Select your Top Menu from wp menus

Poljska želi pokrenuti parlamentarnu suradnju Višegradske grupe s Rumunjskom i Ukrajinom

Poljska želi pokrenuti parlamentarnu suradnju Višegradske grupe s Rumunjskom i Ukrajinom

Tijekom održavanja Foruma o lokalnom razvoju u gradu Truskavec, Zapadna Ukrajina predsjednik poljskog Sejma, Marek Kuchciński istakao je da želi pokrenuti inicijativu međudržavne suradnje na razini parlamenata država članica Višegradske grupe, Rumunjske i Ukrajine.

Obzirom da Poljska preuzima predsjedanje Višegradskom grupom od 1. srpnja 2016 godine, V4 plus susjedne države Rumunjska i Ukrajina će biti tema koju će Kuchciński inicirati nakon preuzimanja predsjedanjem Višegradskom grupom.

Kuchciński je naglasio također da se planira organizirati gospodarski forum 8 do 10. rujna 2016 godine u Krynicy-Zdrój (Poljska) u formatu članica Višegradske grupe:  Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske te Rumunjske i Ukrajine gdje bi se raspravljalo o mogućnostima na području gospodarskog i infrastrukturnog razvoja. Također je naglasio da će redoviti sastanci na razini predsjednika parlamenata ovih država predstavljati moćno sredstvo utjecaja na NATO te druge države te će dovesti do povećanja stanja sigurnosti, posebno ako se uzme u obzir ruska agresija na Ukrajinu.

Marek Kuchciński je istakao da ovaj poljski plan nije vezan na Brexit već je pripreman nekoliko godina.

Milan Glavinić/Novi Pogledi/Foto: Reuters

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *