Select your Top Menu from wp menus

Premijerka Szydło: Ovo je rezolucija protiv poljske države! Hrvatski parlamentarci osim Ruže Tomašić glasali za rezoluciju.

Premijerka Szydło: Ovo je rezolucija protiv poljske države! Hrvatski parlamentarci osim Ruže Tomašić glasali za rezoluciju.
Foto od:https://twitter.com/Europarl_PL/status/720216028953882625/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Europski parlament je 13. travnja donio neobvezujuću rezoluciju o zabrinutosti zbog paralize Ustavnog suda u Poljskoj. Rezolucija je usvojena s 513 glasova za, 142 glasa protiv te 30 suzdržanih. Svi hrvatski eurozastupnici osim Ruže Tomašić glasali su za rezoluciju. O čemu su razmišljali Plenković, Šuica i drugi dok su glasali o rezoluciji, jer kako kaže poljska premijerka vjerojatno nisu niti pročitali poljski Ustav zbog kojeg su glasali protiv poljske države. Čestitamo Plenkoviću i drugim birokratima koji će vjerojatno sutra glasati i o osudi Hrvatske koja blokira pristupne pregovore Srbije, jer eto to će od njih tražiti njihov poslodavac koji uredno isplaćuje eure u zamjenu za glas. 

Paraliza Ustavnog suda je započela nakon protuzakonitog imenovanja ustavnih sudaca prethodne vlade Eve Kopacz koji su uoči parlamentarnih izbora imenovali 5 novih sudaca čime bi ostvarili imenovanje 14 od 15 ustavnih sudaca imenovanih za vrijeme mandata građanske platforme (PO). Predsjednik Andrzej Duda je odbio potpisati imenovanje sudaca zbog nezakonitog postupka, te je nakon provedenih izbora nova vlada stranke Pravo i Pravednost (PiS) imenovala 5 novih sudaca te povećala kvorum sa 9 na 13 sudaca te uvela dvotrećinsku umjesto relativne većine. Zakonski je skraćen rok s 9 godina na 3 godine što je Ustavni sud odbio provesti te je dana 9. ožujka 2016. godine donio odluke prema starom zakonu koji je nova vlada odbila provesti.

Ogorčenost na odluku: Foto: Twitter EP
Ogorčenost na odluku: Foto: Twitter EP

Za rezoluciju su glasali predstavnici Europske pučke stranke, u kojoj je i poljska stranka Donalda Tuska, Građanska platforma (PO) glasala za rezoluciju kao i svi hrvatski zastupnici iz bloka EPP-a osim Ruže Tomašić koja je jedina od hrvatskih zastupnika glasala protiv rezolucije. Također su za rezoluciju glasali i Stranka europskih socijalista, liberala te stranka zelenih.

Rezolucija ima 12 točaka i poziva poljsku vladu da poštuje mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o Ustavnom sudu te provođenje objavljenih presuda kao i mišljenja Venecijanske komisije. Iz tog razloga Europski parlament izražava ozbiljnu zabrinutost zbog paralize Ustavnog suda Poljske što predstavlja prijetnju demokraciji, ljudskim pravima i vladavini prava. – govori se u Rezoluciji.

Beata Szydlo vrlo oštro kritizirala eurozastupnike, posebno zastupnike Građanske platforme

Poljska premijerka Szydło je istakla da ova Rezolucija nije usmjerena protiv vlade stranke Pravo i Pravednost (PiS), već da je to rezolucija protiv poljske države.

Beata Szydlo
Beata Szydlo

„Svi poljski političari koji su danas u Europskom parlamentu podigli ruku za ovu Rezoluciju, oni bi trebali sjediti u udobnim foteljama svojih ureda u Bruxelessu i razmišljati o tome da li takva odluka treba biti donešena od strane poljskih političara.“ – istakla je Beata Szydło.

Šefica Vlade komentirala je za BBC usvajanje današnje rezolucije Europskog parlamenta koja je izrazila zabrinutost zbog situacije u Poljskoj. „Ja sam zabrinuta zbog današnje odluke Europskog parlamenta. Pitam se koliko je od tih članova Europskog parlamenta pročitalo poljski Ustav? Vjerojatno nije nitko.“ – izjavila je premijerka.

Szydło naglašava da demokracija u Poljskoj nije ugrožena: „Opozicija, koja ne može prihvatiti gubitak izbora, pokušava pokrenuti međunarodnu akciju protiv  Poljske što je vrlo ružan način. Ponavljam, mi smo suverena država i mi imamo pravo na vlastite odluke kao i ostale članice EU.Ovakvi slučajevi se trebaju rješavati u zemlji i Rezolucija kao što je ova usvojena je politička odluka.“

„Tražimo dijalog.“

Na pitanje o sukobu oko Ustavnog suda, šefica vlade je potaknula oporbene političare da se uključe u dijalog jer je sada imenovano stručno povjerenstvo koje će pripremiti argumente za moguće izmjene i dopune Zakona. Senat radi na tome. Ako političari Građanske platforme (PO) prestanu s ovakvim poduhvatima, moguće je zajedno raditi na rješenju problema. Pravo i Pravednost je za dijalog, kompromis i razumijevanje – rekla je Szydło.

Također je objavljena i „lista srama“ koja sadrži imena 27 eurozastupnika Građanske platforme koji su glasovali za Rezoluciju:

1. Michał Boni; 2. Jerzy Buzek; 3. Andrzej Grzyb; 4. Krzysztof Hetman; 5. Danuta Jazłowiecka; 6. Jarosław Kalinowski; 7. Agnieszka Kozłowska-Rajewicz; 8. Barbara Kudrycka; 9. Janusz Lewandowski; 10. Elżbieta Łukacijewska;  11. Jan Olbrycht; 12. Dariusz Rosati; 13. Czesław Siekierski;  14. Adam Szejnfeld;  15. Róża Thun; 16. Bogdan Zdrojewski; 17. Jarosław Wałęsa; 18. Tadeusz Zwiefka; 19. Bogusław Liberadzki; 20. Janusz Zemke; 21. Danuta Hubner; 22. Julia Pitera; 23. Krystyna Łybacka; 24. Bogdan Wenta; 25. Adam Gierek;  26. Marek Plura; 27. Lidia Geringer de Oedenberg.

M.Glavinić/Novi Pogledi/Foto: NP

Vezani članci: 

EUROPSKI PARLAMENT PROTIV POLJSKE

UNIJA JE DANAS VIDJELA PRAVO LICE POLJSKE: Ponosnu, jaku, samouvjerenu i s ogromnim strahopoštovanjem.

 

 

Facebook Comments

Vezani članci

Premijerka Szydło: Ovo je rezolucija protiv poljske države! Hrvatski parlamentarci osim Ruže Tomašić glasali za rezoluciju.

Objavljeno u: Premijerka Szydło: Ovo je rezolucija protiv poljske države! Hrvatski parlamentarci osim Ruže Tomašić glasali za rezoluciju.
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.