Select your Top Menu from wp menus

EUROPSKI PARLAMENT PROTIV POLJSKE

EUROPSKI PARLAMENT PROTIV POLJSKE

Danas se u Europskom parlamentu očekuje izglasavanje rezolucije o Poljskoj koja bi trebala izraziti zabrinutost oko situacije s Ustavnim sudom u Poljskoj. Ta rezolucija bi trebala potaknuti Poljsku da objavi odluke Ustavnog suda i učini ih obvezujućim.

Iako prošli potezi iz Bruxellesa govore drugačije, predsjednik kluba zastupnika Pučke stranke Manfred Weber tvrdi kako ova rezolucija nije usmjerene protiv Poljske već je proizašla iz zabrinutosti za stanje vladavine prava u toj zemlji. Rezoluciju bi trebali podržati Pučani, Socijalisti, Liberali, Zeleni i ostale lijeve grupacije.

Ukoliko poljska Vlada ne pristane na ove „preporuke“ Europska komisija će krenuti sa slijedećim korakom, takozvanom procedurom vladavine prava koja će razjasniti ima li sistemske prijetnje demokratskim vrijednostima i vladavini prava u Poljskoj.

Istovremeno na stolu će biti još dvije rezolucije o istoj temi. Drugu pripremaju Konzervativci (kojima pripada i PiS), ta će rezolucija okriviti prošlu poljsku Vladu zbog ove krize i tražiti rješenje kroz politički kompromis u Poljskoj.

Treću rezoluciju pripremaju zastupinici euroskeptične grupe „Europa nacija i slobode“ gdje stoji kako se EU uopće ne bi ni trebala miješati u unutarnju politiku zemalja članica.

Na glasanju se očekuje da će proći prva rezolucija pošto iza nje stoji velika većina u EP-u i tako će se nastaviti ovaj sramotni pritisak Unije na Poljsku i nastavak težnji za potpunim gašenjem suvereniteta zemalja članica. Iako ovakva rezolucija neće imati posljedice po Poljsku pošto odluke EP-a nisu obvezujuće za države članice, a članice Višegradske skupine su već najavile blokadu bilo kakvih mogućih sankcija protiv Poljske ukoliko bi Bruxelles krenuo s takvom inicijativom, svejedno pokazuju nastavak trendova vrlo opasnih namjera činovnika u Bruxellesu da preuzmu potpunu kontrolu nad zemljama članicama.

Treba spomenuti da će biti vrlo zanimljivo gledati kako će naši parlamentarci danas glasati i hoće li napokon pokazati karakter u odbijanju naredbi iz Bruxellesa koji ionako Hrvatsku ne podržava u ničemu. Ovo bi trebala biti velika prilika za napokon pronaći saveznike unutar EU s kojima bi mogli zajednički nastupati jer oni koji guraju ovakve rezolucije to nikada neće biti, ma koliko mi slijepo slijedili sve što nam narede.

G.Koprivnjak/Novi Pogledi/thenews.pl, Foto: wikipedia.org

Facebook Comments

Vezani članci

EUROPSKI PARLAMENT PROTIV POLJSKE

Objavljeno u: EUROPSKI PARLAMENT PROTIV POLJSKE
  • Goran Koprivnjak na: travanj 13, 2016 u 10:36 am #4353

    Danas se u Europskom parlamentu očekuje izglasavanje rezolucije o Poljskoj koja bi trebala izraziti zabrinutost oko situacije s Ustavnim sudom u Poljs
    [Cijeli članak pročitajte ovdje: EUROPSKI PARLAMENT PROTIV POLJSKE]

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.