Select your Top Menu from wp menus

Orešković u potpunosti zasjenio Croatian Forum 2016: Samostalno donio odluku o sastanku s Merkel

Orešković u potpunosti zasjenio Croatian Forum 2016: Samostalno donio odluku o sastanku s Merkel
Foto od:https://www.bundesregierung.de/Content/EN/Artikel/2016/03_en/bilder/2016-03-01-merkel-kroate.jpg?__blob=bpaTopmeldung&v=1

Tehnički premijer Tihomir Orešković izazvao je nove burne polemike nakon saznanja da je donio samostalnu odluku o odlasku na neformalni sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel povodom summita  u Bratislavi koji će se održati 16.rujna.

Iako je Vladi tehničkog premijera izglasano nepovjerenje, on i dalje donosi samostalne odluke bez konzultacija sa Predsjednicom koja je u ovom trenutku pretprijevremenih izbora najvjerodostojniji dužnosnik Republike Hrvatske.

U zaštitu odluke Tihomira Oreškovića da ide na sastanak s njemačkom kancelarkom stao je tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač koji opravdava njegovu odluku na način da se radi o osobnom pozivu Angele Merkel te da iz tog razloga nije imao potrebu konzultacija oko odlaska. Kovač je također istakao da sve pripremne materijale za Oreškovića će pripremiti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te da će o svemu izvijestiti Predsjednicu.

Kako piše Jutarnji list, Joško Klisović, bivši pomoćnik  ministrice Vesne Pusić, na tragovima SDP-ove politike  umanjivanja važnosti Ureda predsjednice ističe da ne smatra nužno potrebnim da se rade konzultacije s predsjednicom Grabar-Kitarović, već je trebalo sazvati sastanak odbora za vanjsku politiku, koji ima istu snagu kao i tehnički premijer jer je Hrvatski sabor raspušten sredinom srpnja.

Nakon javnih osuda poziva Aleksandru Vučiću kada je Orešković istakao da on neće ići na Croatian Forum u Dubrovnik te da nema potrebe dolaska i premijera Srbije, Aleksandar Vučić je potvrdio da je odustao od odlaska u Dubrovnik. Ovakva nedržavnička aktivnost tehničkog premijera svakako je potpuno zasjenila Croatian Forum 2016 u Dubrovniku te temu promocije povezivanja Sjevera i Juga Europe što nekim krugovima u Europskoj uniji nikako ne odgovara, a tehnički premijer je poslužio samo kao sredstvo tim interesnim skupinama Europske unije kako bi se što više marginalizirana bolja povezanost Hrvatske sa članicama Inicijative Jadran – Baltik – Crno more.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: Merkel i Orešković, bundesregierung

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *