Select your Top Menu from wp menus

EP zaustavio diversifikaciju opskrbe iz Rusije: Stop za Sjeverni tok 2!

EP zaustavio diversifikaciju opskrbe iz Rusije: Stop za Sjeverni tok 2!

EU ne treba diverzifikaciju lanaca opskrbe iz Rusije nego izvora energije u Europi, istaknula je hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić (HDZ/EPP) u raspravi u Europskom parlamentu o utjecaju plinovoda Sjeverni tok 2 na tržište plina u srednjoj i istočnoj Europi.

“Drago mi je da smo večeras svi rekli veliko i složno NE projektu Sjevernog toka 2. Nije nam cilj pomoći diverzifikaciju lanaca opskrbe iz Rusije, nego diverzificirati izvore energije u Europi i smanjiti ovisnost o uvozu i zato mi je drago da smo večeras svi rekli složno NE Sjevernom toku 2. Energetska ovisnost vrlo lako se pretvara u ekonomsku, ekonomska u socijalnu i na taj način Europu, koju želimo učiniti liderom i pokretačem razvoja projektima, poput Sjevernog toka 2 guramo u drugom smjeru”, istaknula je zastupnica Maletić u ponedjeljak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Maletić se osvrnula i na 195 ključnih projekata koje je identificirala Komisija, među kojima je i pet hrvatskih projekata poput LNG-a na Krku i plinovoda Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica. To su projekti kojima se pridonosi ispunjavanju strateških ciljeva energetske unije. Naglasila je kako plinovod Sjeverni tok 2 povećava energetsku ovisnost i ugrožava vrijednost i provedbu ostalih energetskih projekata čiju smo pripremu već počeli financirati iz CEF-a, priopćio je u utorak ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Projekt Sjeverni tok 2 uključuje izgradnju dviju cijevi plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi prostornih metara plina godišnje, iz Rusije u Njemačku pod Baltičkim morem. Republika Hrvatska zajedno s ostalim državama srednje i istočne Europe uputila je prosvjedno pismo predsjedniku Europske komisije Jeane-Claudu Junckeru u kojemu se od Europske komisije traži da ocijeni je li projekt Sjeverni tok 2 u skladu s europskim energetskim zakonodavstvom i strateškim ciljevima. Realizacijom Sjevernog toka 2 provedba projekta LNG-a na Krku, koji je strateški investicijski projekt Republike Hrvatske, bila bi upitna, napominje se u priopćenju.

Europski parlament je na svom portalu izvijestio kako je većina zastupnika u raspravi s povjerenikom Miguelom Ariasom Cañeteom zatražila od Europske komisije da zaustavi projekt Sjeverni tok 2 u najkraćem mogućem roku.  Plinovod Sjeverni tok 2 u suprotnosti je s ciljevima Energetske unije, šteti solidarnosti među državama članicama i treba ga sagledati i iz geopolitičke i iz gospodarske perspektive, ocijenili su zastupnici u ponedjeljak navečer u Strasbourgu

Nekoliko zastupnika također je naglasilo da Sjeverni tok 2 ne bi ostvario cilj diversifikacije, već bi se njime naprotiv povećala ovisnost o jednom dobavljaču. Neki su tvrdili da se projekt više ne može opravdati ekonomski, kao ni s gledišta klimatske politike te da umjesto toga odražava geopolitičke motive, izvijestio je Europski parlament.

HINA

Vezani članci:

I Hrvatska potpisnica prigovora protiv plinovoda Nord Stream 2?

Sjeverni tok 2 kao katalizator podjele EU

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

1 Komentar

  1. Pingback: Sudbina plinovoda Sjeverni tok 2 | Novi Pogledi

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *