Select your Top Menu from wp menus

LNG Hrvatska: Međunarodni konzorcij traži zaštitu i od OLAF-a!

LNG Hrvatska: Međunarodni konzorcij traži zaštitu i od OLAF-a!

The Development Group, međunarodni konzorcij američkih, kanadskih i europskih kompanija zainteresiranih za financiranje i gradnju LNG projekta na Krku, zatražio je zaštitu od EU i prijavio tvrtku LNG Hrvatska koju vodi Mladen Antunović Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) i Izvršnoj agenciji za inovacije i mreže (INEA).

Žalio se, kako se može neslužbeno doznati iz Bruxellesa, na Poziv za ulagače u LNG projekt jer je neusklađen s pravilima EU i opstruira principe tržišnog natjecanja te na netransparentnosti povezane sa zemljištem na Krku na kojem se projekt planira graditi kako piše Liderpress.hr

To je zemljište, podsjetimo, dio stečajne mase Dioki Grupe i u vlasništvu je njezinog vjerovnika Hypo banke, koja je svoja potraživanja prebacila u austrijsku državnu tvrtku Hetu. Grupacija privatnih investitora okupljenih u konzorciju The Development Group osigurala je pravo prvokupa zemljišta, ali tri godine neuspješno pokušavaju kupiti imovinu Diokija, koja uključuje i zemljište, te razviti svoj terminal kapaciteta 12 milijardi prostornih metara plina na godinu, dvostruko veći od onoga koji planira LNG Hrvatska.

Zemljište je ujedno i najveći razlog zašto se konzorcij žali europskim institucijama i najveći rizik realizacije projekta, kojeg god kapaciteta bio i tko ga god radio. Kako se može pročitati u žalbi, ni na jednom javnom natječaju nije službeno rečeno što se događa sa zemljištem, LNG Hrvatska dobila je sredstva EU u iznosu od 4,9 milijuna eura na temelju zahtjeva koji nije otkrio činjenicu da ne posjeduje i ne može izvlastiti privatan posjed predviđen za gradnju terminala i namjerno se konzorciju opstruira proces kupnje zemljišta. Sve to već usporava projekt, koji bi se, prema nekom novom političkom raspoloženju, na kraju mogao razvijati kao plutajući, a ne kopneni terminal.

Mladen Antunović
Mladen Antunović

Antunović kaže da su sve postupke vezane uz realizaciju gradnje LNG terminala, a koji se tiču sredstava iz fondova EU, odradili u skladu s EK i usuglašenim terminskim planom. Ističe da su svi zainteresirani investitori imali priliku javiti se na natječaje te da je bio otvoren i ‘data room’ u kojem su investitori imali uvid u cjelokupnu dokumentaciju, u kojoj je i ona za zemljište na Krku, u vezi s kojim, kaže, intenzivno vode pregovore.

− Sve tvrtke koje su imale interes za ulaganje ili zakup kapaciteta na terminalu imale su priliku putem javnih poziva za oba postupka predati svoje ponude i na transparentan način ostvariti pravo sudjelovanja. Svaki oblik namjere netransparentnog pokušaja participiranja LNG Hrvatska neće uzimati u razmatranje − ističe Antunović.

Prije godinu dana je Mladen Antunović isticao da će izgradnja LNG terminala krenuti 2016 godine, Prvi kvartal 2016 godine je prošao, ali još uvijek nema naznaka početka izgradnje. “LNG terminal u Omišlju na otoku Krku počet će se graditi sredinom 2016. godine a gradnja će trajati tri godine”, kazao je Mladen Antunović, direktor LNG Hrvatske, u HRT-ovoj radio emisiji Poslovni tjedan, dodavši istovremeno kako se ozbiljno razmišlja da se u neposrednoj blizini terminala napravi i plinska elektrana visoke učinkovitosti. “Razmišljamo da u blizini terminala napravimo visoko učinkovitu kogeneracijsku elektranu, možda manjeg kapaciteta od 40 MW.

Tako je govorio direktor LNG Hrvatska prije godinu dana. Danas se govori o opstrukciji projekta i mogućoj koruptivnosti i netransparentnosti, što će se govoriti slijedeće godine?

M.G. /Novi Pogledi/Lider

Facebook Comments

Vezani članci

LNG Hrvatska: Međunarodni konzorcij traži zaštitu i od OLAF-a!

Objavljeno u: LNG Hrvatska: Međunarodni konzorcij traži zaštitu i od OLAF-a!
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.