Select your Top Menu from wp menus

Predsjednica RH u Litvi: Litavska predsjednica pokazala svojoj kolegici kako se štite energetski interesi svoje države

Predsjednica RH u Litvi: Litavska predsjednica pokazala svojoj kolegici kako se štite energetski interesi svoje države

Nakon dužeg vremena predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je nastavila svoje aktivnosti oko inicijativa Jadran – Baltik – Crno more. Na poziv predsjednice Litve Dalije Grybauskaitė održan je sastanak dviju predsjednica i izaslanstava u Vilniusu.

Naglasak ovog susreta je bila zajednička energetska politika, ne samo u okviru EU već i srednje Europe.

Glavna tema sastanka je bila energetska neovisnost koju je litavska predsjednica prezentirala svojoj hrvatskoj kolegici  na način da je Litva u manje od 3,5 godine izgradila LNG terminal Klaipeda te stekla potpunu energetsku neovisnost te nisu čekali sredstva Europske unije, dok se u Hrvatskoj ta tema LNG terminala na Krku “intenzivno” nameće kao prioritet već skoro 10 godina. Nadamo se da će predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović prenijeti ta pozitivna iskustva u centre koji bi trebali ovu temu iz priča  preseliti u realnost.

Predsjednica Republike kazala je kako je projekt izgradnje LNG terminala na Krku usmjeren k tome da cijene energenata u Hrvatskoj postanu niže, ali isto tako kako bi se Hrvatska geopolitički projicirala kao snažan čimbenik stabilnosti koji će, kroz dostavu plina prema sjeveru i povezivanjem s terminalima u Litvi i Poljskoj, ali i izgradnjom konektora za reverzibilni tijek plina prema Mađarskoj i Ukrajini, pridonijeli stabilizaciji prostora srednje i istočne Europe. Posebno je istaknula kako više nema vremena za čekanje što se tiče izgradnje LNG-a.

Tijekom susreta spomenuta je i tema izgradnje Sjevernog toka 2 protiv kojega su se izjasnile i Hrvatska i Litva. Predsjednica Grabar – Kitarović je istaknula kako je mi (države srednje Europe) moramo pobrinuti da izgradnja te konekcije ni na koji način nema negativne učinke na naša tržišta plina i našu energetsku sigurnost, neovisnost i stategiju jačanja konkurentnosti gospodarsava.

Predsjednica Grabar-Kitarović smatra kako će Hrvatska i Litva i u okviru inicijative za povezivanje Jadrana, Baltika i Crnog mora puno moći učiniti, prvenstveno na snaženju i povezanosti sjevera i juga srednje Europe te na izgradnji svih onih veza koje su pomalo zanemarene kada se Europa ujedinjavala i gradile veze između europskog istoka i zapada.

U nastavku službenog posjeta Litvi predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednica Grybauskaitė nazočile su svečanom otvaranju Veleposlanstva Republike Hrvatske u Vilniusu.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi, foto: Ured Predsjednice

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *