Select your Top Menu from wp menus

Želi li Plenković biti državnik ili postati ‘bruxelleski ćato’

Želi li Plenković biti državnik ili postati ‘bruxelleski ćato’

Koliko se može biti “vjerodostojan” odabirom nevjerodostojnih najbližih suradnika koji nisu dobili izborni legitimitet na izborima. Krug najbližih suradnika među kojima su Davor Božinović sa 475 glasova ili Gordan Jandroković s 808 glasova, dok je za Andreja Plenkovića i visoke izvore Jutarnjeg lista tehnički ministar kulture dr.sc. Zlatko Hasanbegović postao “remetilački faktor”, ministar koji je dobio skoro 10 puta više glasova od zbroja glasova ovog dvojca najbližih Plrenkovićevih suradnika.

Pregovori s manjinama u kojima Pupovac pokušava destabilizirati Hrvatsku

Koliko Andrej Plenković može biti vjerodostojan ako pregovara s Miloradom Pupovcem koji otvoreno i ne krijući šalje lažnu sliku o Hrvatskoj kao državi koja ugrožava manjine rehabilitacijom fašizma. S istim tim Pupovcem koji je pljeskao ratno-huškačkom govoru Aleksandra Vučića u Busijama koji je tom prilikom između ostalog izjavio: “Mnogo je Vukašina ubijono, mnogo očiju srpskih izvađeno u tom ratu, mnogo ušiju i srpskih noseva odsečeno……”

pupovac-busije

Bivši savjetnik za međunarodne odnose prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i veleposlanik dr.sc. Darko Bekić je na svojem facebook profilu objavio:

Dr. sc. Darko Bekić: “Manjine, čiji su matični narodi, odnosno, države u prošlosti vršile agresiju i okupirale dijelove hrvatskog teritorija, a čiji su pripadnici djelovali kao “peta kolona” u tim aktivnostima, ne bi trebali biti konzultirani niti sudjelovati u sastavljanju ni jedne hrvatske vlade.”

Poziv Milorada Pupovca predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću da neće podržati vladu u kojoj je dr.sc. Zlatko Hasanbegović nakon svih ovih događaja koje je organizirao Milorad Pupovac protiv Republike Hrvatske jasno pokazuje da takva osoba nema što tražiti u Vladi Republike Hrvatske, odnosno ne smije sudjelovati u kreiranju odluke koje će donositi ta buduća Vlada Republike Hrvatske. U vrijeme kad Aleksandar Vučić i Milorad Dodik dižu tenzije te destabiliziraju čitav prostor jugoistočne Europe, a koji mogu dovesti do novih ratnih sukoba jer mali  samozvani “regionalni šerif” ne poštuje ustavni poredak Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

U takvoj kooperaciji Andreja Plenkovića s ovakvim Miloradom Pupovcem i Furiom Radinom, zastupnikom talijanske manjine koja ima više desetaka puta veća prava od onih koja im po međunarodnim ugovorima pripadaju znači skoro političko samoubojstvo i povratak u beznačajnost i poziciju malog činovničiča koji misli da je puno vrijedniji od onih glasača koji su tom istom Andreju Plenkoviću i njegovom novom HDZ-u odlučili dati podršku.

Ignoriranjem volje građana koji su mu donijeli 61 zastupnički mandat znači i ubrzan politički kraj visoke politike za Andreja Plenkovića. Kako navodi Jutarnji list pozivajući se na svoje “visoke izvore”, najbliži  javni suradnici Andreja Plenkovića trebali bi biti Davor Božinović i Gordan Jandroković te tajni suradnik Vladimir Šeks.

Davor Božinović dobio na izborima podršku 475 glasača u I izbornoj jedinici

Davor Božinović svoj politički uspon je počeo još 1987 godine kad je postao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu tadašnje SR Hrvatske, na radno mjesto nedostupno najvećem broju Hrvata u tadašnjoj komunističkoj SFRJ.

