Select your Top Menu from wp menus

Odmenuti član se vratio kući – Hrvatski mediji o summitu Višegradske grupe

Peta stolica – hrvatska uloga u Višegradskoj skupini , naslov je članka koji je za Magyar Nemzet uoči hrvatskog ulaska u EU, točnije 25.lipnja 2013. napisala Gyula Pályi sugerirajući kako je vrijeme da se odmetnuti član Višegradske skupine napokon vrati pod obiteljsko okrilje. I dok su naši susjedi i partneri željno iščekivali uključivanje Hrvatske u Europsku Uniju s pretpostavkom kako će to povijesno proširenje afirmativno utjecati na hrvatsko profiliranje u okvirima Srednje Europe, hrvatske vladajuće elite imale su nešto drugačije planove.

Ipak, dvije godine kasnije i, kako se pokazalo, ključnom smjenom snaga na Pantovčaku, Hrvatska je odlučila udariti novi smjer svoje vanjske politike. Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović ovih dana sudjeluje na dvodnevnom summitu zemalja Višegradske skupine što je nagnalo i urednike Večernjeg lista, ali i nacionalne televizije da tom povijesnom susretu posvete malo više pažnje.

Tako Davor Ivanković za Večernji list piše o signalu približavanja ka savezu V4 u koji nas vode politički, energetski i ekonomski interesi. U osvrtu na sastanak na Balatonfüredu prisjeća se prošlogodišnje inicijative tadašnjeg mađarskog ministra vanjskih poslova Tibora Navracisca za priključenje Hrvatske i Slovenije Višegradskoj skupini što je, kaže Ivanković, vrlo dobro primljeno od strane naših europarlamentaraca Tonina Picule i Davora Ive Stiera, pri tom zaboravljajući spomenuti i Gordana Jandrokovića, bivšeg ministra vanjskih poslova i zastupnika u Hrvatskome Saboru koji je istoga dana izrazio svoju punu podršku učlanjenju Hrvatske u Višegradsku skupinu u izjavi za Novi list.

Mate Granić, predsjedničin savjetnik i bivši ministar vanjskih poslova apostrofira kako u Hrvatskoj ne postoje gruba protivljenja povezivanju RH s V4, no prije predsjedničine inicijative Jadran-Baltik-Crno more naprosto nisu poduzeti nikakvi značajniji koraci kako bi se to i ostvarilo.

Istovremeno, politički analitičar Vlatko Cvrtila predsjedničin zaokret u vanjskoj politici doživljava tek kao dobrodošlu nadopunu postojećoj jer se osim mogućnosti formuliranja zajedničkih vanjskopolitičkih interesa sa zemljama Višegradske skupine o kojima se dosad nije vodilo računa nudi i plodonosna gospodarska suradnja, a koja bi se kroz projekte LNG terminala na Krku i povezivanja s terminalom na Baltiku praćenog razvojem prometne infrastrukture, mogla pozitivno odraziti i na hrvatsko gospodarstvo.

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Odmenuti član se vratio kući – Hrvatski mediji o summitu Višegradske grupe

Objavljeno u: Odmenuti član se vratio kući – Hrvatski mediji o summitu Višegradske grupe
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.