Select your Top Menu from wp menus

DODIKOV REFERENDUM nakon “antiterorističkih” vježbi Srbije i RS može biti uvod u nove sukobe pa čak i ratne

DODIKOV REFERENDUM nakon “antiterorističkih” vježbi Srbije i RS može biti uvod u nove sukobe pa čak i ratne

U pozadini medijske agresije srbijanskih dužnosnika na Hrvatsku, Dodik priprema novu nestabilnost u Bosni i Hercegovini svojim referendumom o otcjepljenju zbog čega je došlo i do velikog sukoba Rusije, Turske i zapadnih država koje mogu biti uvod u novi rat i pripreme za vojna rješenja sukoba kojima su uvod bile zajedničke vojne vježbe Srbije i srpskog entiteta u BiH.

Najutjecajnije zapadne zemlje i Turska protive se provedbi referenduma kojega su za 25. rujna najavile vlasti Republike Srpske dovodeći tako u pitanje poštivanje Daytonskog sporazuma no još nema odluke o mogućoj zabrani ili sankcijama čemu se odlučno nastavlja protiviti Rusija, proistječe iz zaključaka što ih je u utorak na zasjedanju u Sarajevu usvojio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC).

Upravni odbor PIC-a zasjedao je na razini veleposlanika država-članica kako bi razmatrao stanje u BiH i mjere koje bi se mogle poduzeti protiv provedbe referenduma u RS kojim se pokušava osporiti autoriret Ustavnog suda BiH.

Nakon dva i pol sata rasprave usvojena je izjava u kojoj se izrijekom upozorava kako bi provdba referenduma predstavljala kršenje Daytonskog sporazuma kao i niz ranijih postupaka i izjava kojima se predsjednik RS Milorad Dodik i entitetski parlament pokušavali dovesti u pitanje poštivanje autoriteta pravosudnih institucija na državnoj razini.

“Niti jedan referendum ne može promijeniti činjenicu da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće. Odluka Ustavnog suda BiH ostaje na snazi u potpunosti i mora se poštovati sukladno Daytonskom sporazumu”, stoji u izjavi.

Upravni odbor PIC-a ostavio je djelomice otvorena vrata za intervenciju visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku ističući kako je on i dalje “konačni autoritet” za tumačenje civilnih odredbi Daytonskog sporazuma.

U sadašnjoj fazi Upravni odbor PIC-a odlučio je pozvati sve institucije u BiH da pitanje referenduma riješe kroz ustanovljene zakonske procedure i postojeći ustavni okvir te “putem konstruktivnog dijaloga”.

Podsjetili su kako su pred Ustavnim sudom BiH već u tijeku postupci koje su pokrenuli predstavnici državnih institucija s ciljem ocjene ustavnosti odluke parlamenta RS o referendumu  kao i zahtjev entitetskog parlamenta za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao dana RS.

Sada se očekuje da Ustavni sud prije 25. rujna zauzme konačno stajalište i svojim pravorijekom “presiječe” ovu krizu.

Svim stranama u BiH upućen je poziv da se do tada “suzdrže od ishitrenih mjera i retorike koja vodi podjelama” čime se produbljuje negativnu političku atmosferu.

Upravni odbor PIC-a iskazao je žaljenje zbog korištenja secesionističke retorike i još jednom potvrdio “nedvojbenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta bez prava na otcjepljenje”.

“Nećemo tolerirati bilo kakvo kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje otcjepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH”, stoji u zaključcima Upravnog odbora PIC-a.

Sastanak Upravnog odbora PIC-a prvi je napustio ruski veleposlanik u BiH Peter Ivancov koji je novinarima potvrdio kako je zastupao stajalište drugačije od ostalih članica tog tijela odnosno kako Rusija nije dala suglasnost na objavljenu izjavu “u kojoj se samo prijeti i osuđuje”.

Krivnju za napetosti i političku krizu u BiH prouzročenu planiranjem referenduma ruski je veleposlanik prebacio na Ustavni sud BiH koji je prošle godine donio pravorijek o proglašenju neustavnim 9. siječnja kao dana RS.

“Mislim da je Ustavni sud (BiH) trebao biti pažljiviji u odnosu na zakone i na aktualno stanje u BiH”, kazao je Ivancov neizravno potvrđujući kako Rusija i dalje poupire RS u nastojanju da referendumom ospori provedbu obvezujućih sudskih odluka.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je kako će se u slučaju da njegova stranka formira novu vladu nakon zbora za Hrvatski sabor odlučno zalagati za potporu Bosni i Hrecegovini na njenom europskom putu a istodobno je upozorio kako provedba referenduma kojega za 25. rujna planiraju vlasti Republike Srpske predstavlja prijetnju stabilnosti BiH.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, izvor:HINA, foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *