Select your Top Menu from wp menus

PREDSJEDNICI POLJSKE I HRVATSKE O ZAJEDNIČKOJ VANJSKOJ POLITICI, NATO SURADNJI I IMIGRANTIMA

PREDSJEDNICI POLJSKE I HRVATSKE O ZAJEDNIČKOJ VANJSKOJ POLITICI, NATO SURADNJI I IMIGRANTIMA

KOLINDA GRABAR – KITAROVIĆ o Međumorju: „Ovaj prostor dijeli zajedničku prošlost i zajedničku budućnost.“. Ovom izjavom Predsjednica još jednom potvrdila da je Jadran – Baltik temelj vanjske politike koju će provoditi Ured predsjednice.

Kako ističe Ured predsjednice na svojim službenim stranicima, Predsjednica je izrazila zadovoljstvo svojim trećim posjetom Republici Poljskoj i četvrtim susretom s poljskim predsjednikom u manje od godine dana svojeg mandata, hrvatska predsjednica kazala je kako se nada da će se sljedeći susret održati u Hrvatskoj, gdje će se nastaviti suradnja, prijateljstvo i razgovori o konkretnim pitanjima od zajedničkog interesa, započeti na dosadašnjim sastancima.

posjet poljskoj

„Drago mi je što smo danas raspravili o toliko pitanja od zajedničkog interesa“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović nakon sastanka sa svojim domaćinom, poljskim predsjednikom Dudom. Istaknula je važnost predstojećeg Poljsko-hrvatskog gospodarskog foruma na kojem možemo unaprijediti suradnju i ostvariti zajedničke projekte, kako bilateralne, tako i multilateralne, na području između Jadrana, Baltika i Crnog mora.

 

Visegrad V5

Govoreći o tom području kazala je kako taj srednjoeuropski prostor velikim dijelom dijeli zajedničku povijest, ali i zajedničku budućnost. Uz uspostavu veza između istoka i zapada, nakon proširenja odnosno konsolidacije Europske unije na ovim prostorima, Predsjednica Republike ističe kako moramo osnažiti veze između sjevera i juga srednjeeuropskog prostora, kako u području sigurnosti, tako i u područjima međuljudskih odnosa, kontakata, suradnje, posebno u području gospodarstva, ulaganja, poslovanja i prometnog povezivanja.

Promet i energetika, smatra Predsjednica, dva su sektora od posebnog značaja za osnaživanje veza između sjevera i juga te rasta hrvatsko-poljske po12006219_140662156280215_1504478811124758084_nslovne suradnje. Ističe kako je od posebnog hrvatskog interesa jačanje naših luka, Rijeke, Ploča, Zadra i Pule, a koje je moguće samo uz zajedničko ulaganje, međusobno povezivanje te iskorištavanje potencijala jadranskih luka za prijevoz roba i usluga kroz cijelu srednju Europu.

Nadalje, govoreći o energetskoj infrastrukturi, istaknula je važnost energetike za političku stabilnost svake države. Izgradnja LNG terminala na otoku Krku i njegovo povezivanje prema Poljskoj, Baltiku i drugim državama pridonijelo bi jačanju energetske neovisnosti, učinkovitosti i sigurnosti te povećanju konkurentnosti naših gospodarstava.

posjet poljskoj 1

Nadalje, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je s poljskim predsjednikom razgovarala i o sastanku na vrhu koji će se održati u Varšavi. „Veselim se proširenju NATO-a“, kazala je Predsjednica te istaknula kako je ulazak Crne Gore u NATO za zemlje jugoistočne Europe iznimno bitan. „Bitno je konsolidirati taj prostor kako bi se kroz širenje NATO-a dugoročno riješila neka sigurnosna, ali i druga pitanja. I naravno iznimno je bitno postaviti čvrste elemente zajedničkih vrijednosti koje dijelimo“, istaknula je Predsjednica.

posjet poljskoj3  U okviru Europske unije kao jedno od bitnih pitanja nameće se pitanje migracijske krize, kazala je Predsjednica. Osvrnuvši se na jučerašnji posjet koncentracijskom logoru Auschwitz, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je to za nju bio vrlo emotivan trenutak. „Ogromno zlo dogodilo se u Auschwitzu gdje je tada zakazalo čovječanstvo i Europa. I danas smo svjedoci kako se zlo opet ponavlja, u Libiji, Siriji, Iraku“, kazala je i istaknula kako je naša obveza kao Europljana ne samo razgovarati o kvotama za koje smatra da neće riješiti pitanja migranata. Naša je obveza pobrinuti se o rješavanju korijenskih uzroka, prije svega rata i terorizma u području Mediterana i Bliskog istoka ali i na iskorjenjivanju siromaštva i neukosti. „Ne možemo zatvarati oči pred tim problemima i mislim da kao Europljani u okviru naše zajedničke vanjske i sigurnosne politike moramo biti puno čvršći i preuzeti odgovornost, ne samo za neposredno susjedstvo u Europskoj uniji već i na globalnoj razini“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Međumorje

Popisom tema koje su dvoje predsjednika razmatrali, Andrzej Duda je skrenuo pozornost na održavanje NATO summita od kojeg Poljska mnogo očekuje, prvenstveno na osiguranju stanja sigurnosti istočnoeuropskih članica saveza, kao i njihovo povećanje obrambene sposobnosti te jačanju južnog boka NATO-a prijemom Crne Gore. Poljski predsjednik je izrazio nadu da će čelništvo NATO saveza ozbiljno shvatiti nove izazove i promjene političke situacije u Europi u kojima je neobhodno jačanje sigurnosti Poljske, baltičkih država i ostatka NATO članica o čemu bi se trebale konkretne odluke donijeti u Varšavi. Nadalje je Adrzej Duda naglasio da je bilo problema s valom migracija u Europsku uniju te da je potrebno voditi učinkovitu politiku unutar EU članica te poduzeti sve mjere i radnje kako bi se spriječilo daljnje useljavanje. Također je istakao da su poljsko-hrvatski odnosi vrlo dobri što potvrđuje i četvrti susret u kratko vrijeme kako su na čelu svojih država te se raduje skorom novom susretu u Hrvatskoj uz zahvalu hrvatskoj predsjednici na službenom posjetu Poljskoj.

posjet poljskoj 2

U nastavku službenog posjeta Republici Poljskoj, Predsjednica Republike održala je sastanke s Marekom Kuchcińskim, predsjednikom Sejma, Beatom Szydło, predsjednicom Vlade Republike Poljske i Stanisławom Karczewskim, predsjednikom Senata Republike Poljske.

posjet poljskoj 4

M.G./Novi Pogledi /Foto: Ured predsednice; N.P.

Facebook Comments

Vezani članci

PREDSJEDNICI POLJSKE I HRVATSKE O ZAJEDNIČKOJ VANJSKOJ POLITICI, NATO SURADNJI I IMIGRANTIMA

Objavljeno u: PREDSJEDNICI POLJSKE I HRVATSKE O ZAJEDNIČKOJ VANJSKOJ POLITICI, NATO SURADNJI I IMIGRANTIMA
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.