Slijedeća dvojbena politička funkcija zbog koje danas Božinović ne bi smio biti u najužem timu Andreja Plenkovića je mjesto Predstojnika ureda tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića u vrijeme najžešće hajke na hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, a koja je inicirana iz političkog kružoka na čelu sa Stjepanom Mesićem i koja je oslobađajućim presudama trebala potpuno eliminirati Stjepana Mesića i sve njegove pobočnike iz javnog političkog života Republike Hrvatske. Božinović možda jest važan Plenkoviću, možda jest njegov prijatelj, ali svakako bi ta suradnja trebala ostati izvan utjecaja na odluke važne za Republiku Hrvatsku.

Gordan Jandroković dobio na izborima 808 glasova kao drugi na HDZ-ovoj listi u I izbornoj jedinici

Gordan Jandroković bivši ministar vanjskih poslova je posljednjih deset godina u vladajućim strukturama HDZ-a i kao takav imao je mogućnost prezentacije svojeg političkog djelovanja na krug prijatelja, poznanika, stranačkih suradnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj koji imaju mogućnost biranja na glasačkim mjestima. U takvim okolnostima politički tajnik Gordan Jandroković je dobio 808 glasova što znači da ne uživa povjerenje građana Republike Hrvatske za sudjelovanje u donošenju važnih odluka za Republiku Hrvatsku.

Plenkovićeve pogreške oko odabira suradnika na tragu Kolinde Grabar Kitarović

Prvu veliku pogrešku Andrej Plenković je napravio u vrijeme kad je pokušao minorizirati utjecaj i važnost Željka Glasnovića te ga prisiliti na samostalni izlazak na izbore u kojima je premoćno pobijedio i javno ponizio odluku Andreja Plenkovića da degradira najpopularnijeg generala i Hrvata u svijetu ponižavajućim mjestom na izbornoj listi u korist političkih tranvestita koji su trebali biti ispred njega u XI izbornoj listi. Ružna poruka koju je Plenković želio poslati o neobrazovanom i primitivnom legionaru koji nema što tražiti u uglađenom društvu njega i Bože Ljubića vratila se Plenkoviću kao prvi bumerang.

Izborni rezultati Brune Esih, Zlatka Hasanbegovića, Steve Culeja, Milana Kujundžića, Antona Klimana, Tome Medveda, Tomislava Tolušića, Gorana Marića, Zdravka Marića pa čak i Milijana Brkića te drugih zastupnika HDZ-a s velikim brojem glasova na izborima pokazuju koji članovi HDZ-a uživaju najveće povjerenje za kreiranje buduće Vlade RH. Ignoriranjem te činjenice ignorira se činjenica što je interes Republike Hrvatske i te činjenice vode Plenkovića nazad u birokratsko-činovničko namješteništvo, a koje je daleko od državničkog statusa koji je mogao dostići Andrej Plenković.

Poziv ovakvom HSS-u na političku suradnju nož u leđa pregovorima s MOST-om

Tijekom pregovora s MOST-om s kojim bez problema može sastaviti zdravu i konstruktivnu vladu koju bi podržali Željko Glasnović i 4 manjinska zastupnika, Andrej Plenković odašilje zbunjujuću poruku čelnicima HSS-a da se priključe svojoj sestrinskoj stranci HDZ-u. Tom porukom Plenković gubi vjerodostojnost prvenstveno zbog činjenice što se na čelu stranke nalazi osuđeni kriminalac koji je tu svoju crticu ‘poslovne karijere’ zatajio članovima HSS-a prilikom izbora predsjednika te stranke. Također ovakvom porukom i suradnicima  bez izbornog legitimiteta gubi na pregovaračkoj poziciji sa MOST-om te može dovesti do nove nestabilnosti budućnosti Hrvatske.

