Select your Top Menu from wp menus

Grybauskaitė i Duda u Dubrovniku: Inicijativa tri mora omogućit će brzo energetsko, cestovno i željezničko povezivanje

Kao dvoje najvećih zagovornika Inicijative tri mora uz našu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, poljski predsjednik Andrzej Duda i litavska predsjednica Dalia Grybauskaitė izrazili su posebno zadovoljstvo forumom kao i deklaracijom koja je potpisana na njemu. U ovoj inicijativi vide velike mogućnosti za razvoj zemalja koje sudjeluju u njoj.

Andrzej Duda je izjavio kako je ovo dio politike “ojačavanja veza” i kako je fokus sastanka bio na pojačavanju integracije s ciljem poboljšanja standarda života u zemljama Inicijative tri mora i njihove kompetitivnosti koja bi ih približila najbogatijim zemljama Europe. “Mi želimo razvijati, produbljivati veze, izgrađivati ovaj naš zajednički prostor suradnje, ekonomski i sigurnosno.” dodao je Duda.

Naglasio je kako su se sam forum kao i deklaracija koju je donio posebno fokusirali na dvije glavne stavke. Prva je energetska infrastruktura koja će omogućiti energetsku diversifikaciju Europe, a druga je cestovna i željeznička infrastruktura. Kao konkretni projekti su posebno naznačeni LNG na Krku i njegovo povezivanje sa sličnim terminalima u Poljskoj (Świnoujście) i Litvi (Klaipėda) kao i projekti “Via Baltica” i “Via Carpathia”.

Dalia Grybauskaitė je poseban naglasak stavila na poštene cijene energenata kao ključnog uvjeta za brz i uspješan razvoj kao i za ojačavanje konkurentnosti. Dodala je kako je suradnja između zemalja Inicijative iznimno važna zbog osiguravanja energetske sigurnosti, uklanjanja ovisnosti o jednom dobavljaču energenata i energetske diversifikacije.

Iskustvo Litve je posebno zanimljivo u ovom slučaju pošto je zemlja bila dugo ovisna o Rusiji kao o jedinom izvoru energenata, kao i ostale baltičke zemlje što im je stvaralo mnoge probleme, političke i ekonomske. Tada su krenuli sa zajedničkim projektima sa susjedima pa i u izgradnju vlastitog LNG terminala koji je Litva sama financirala ne čekajući odobrenje EU.

Iskustva oko realizacije i benefita tih projekata je predsjednica Grybauskaitė podijelila i u Dubrovniku. Tako je navela da je izgradnjom LNG-a u Klaipedi i nestankom Gazpromovog monopola cijena plina pala čak 23%, dok je suradnjom sa Švedskom i Poljskom na mreži električne energije cijena iste pala za 16%.

Dalia Grybauskaitė je istaknula važnost regionalne suradnje i jedinstva ne samo oko energetskog povezivanja već i odgovaranja na mnoge opasne geopolitičke projekte kao što su nuklearna elektrana u Astravyetsu, Bjelorusiji koja zabrinjava mnoge susjedne zemlje zbog neispunjavanja mnogih međunarodnih sigurnosnih standarda, kao i moguća izgradnja Sjevernog toka 2 gdje je već velik broj zemalja izrazio svoje negodovanje.

Posebno zanimljiva je njena izjava o prioritetu Litve unutar Inicijative tri mora, a pod tu stavku je navela pomoć Hrvatskoj u izgradnji LNG-a na Krku, bilo podjelom iskustava ili samim sudjelovanjem. “Projekt LNG-a na Krku je od strateške važnosti za cijelu Jadransku regiju kao i Europsku Uniju” naglasila je Grybauskaitė.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi, foto Ilustracija NP/fb Andrzej Duda

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *