Select your Top Menu from wp menus

Najsnažnija poruka iz Dubrovnika: Inicijativa tri mora ide dalje i nema Aleksandra Vučića

Najsnažnija poruka iz Dubrovnika: Inicijativa tri mora ide dalje i nema Aleksandra Vučića

Najsnažnije poruke odaslane iz Dubrovnika jesu da se nastavlja s energetskim, cestovnim i željezničkim projektima i nema Aleksandra Vučića.

Uskoro se može očekivati početak najavljenih 50 milijardi kuna ulaganja u infrastrukturne projekte kroz Inicijativu tri mora.

Kako je naglasio predsjednik Poljske Andrzej Duda uz ostvarivanje energetske neovisnosti izgradnjom LNG terminala na Krku koji bi se plinovodima povezao s LNG terminalima na Baltičkom moru, predviđene su još dva važna infrastrukturna projekta koji su u Hrvatskom manje poznati. Radi se o prometnom koridoru na istočnom kraku Inicijative tri mora “Via Carpathia” kojim bi se povezao Baltik preko Poljske, Slovačke, Mađarske, Rumunjske i Bugarske sa Grčkom i drugi koridor “Via Baltica” gdje bi se povezale infrastrukturno Baltičke države s Poljskom te dalje prema eurupskim koridorima na jug do Hrvatke i jadranskog mora.

Ovaj projekt Inicijative tri mora ima snažnu podršku Kine kojoj se idealno uklapa u novi kineski put svile o kojem smo pisali već. Prilikom potpisivanje deklaracije o suradnji na ovim infrastrukturnim projektima prisutnost predstavnika SAD-a i Turske uz Kinu stvara dodatnu snagu za jačanje Inicijative tri mora kao buduće čvrste okosnice Europske unije koja će dati dodatnu snagu i samoj Uniji.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: fb Andrej Duda

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *