Select your Top Menu from wp menus

Projekt zajedničke obrane zračnog prostora V4 članica

Projekt zajedničke obrane zračnog prostora V4 članica

Jedna od glavnih tema razgovora na ovogodišnjoj konferenciji Globsec 2016 gdje je sudjelovala i predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović je bila zaštita zračnog prostora članica Višegradske grupe.

Tijekom konferencije se razmatrala i suradnja u području obrane uključujući i zračni prostor među članicama Višegradske grupe: Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Razgovorima su prisusustvovali i predstavnici konzorcija Medium Extended Air Defense System. U srednjoj Europi postoji veliki interes za suradnju na području zračne obrane. Dijelovi sustava MEADS su uzeti u obzir ne samo među članicama Višegradske grupe nego i baltičkih država te Rumunjske – rekao je Marty Coyne, direktor poslovnog razvoja MEADS International.

Juliusz Sabak, V4, Patriot MEADS
Juliusz Sabak, V4, Patriot MEADS

Suradnja na području sigurnosti i obrane je bila posvećena na panelu: „Češko predsjedavanje V4. Modernizacijo i srednjeeuropska regionalna obrambena suradnja“. Predavači su bili direktor Odjela za podršku i razvoj te direktor naoružanja u Ministarstvu obrane Slovačke, Milan Celko, zamjenik ministra obrane Češke, posrednik u kupnji naoružanja Daniel Kostoval te Peter Siklosi, pomoćnik državnog tajnika za obrambenu politiku i planiranje Ministarstva obrane Mađarske. Moderator rasprave je bio veleposlanik Tomas Valasek, stalni predstavnik Slovačke u NATO-u.

Globsec 2016  potvrdio ono što je poznato već nekoliko mjeseci: U srednjoj Europi postoji veliki interes za suradnju na području zaštite zračnog prostora. Kako manje države od Poljske imaju i manji budžet, osjećaju istu zabrinutost o stvarnoj  prijetnji zračnim napadima i programima balističkih programa.

Marty Coyne, direktor poslovnog razvoja u MEADS International istakao je da je jedna od tema o kojima se raspravljalo na Globsec 2016 konferenciji industrijska suradnja u vezi protuzračne obrane sustava. Na konferenciji su prisustvovali  i predstavnici konzorcija MEADS International koji su raspravljali  s izaslanstvima država V4 i drugih potencijalnih kupaca. Kao što je istakao Marty Coyne, direktor poslovnog razvoja Konzorcija, države srednje Europe u posljednjih nekoliko godina povećali su svoj interes za protuzračnom obranom zbog nastalih promjena u međunarodnim odnosima te većoj opasnosti od Rusije. Oni uzimaju u obzir stjecanje sustava u okviru međunarodne suradnje , među ostalim zbog želje da smanji torškove stjecanja obrambenog sustava. Unatoč povećanju potrošnje na nacionalnu obranu, Mađarska, Češka i Slovačka imaju relativno male obrambene proračune, puno manje od Poljske te su iz tog razloga zainteresirani za zajedničkim obrambenim aktivnostima unutar Višegradske grupe.

Članicama Višegradske grupe je jasno da nema potrebe da svaka od članica uzima za sebe kompletan sustav, zato će se MEADS prilagoditi za dopunu dijelova sustava kako bi se povezao u zajednički sustav prema financijskim mogućnostima članica V4. Svakako bi Poljska trebala imati ključnu ulogu i izgradnji ovog reginalnog sustava baziranog na MEADS-u jer ima najjaču vojsku i najveći proračun.

Marty Coyne, direktor poslovnog razvoja u MEADS Internationalu, kao njihov predstavnik naglašava da je ponuda upućena državama srednje Europe uključujući i mogućosti stjecanja samo odvojenih elemenata sustava, ovisno o njihovoj operativnim i financijskim kapacitetima. Prijedlog predviđa stvaranje integrirane protuzračne arhitekture koji će biti u sastavu država NATO saveza.

sustav obrane V4
sustav obrane V4

Po mišljenju Martyja Coynea, taj tzv. novi sigurnosni konzorcij bi bio pod glavnim upravljanjem iz Poljske jer Varšava može odigrati vrlo važnu ulogu u stvaranju tog novog jakog regionalnog sustava temeljenog na MEADS opremi. Predstavnici Konzorcija su najprije raspravljali s poljskom stranom oko provedbe programa Wisla, obzirom da ponuda protuzračne obrane srednjeg dometa obuhvaća i protuzračnu obranu kratkog dometa.

Obzirom da je Poljska trenutno najveća i gospodarski najjača država srednje Europe, može postati lider regionalnog sustava protuzračne obrane. Manje države mogu se lakše uključiti u ovaj projekt s Poljskom kao nositeljem projekta jer se dijelovi sustava vrlo lako mogu nadograđivati tako da je sve više manjih država zainteresirano za uključenje u ovaj projekt. Osim sigurnosnog aspekta projekt nosi i razne druge benefite na međunarnoj razini od obrambenih do gospodarskih i tehničkih.

foto defence24, vanjska obrana V4
foto defence24, vanjska obrana V4

Poljski ministar vanjskih poslova Wszczykowski već prvog dana konferencije Globsec je izrazio potrebu za većom prisutnošću američke vojske u Poljskoj, a kako Poljska i Višegradska grupa imaju potrebu modernizacije ne samo sustava protuzračne obrane već imaju potrebe i u nabavi većeg broja helikoptera te pješačkih borbenih vozila.

Poljska zbog svoje specifične pozicije između Njemačke i Rusije, aktivno želi ojačati svoju sigurnosnu komponentu te na taj način preuzima vodeću ulogu po pitanjima sigurnosti ne samo među članicama Višegradske grupe već i ostalih država istočne Europe. Na ovaj način poljski sigurnosni kišobran obuhvaća čitav prostor srednje i istočne Europe, dok s druge strane na jugoistočnom krilu NATO saveza, zadnjim koruptivnim aktivnostima oko afere remonta hrvatskih zrakoplova u Ukrajini, Hrvatska je ugrozila svoj sigurnosni sustav, ali učinila i ranjivim čitavo krilo NATO-saveza na području jugoistočne Europe. Obzirom da je i predsjednica Hrvatske sudjelovala  na konferenciji  Globsec 2016 mogli su se vidjeti stanje sigurnosti kakvo je trenutno te što bi trebalo poboljšati i ojačati kako bi cijeli sigurnosni sustav postao stabilan.

M. Glavinić/NP/Foto: MEADS/Defence24

Facebook Comments

Vezani članci

Projekt zajedničke obrane zračnog prostora V4 članica

Objavljeno u: Projekt zajedničke obrane zračnog prostora V4 članica
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.