Select your Top Menu from wp menus

Europska komisija podigla limit na Gazpromovo korištenje Sjevernog toka

Europska komisija podigla limit na Gazpromovo korištenje Sjevernog toka
Foto od:http://www.enerdata.net

Europska komisija je podigla limit na Gazpromovo korištenje “Opal” cjevovoda kojim se dovodi plin iz Rusije u Njemačku. “Opal” cjevovod je kopneni dio Sjevernog toka koji se nastavlja na cjevovode u Baltičkom moru, Gazprom je do sada imao pravo na korištenje 50% kapaciteta tog cjevovoda, dok je sada limit dignut na 80%.

Ono što je posebno zanimljivo u ovoj odluci je činjenica kako taj dio plinovoda iz Rusije zaobilazi Poljsku, a kada znamo kako se još nije stišala bura zbog odluke o gradnji Sjevernog toka 2 za očekivati je kako će ovo samo produbiti nezadovoljstvo između Bruxellesa i istočnih članica EU.

Treba podsjetiti kako se prilikom izgradnje Sjevernog toka počelo govoriti o problematici ruskog monopola na energetskom tržištu Europe i potrebi za diversifikacijom pa je tako postavljen i taj limit na 50% kapaciteta plinovoda koje je odobreno Gazpromu na korištenje, naravno ovakav potez stavlja dosta toga pod upitnik, a osobito onaj dio o energetskoj diversifikaciji koji je i nama bitan zbog potencijane gradnje LNG terminala na Krku i drugih energetskih projekata koji bi brzo mogli početi gubiti na značaju ukoliko se EU odluči u potpunosti ovisiti o ruskim energentima.

Naravno već su stigle kritike i iz drugih zemalja, pa je tako već jučer poljska premijerka Beata Sydlo najavila da će se Poljska boriti protiv ovakve odluke i da će poduzeti pravne poteze protiv ovakvih postupaka Komisije.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *