Select your Top Menu from wp menus

Predsjednica RH kod Dujmovića: Prostor između Jadrana i Baltika je ona autentična srednja Europa kojoj i Hrvatska pripada

Predsjednica RH kod Dujmovića: Prostor između Jadrana i Baltika je ona autentična srednja Europa kojoj i Hrvatska pripada

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović nakon povratka iz SAD-a gostovala je na HRT-u u emisiji Tihomira Dujmovića „Iza zavjese“ gdje se između ostalih tema osvrula i na svoju inicijativu Jadran – Baltik – Crno more koja je bila prvi njen vanjskopolitički projekt kojim je uključila Republiku Hrvatsku u kreatora međunarodne politike.

Tijekom razgovora Predsjednice RH u SAD-u je bila i Inicijativa triju mora, Jadran – Baltik – Crno more koju SAD podržava gdje je u Atlantic Councilu vrlo konkretno razgovarano kako do slijedećeg sastanka koji će biti u lipnju 2017 u Wroclawu gdje će supredsjedati predsjednik Poljske Andrzej Duda i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović te kako do tada pripremiti vrlo konkretne projekte izgradnje infrastrukture, energetske, prometne, digitalne i druge infrastrukture kako bi se povećala konkurentnost i opće životni uvjeti na prostoru srednje Europe kojoj i Hrvatska pripada.

Odgovarajući na pitanja voditelja Tihomira Dujmovića, Predsjednica RH je jasno ukazala na nastavak svoje vanjskopolitičke orijentacije prema srednjoj Europi u kojoj Republika Hrvatska treba kroz konkretne projekte koji se pripremaju za slijedeći summit u Wroclavu imati vrlo važnu ulogu.

Na samom početku ste izašli s novom hrvatskom vanjskopolitičkom strategijom inicijativom koja se na početku zvala Jadran – Baltik i napravili ste stanoviti odmak one politike koja je bila potpuno koncentrirana na Regiju, gotovo isključivo samo na Regiju. Moje pitanje: Zašto odmak od Regije u tom kontekstu, one opsesisvnosti kako se meni činila i što zapravo donosi Jadran – Baltik obzirom da do sad opipljivih stvari na tu temu nismo imali.

Ja nemam ništa protiv jugoistoka Europe, držim da tu Hrvatska treba biti predvodnik i lider, ali ono čemu sam se odupirala je „Regija“ s velikim slovom R, dakle nekakva zamjena za nekakav supstrat Jugoslavije ili već kako to bilo. Kao prvo držim da Hrvatska pripada u nekoliko različitih regija mediteranskoj, srednjeeuropskoj i posebno ovoj Baltik – Jadran – Crno more, inicijativi triju mora o kojoj smo se dogovorili. Jednostavno želim proširiti vanjsku politiku i ne želim da se zaključamo na Balkan. Mi možemo puno više od toga. Užasno mi smeta kad neki kažu: „Hrvatska je mala država.“ Nije mala ni geografski, vjerujte mi. Ja u svoje dvije godine mandata pokušavam proći cijelu Hrvatsku, nisam prošla niti blizu onog koliko bi htjela, prošla sam jedan mali dio. Htjela sam ući u svako selo, doći do svake lokalne zajednice. Dakle nismo mali po tome, a pogotovo nismo mali po potencijalima i po onome što možemo doprinijeti europskoj i svjetskoj politici, a ova Uspravnica Jadran – Baltik – Crno more usmjerena je na jačanje prostora koji se prije nije povezivao međusobno, koji prirodno pripada zajedno, to je ona autentična srednja Europa kojoj Hrvatska pripada. Nismo ni istočna Europa niti smo nekakva balkanska država. Mi jesmo negdje na jugoistoku, mediteransko-srednjeeuropska država, dakle na jugu te vertikale, odnosno uspravnice između Jadrana i Baltika. Predsjednik Duda i ja došli smo gotovo istovremeno na tu ideju povezivanja prostora. Poklopilo se to s inicijativom Atlantic Councila o energetskoj sigurnosti, učinkovitosti i neovisnosti tog prostora i to smo nadopunili mnogim drugim idejama. O tome ćemo predsjednik Duda i ja supresjedati na slijedećem sastanku u Wroclawu gdje vjerujem da ćemo imati vrlo konkretne projekte koji će dopriniijeti digitalizaciji prostora, boljem prometnom povezivanju, boljem energetskom povezivanju, ali ćemo nastojati uključiti i jugoistok Europe jer Hrvatska se ne može izmaći iz svojeg susjedstva. Mi moramo osigurati da bude stabilno i da sve te države postanu članice Europske unije i NATO-a, za one koje to žele naravno i da se u to ne upliću neke treće zemlje nego da bude integracija Europske unije, NATO-a i države koja to želi i da im na tom putu mi pomognemo koliko god možemo i naravno uz preduvjet da te države ispune sve one kriterije koje smo i mi morali ispuniti.

Imam dojam da ste bili medijski, a dijelom i politički ignorirani u toj novoj hrvatskoj vanjskoj politici. Jeste li zadovoljni načinom na koji su veleposlanici tumačili Inicijativu Jadran – Baltik. Pitam to obzirom da su veleposlanici poslani u doba ranijeg mandata s jasnim preferencijama vezanim uz regionalnu politiku kao primarnu politiku.

Prethodna Oreškovićeva vlada i ministar Kovač su podržali tu Inicijativu i oni su prilikom organizacije prvog summita ove Inicijative u Dubrovniku učinili jako puno i tek tada su veleposlanici počeli dobijati kontkretne informacije o Inicijativi, a ja vjerujem da će sada uz gospodina Stiera koji je novi ministar vanjskih poslova i s kojim imam odlične odnose, da ćemo nastaviti taj rad i bez obzira što je, ponavljam sljedeći sastanak u Poljskoj, da će se hrvatska diplomacija maksimalno angažirati jer to nije inicijativa koja je protueuropska, koja nije usmjerena niti protiv Rusije niti protiv Europske unije, štoviše ona je usmjerena zapravo na koheziju Europe i europskog prostora i za jačanje svih ovih naših država za koje moramo iskreno priznati da ekonomski još uvijek slabije stojimo od nekih drugih članica Europske unije.

Cijeli intervju možete pogledati  ovdje. Nakon velikih medijskih i političkih ignoriranja predsjednica RH nastavlja sa svojom vanjskopolitičkom orijentacijom prema srednjoj Europi, Europi između tri mora, Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora, prema autentičnoj Europi u kojoj Hrvatska ima značajnu ulogu.

M.Glavinic/Novi Pogledi, foto: sreenshot

 

 

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *