Select your Top Menu from wp menus

Franjo Luković želi preuzeti nadzor nad LNG businessom na Krku vrijednim 4,7 milijardi €?

Franjo Luković želi preuzeti nadzor nad LNG businessom na Krku vrijednim 4,7 milijardi €?

LNG Hrvatskoj na čelu s Mladenom Antunovićem našla se pod velikim pritiskom. Da li je uzrok prijetnji tužbom OLAF-u o čemu smo pisali, želja vodećeg hrvatskog bankara da uđe u ovaj profitabilni plinski posao u koji bi trebalo biti investirano 4,7 milijardi eura? Hrvatska može ponovno ostati bez velikog profita u korist privatnih investitora.

Gradnje LNG terminala na Krku ovih dana dobiva novi zaplet, ideja koja je tijekom godina interesirala mnoge potencijalne investitore, dobavljače i kupce, zapravo vrlo velik broj ljudi osim hrvatskih vlada koje su uglavnom radile vrlo malo ili ništa na realizaciju projekta je dobila novu ponudu iz u neku ruku i neočekivanog izvora. – prenosi Jutarnji list.

Svoj koncept su jučer na konferenciji za tisak iznijeli Branko Šarkačanin kao predstavnik inozemnih ulagača i Franjo Luković kao predstavnik grupe hrvatskih izvođača radova. Oni su osnovali društvo pod imenom Krk Energy Hub LLP 1, koje bi imalo ulogu investitora za gradnju energetskih projekata na Krku, detalje o svim članovima društva trebali bi doznati 28. travnja.

Ova ideja se ne sastoji više od samo terminala za ukapljeni plin već od sedam krupnih projekata ukupne vrijednosti ulaganja od čak 4.7 milijardi eura. Za početak samoga projekta dobavljao bi se plin iz drugih LNG terminala, zatim bi se kao drugi korak unajmio plutajući terminal za kojega bi samo trebalo izgraditi spojne plinovode na Krku, a u trećem koraku bi se gradio terminal na čvrstom tlu. Nakon što bi plin stigao na Krk krenulo bi se i u izgradnju manje plinske elektrane, kao i u ponovno pokretanje postrojenja Dine.

Kao partneri projektu se spominju Siemens, Končar, Pastor, Uljanik, Tehnika, Dalekovod, Allianz i Zagrebačka banka, a očekuje se kako bi od ukupne vrijednosti ulaganja od 4.7 milijardi eura, hrvatska poduzeća mogla izvesti radova i prodati opreme od oko 1.5 milijardi eura. Hrvatske vlade su do sada radile vrlo malo oko ovog projekta koji je od ogromnog značenja za razvoj Hrvatske, kako u ekonomskom tako i u geopolitičkom dijelu, dok privatni ulagači planiraju investiciju koja je nekoliko puta veća od one koja je bila planirana za izgradnju LNG-a, naravno i ovaj konzorcij ako je ozbiljan u namjeri izgradnje će se morati suočiti s administrativnim problemima dozvola i otkupa zemljišta koji su Hrvatskoj sve ove godine bili “neriješivi” problem.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi/Foto: ilustracija LNG terminala

Vezani članci:

LNG Hrvatska: Međunarodni konzorcij traži zaštitu i od OLAF-a!

 

Facebook Comments

Vezani članci

Franjo Luković želi preuzeti nadzor nad LNG businessom na Krku vrijednim 4,7 milijardi €?

Objavljeno u: Franjo Luković želi preuzeti nadzor nad LNG businessom na Krku vrijednim 4,7 milijardi €?
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.