanju stote godišnjice izgradnje ruske kapelice u Vršiču, koju su 1916.godine izgradili zarobljeni ruski vojnikci u čast svojim suborcima poginulim u snježnoj lavini. Međutim sam ruski predsjednik je istakao da je došao u radni posjet čime se na određeni način pokušava probiti ili barem oslabiti blokada sankcija protiv Rusije.

Posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Sloveniii ukazuje na još jednu važnu činjenicu da Ruska federacija nije odustala od država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Rusko – slovenske poslovne veze iako nisu na najvišoj razini kao što su poslovni odnosi s Mađarskom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Grčkom, ali su vrlo važne zbog potrebe Ruske federacije za kontrolom energetskog businessa. Kako je Rusija već kupila Naftnu industriju Srbije, Gazprom i Zarubežnjeft su snažno prisutni u Bosni i Hercegovini postoji želja za invisticijama u slovenski Petrol te mrežu željezničke pruge od kopra prema Srednjoj Europi čime bi se energetski i prometno u potpunosti odvojila Hrvatsku od srednje Europe, a koja je bez obzira na povremena koketiranja pojedinih hrvatskih dužnosnika s ruskim netransparetnim donacijama ostala i dalje energetski neovisna. Bez obzira na te pokušaje s ruske strane, ipak Rusija nije značajnije uspjela ući u energetske poslove u Hrvatskoj te iako je pokazala snažnu želju za preuzimanjem INA-e, taj projekt se nije uspio realizirati.

Slovenija jedna od rijetkih malih država koja ima suficit u poslovanju s ruskom federacijom koja je dosegla razinu od 1,5 milijarde dolara 2013 godine prije nametnutih sakcija zbog rusko-ukrajinske krize.

Posjet Putina Sloveniji je još jedan od pokušaja da Ruska federacija ostane snažno prisutna na tzv. regionu u koju Hrvatsku i Sloveniju iz nerazumnih razloga guraju vlasti u Bruxellesu i Berlinu. Također ovim posjetom Putin i nadalje nastoji izazvati nezadovoljstvo i podjele unutar Europske unije kako bi se što prije oslabile sankcije prema Rusiji.

Nakon gubitka Crne Gore, vjerojatnog udaljavanja Srbije prema Njemačkoj, Putin pokušava ovim posjetom Sloveniji te mogućim “investicijama” ostaviti pod snažnim utjecajem Hrvatsku te zapadnobalkanske države u kojima je u velikim investicijskim energetskim projektima.

Posjetom svojem kolegi Borutu Pahoru, ruski predsjednik uspio je ostvariti svoj cilj te dodatno unijeti podjele i prepirke oko ustroja Europske unije koja pod snažnim utjecajem Njemačke pada u zonu nestabilnosti i nesigurnosti, posebno nakon izglasavanja Brexita kojim se Velika Britanija gotovo u potpunosti isključila iz procesa donošenja odluka u Europskoj uniji iako je je formalno još uvijek član Europske unije.

Nakon službenog protokola i posjeta Ljubljani Vladimir Putin se može vratiti u Moskvu s osmjehom na licu ostavljajući destabiliziranoj Europskoj uniji još jedan dodatni problem oko unutarnjih podjela s gospodarskim sankcijama. Problem sankcija već neko vrijeme stvara podjele unutar članica Europske unije te dodatno opterećuje unutarnje odnose nakon migrantske krize, terorizma, odnosa sa Višegradskom skupinom te Brexita. Svakako je ovaj posjet donio zabrinjavajuće poruke Bruxellesu i Washingtonu.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *