Select your Top Menu from wp menus

Revolucija plinskog tržišta: U Europu stiže američki LNG plin do kraja mjeseca

Revolucija plinskog tržišta: U Europu stiže američki LNG plin do kraja mjeseca

Rusija i Norveška sad koriste taktiku Saudijske Arabije da zadrže udio na plinskom tržištu isporukom velikih količina plina. Gazprom i norveški Statoil isporučili su Europi već sad više od polovine potrebnih količina plina za ovu godinu. Uslijed toga cijene padaju. Na najvećem tržištu u Velikoj Britaniji cijene su se spustile za gotovo 40 posto.

Iako još američki LNG plin nije ni stigao na europsko tržište, jer tek prvi tanker treba doći do kraja travnja, cijene plina su značajno pale tako da europski potrošači mogu biti zadovoljni. Opasnost od dolaska jeftinog američkog LNG plina naveo je opskrbljivače i proizvođače da preplave tržište s plinom tako da je velika ponuda značajno smanjila cijenu plina na europskom tržištu.

Taj cijenovni rat može ići do otprilike $3/MMBtu ($105,9/1000m3). Ovakva cijena znači da ruski Gazprom neće moći više koristiti plin kao oružje u međunarodnim odnosima te će doći za zastoja investicija koje su se financirale prvenstveno iz prodajne cijene plina Europi. Pokušaj Njemačko-ruske izgradnje dodatnih plinskih koridora preko Baltičkog mora čime bi se ostvarila potpuna kontrola tržišta plina u Europi ostat će bez efekta ovakvom preplavljenom ponudom plina. Dolazak novih alternativnih opsrkbnih pravaca daje šansu i Hrvatskoj da uz kombinaciju LNG terminala i plinovoda Jadran – Baltik, aktivira svoju poziciju na novom tranzitnom čvorištu o čemu je nedavno u emisiji otvoreno govorio i saborski zastupnik Radimir Čačić. U ovakvoj novoj situaciji snažnog pada cijena plina stvara se velika prilika za povratak kutinske Petrokemije d.d. na europska tržišta umjetnih gnojiva. Više nema opravdanja za održavanje visokih industrijskih cijena plina za potrebe Petrokemije.

Ruski plin, mjesečne cijene u Njemačkoj u $ po MMBtu, Izvor; Index Mundi
Ruski prirodni plin, mjesečne cijene u Njemačkoj u $ po MMBtu, Izvor; Index Mundi

Ova revolucija u Europi s jeftinim energentima bi trebao omogućiti gospodarski razvoj cijelokupnog europskog kontinenta te pripremu potrošačkog tržišta za nove energente budućnosti o kojima ćemo govoriti kasnije.

Ukapljeni američki plin stiže u Europu do kraja travnja

Prvi tanker s ukapljenim naftnim plinom krenuo je iz Louisiane, SAD prema Europi te se očekuje dolazak u Portugal do kraja travnja kako izvješćuje Wall Street Journal. Dobavljač je američka tvrtka Cheniere Energy, a kupac je portugalski Galp Energia.

Američki LNG plin može ozbiljnu promijeniti europsko tržište plina kojim Rusija dominira već desetljećima. Prema mišljenju analitičara, plin iz SAD-a bi mogao dovesti do cijenovnog rata koji će dati pozitivne rezultate, odnosno niže cijene za potrošače. „Ovo je početak cijenovnog rata između američkog LNG plina i prirodnog ruskog plina koji opskrbljuje Europu sustavom plinovoda. – Istakao je analitičar Société Générale, Thierry Bros.

LNG terminal Houston, Cheinere
LNG terminal Houston, Cheinere Energy

SAD su počele sa izvozom LNG plina u veljači 2016 godine kada je tvrtka Cheniere Energy prodala tanker LNG plina u Brazil. Cheniere je potpisao dugoročne ugovore s nizom Europskih tvrtki, uključujući i BG Group te španjolski Gas Natural.

Portugalska Galp Energia također kupila prvi tanker LNG plina za Europu od tvrtke Cheniere. Uskoro bi europsko tržište plina trebalo postati glavno tržište za američki LNG plin. LNG tehnologija vađenja plina je potpuno promijenilo energetsko tržište u SAD-u, a prema prognozama u 2017. godini će SAD postati najveći izvoznik LNG plina u Europu. U toj bitci za europsko tržište plina SAD će se morati natjecati sa ruskim Gazpromom koji će morati spustiti cijenu plinu te će se ona dovesti u tržišne okvire. Inače, Ruski Gazprom drži oko trećine europskog tržišta plina.

Oscilacije cijena ruskog plina u Europi, 2013 godine
Oscilacije cijena ruskog plina u Europi, 2013 godine, Izvor: Journal of International Affairs

Na taj način Rusija će morati smanjiti cijene plina za europske potrošače te se više neće događati velike oscilacije u cijeni kakve su bile do sad, gdje je Poljska plaćala za 50-60% višu cijenu od Njemačke, iako su troškovi transporta niži iz Rusije do Poljske nego do Njemačke.

Kako prenosi WSJ, prodajna cijena LNG plina iznosi $4,3 /MMBtu ($151,79/1000m3) dok je do sad Galp Energia plaćao ruski prirodni plin po cijeni od  $5,8 /MMBtu ($204,74/1000m3). U tržišnom ratu ruski Gazprom može ići do cijene od $3/MMBtu ($105,9/1000m3).

Kako piše Bloomberg, Rusija i Norveška sad koriste taktiku Saudijske Arabije da zadrže udio na plinskom tržištu isporukom velikih količina plina. Gazprom i norveški Statoil isporučili su Europi već sad više od polovine potrebnih količina plina za ovu godinu. Uslijed toga cijene padaju. Na najvećem tržištu u Velikoj Britaniji cijene su se spustile za gotovo 40 posto.

Usporedba neto prihoda ruskog plina
Usporedba neto prihoda od prodaje prirodnog plina na području Rusije, Europe i ostali država te bivših država Sovjetskog saveza, izvor Oil Price

Viškovima na tržištu pokušava se obeshrabriti izvoz LNG-a iz SAD-a i obuzdati rast iz Qatara. Na sličan način Saudijska Arabija lani je jeftinom naftom započela tržišno potiskivati američku naftu iz škriljevca, što je dovelo do kolapsa cijena globalno. Iz tog razloga projekt LNG terminal Krk s plinovodom do LNG terminala Swinoujscie  na obalama Baltičkog mora predstavlja iznimnu prijetnju rusko-njemačkim interesima održavanja visokih cijena plina koje bi stvarale dodatnu prrednost njemačkom gospodarstvu u odnosu prema gospodarstvu ostalih država Europe, dok bi Rusiji omogućavale daljne investiranje u infrastrukturu kojom bi se osigurala prednost u dobavnim pravcima u odnosu na konkurente.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, Foto: NP screenshot

Facebook Comments

Vezani članci

Revolucija plinskog tržišta: U Europu stiže američki LNG plin do kraja mjeseca

Objavljeno u: Revolucija plinskog tržišta: U Europu stiže američki LNG plin do kraja mjeseca
  • novipogled na: travanj 24, 2016 u 10:33 am #4610

    Iako još američki LNG plin nije ni stigao na europsko tržište, jer tek prvi tanker treba doći do kraja travnja, cijene plina su značajno pale tako da
    [Cijeli članak pročitajte ovdje: ]

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.