Dodatni uteg za Andreja Plenkovića s kojim se on za sada ne može nositi je slijepo vjerovanje Bruxellesu i njemačkom CDU-u da će oni riješiti sve probleme od kojih danas boluje Hrvatska. Vjerovati takvim institucijama koje su danas pokazale potpunu nesposobnost za upravljanje kriznim situacijama je nova prijetnja na nacionalnu sigurnost Republici Hrvatskoj. Davor Ivo Stier (za kojeg procjenjujemo da će ispasti iz uloge prvog suradnika Andreja Plenkovića) je jednom prilikom izjavio da je težnja njihovog novog HDZ-a da se izbore za status snažnih članica Europske unije. Danas taj stav posebno zastupaju članice Višegradske skupine, koje žele ojačati Europsko Vijeće te da članice sa svojim legitimno izabranim predstavnicima imaju najvažniji utjecaj na odluke unutar Europske unije umjesto Europske komisije i V4 članice se danas posebno zalažu za jačanje zajedničkih vrijednosti koje ima Unija kroz beskompromisnu zaštitu schengenskog prostora.

Sudbina ministra Zlatka Hasanbegovića

Andrej Plenković je, prema “visokim izvorima iz HDZ”, kako to vole napisati u Jutarnjem listu da dobiju na važnosti za stavove koje ne smiju sami braniti pa im je potrebna neka “zaštita” ako nešto krene krivo,  donio odluku prošli tjedan da dosadašnji tehnički ministar kulture neće biti i budući ministar kulture. Koliko će uspjeti nametnuti tu svoju odluku ovisi prvenstveno o članovima HDZ-a. Iako je pokazao izuzetnu snagu prilikom raznih klevetničkih istupa lijevo liberalne i komunističke zajednice u Hrvatskoj, pokazao je svojim radom kako se treba odnositi prema poslu, nije se skrivao nikada u javnosti, čak i na “neprijateljskom terenu” u Rijeci i među drugim političkim protivnicima pokazao je snagu, odlučnost i dominantnost čime je jasno pokazao da ima i izborni legitimitet i znanje za obavljanje posla koji je savršeno počeo provoditi u prethodnoj vladi.

Ta njegova popularnost nekima i u HDZ-u smeta obzirom da nisu navikli da se nešto i radom može postići i postati popularan. Svakako će biti najveća pogreška u dosadašnjoj karijeri Andreja Plenkovića eliminacija Zlatka Hasanbegovića s mjesta novog ministra kulture.

Andrej Plenković imao je izvrsnu poziciju da postane državnik kakav je bio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Tuđman je okupio u prvom mandatu vlade gotovo polovicu ministara doktora znanosti. Plenković Ima znanje, obrazovanje, poznanstva, međunarodni utjecaj i trebao je tu činjenicu kapitalizirati s jakim ličnostima koje su i popularne u javnosti i koje imaju izborni legitimitet i koji posjeduju znanje za upravljanje važnim resorima države. Pogreška koju očigledno radi Plenković je taj izbor suradnika, odnosno nepopularnih ljudi izuzev Damira Krstičevića, odabir osoba povezanih s bivšom komunističkom Jugoslavijom te odabir nekompetetnih ‘centrista’ kao i istrošenih i iskomprimitiranih ‘savjetnika’ kao što je Vladimir Šeks vode Plenkovića na poziciju na kojoj će ga građani gledati kao autokratskog šefa koji ne vjeruje nikome i zato bira slabe suradnike (Staljin) ili kao ‘bruxelleskog ćatu’ koji se ne smije zamjeriti svojim bruxelleskim šefovima. Izbor svakako pada na ovu drugu varijantu.

Ipak još uvijek vjerujemo da Andrej Plenković ima potencijal za preskočiti sve te savjetničko-suradničke klopke u koju je upala predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović i koja se već više od godine dana ne može izvući iz te pozicije, a zahvaljujući odabiru svojeg savjetničko-suradničkog tima

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *