Select your Top Menu from wp menus

Sjeverni tok 2.0 kao energetsko oružje: obustava isporuke samo državama Jadran-Baltik-Crno more (Międzumorze) – II dio

Sjeverni tok 2.0 kao energetsko oružje: obustava isporuke samo državama Jadran-Baltik-Crno more (Międzumorze) – II dio

Prekid opskrbe iz Nord Stream 1 i 2 za Poljsku, Češku i Slovačku, ali ne i za Njemačku, predstavljao bi ne samo energetsko oružje ili regionalno (ukrajinski tranzit) već bi predstavljao sredstvo za masovno uništenje obzirom da bez vlastite energetske strategije Poljska, Češka, Slovačka i Ukrajina s gotovo 100 milijuna stanovnika bi bile potpuno nezaštićene u slučaju plinskih ucjena kakvima smo bili svjedoci tijekom početaka rusko-ukrajinske krize kad je čitava Europa bila pod utjecajem dobre volje trija Putin – Medvedev – Miller.

Prema podacima distributera poljske plinske mreže Gaz System, ruski plin koji se izvozi u EU preko Nord Stream-a, odnosno Sjevernog toka „nije namijenjen za Njemačku, ali je supstituiran na granici Poljske i Češke“. Iz tog razloga ako se budu favorizirali politički ciljevi Ruske Federacije, došlo bi  do prekida opskrbe preko Yamala bi se zaustavio te bi Poljska, Češka i Slovačka postale potpuno ovisne o dobroj volji rusko-njemačkih konzorcija po pitanju cijene i isporuke plina. To je jedan od ključnih razloga zašto tvrtka Gaz System u svojoj novoj strategiji želi pokrenuti uvoz 17,5-18 milijardi m3 s Baltika.

Za vrijeme održavanja Europskog gospodarskog kongresa u Katowicama, direktor Gaz Systema Tomasz Stępień istakao je: „Polazno stajalište plinskog distributera kao što je Gaz System u potpunosti usklađeno s odredbama trećeg energetskog paketa, s druge strane Nord Stream 2 je alternativni pravac opskrbe iz istog izvora u isto tržište (…), a praćenjem istupa članova konzorcija Nord Stream 2 na njemačkom i češkom jeziku te anketiranjem njemačkog i češkog tržišta plina koja su povezana s Nord Streamom, saznali smo da taj plin nije namijenjen za Njemačku već će biti supstituiran, odnosno podmetnut na granicama Njemačke s Češkom i Poljskom, te preko Češke i spojem prema Austriji tako da je taj plin namijenjen za Poljsku, Češku, Slovačku i Ukrajinu čime bi se značajno ugrozili distributeri plina u tim državama. Iz tog razloga smo odlučili provesti svoju strategiju.“

Nova strategija koju je pokrenuo Gaz System uključuje razvoj plinskog sustava prijenosne mreže u Poljskoj tako da može prihvatiti 17,5-18 milijardi m3 plina sa Baltika. Izjava Tomasza Stępieńa imaju iznimno značenje i trebaju odjeknuti i šire u poljskom političkom diskursu. To je u stvari neka vrsta zaštite poljskog tržišta prirodnog plina.

„Politički krugovi u Poljskoj trebaju shvatiti ono što ja u svojim tekstovim pišem već dugo vremena jer prividna diversifikacija opskrbe nije i realna diversifikacija. Prvo je pokrenuta interkonekcija Rusije s Njemačkom, zatim je započeta izgradnja sjevernih plinovodnih koridora te u slučaju plinskih kriza to bi moglo biti vrlo bolno za Poljsku, ako ne bude imala svoju vlastitu strategiju“ – naglasio je poljski novinar Piotr Maciąźek.

Muller Putin, Nord Stream, izvor Gazprom.ru
Aleksej Miller i Vladimir Putin, Nord Stream, izvor Gazprom.ru

Riječi direktora Gaz Systema Tomasza Stępieńa kojima on upozorava na upitnost tvrdnji rusko-njemačkog konzorcija kako će Nord Stream 1 i 2 siguran izvor opskrbe Poljske te kako će se izgradnjom priključaka na zapadnog susjeda dobiti sinergijska stabilnost uvoza s niskim cijenama, prije će to biti oružje „pomagača“  koje će u svakom trenutku moći biti upotrebljeno protiv država srednje Europe. Prve „pukotine“ takvog stabilnog izvora za srednju Europu su se pojavile s donošenjem novih odredbi pod kojima bi Berlin u slučaju krize prvo ubrizgao plin u svoje objekte za skladištenje plina (de facto u vlasništvu Gazproma), a tek nakon toga bi po potrebi „pomagao“ drugim državama (čitaj Poljskoj). Izjava predsjednika Gaz Systema samo upotpunjuje tu sliku te prekid opskrbe iz Nord Stream 1 i 2 za Poljsku, Češku i Slovačku, ali ne i za Njemačku, predstavljao bi ne samo energetsko oružje ili regionalno (ukrajinski tranzit) već bi predstavljao sredstvo za masovno uništenje obzirom da bez vlastite energetske strategije Poljska, Češka, Slovačka i Ukrajina s gotovo 100 milijuna stanovnika bi bile potpuno nezaštićene u slučaju plinskih ucjena kakvima smo bili svjedoci tijekom početaka rusko-ukrajinske krize kad je čitava Europa bila pod utjecajem dobre volje trija Putin – Medvedev – Miller.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto welt.de screenshot

Vezani članci:

http://novipogledi.hr/energetika/stize-poljski-odgovor-na-sjeverni-tok-2-0-poljska-gradi-veliki-energetski-cvor-na-svojem-teritoriju-dio/

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *