Select your Top Menu from wp menus

Münchenska sigurnosna konferencija: Kolinda i Duda ponovno o Inicijativi JBCM

Münchenska sigurnosna konferencija: Kolinda i Duda ponovno o Inicijativi JBCM
Foto od:http://predsjednica.hr/galerija/10/

Tijekom održavanja sigurnosne konferencije u Münchenu, na marginama konferencije sastali su se predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, predsjednik Poljske Adrzej Duda, predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Estonije Toomas Hendrik IIves te bugarski predsjednik Rosen Plevneliev raspravljali su o daljnjem nastavku suradnje po Inicijativi Jadran – Baltik – Crno More.

Radni sastanak grupe Jadran-Baltik - Crno More
Foto: FB Kolinda Grabar Kitarović; Radni sastanak grupe Jadran-Baltik – Crno More

Također na marginama sigurnosne konferencije je održan i sastanak predsjednika Poljske, Ukrajine,Litve i Finske u kojem je predsjednik Poljske istakao da je partnerstvo između država temelj koji se gradi na međusobnom uvažavanju i poštivanju tradicija i interesa. Istakao je dva velika problema za srednju i istočnu Europu, a to su rušenje europskog poretka uspostavljenog nakon završetka Hladnog rata zbog ruske politike u Ukrajini i drugi rusko-njemačka plinska investicija NORD STREAM 1 i 2 pri čemu se ta investicija od 20 milijardi dolara koristi za stvaranje ovisnosti Europe o ruskom plinu dok se s druge strane tim projektom se vrši direktan politički udar na države Srednje Europe ti ugrožavaju Poljsku, Ukrajinu, Slovačku, Češku, Mađarsku i Hrvatsku.

TWITTER/@PREZYDENTPL
Foto: TWITTER/@PREZYDENTPL

Na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji glavna tema važna za srednju Europu koju je otvorio poljski predsjednik je jačanje NATO snaga u Poljskoj kako bi se stabilizirao europski kontinent.

Munchenska sigurnosna konferencija
Foto: FB Andrzej Duda; Munchenska sigurnosna konferencija

Za Hrvatsku od iznimnog značaja je uspješnost projekta Jadran – Baltik, koji bi se najbolje manifestirao brzim priključenjem Hrvatske Višegradskoj grupi koja bi bila temelj gospodarskog razvoja Hrvatske.

M.Glavinić/Novi Pogledi/Foto: Ured predsjednice 

 

Facebook Comments

Vezani članci

Münchenska sigurnosna konferencija: Kolinda i Duda ponovno o Inicijativi JBCM

Objavljeno u: Münchenska sigurnosna konferencija: Kolinda i Duda ponovno o Inicijativi JBCM
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.