Select your Top Menu from wp menus

Zašto bi HDZ trebao izbjegavati moguću koaliciju s Beljakovim HSS-om

Zašto bi HDZ trebao izbjegavati moguću koaliciju s Beljakovim HSS-om
Foto od:hrt.hr

Krešo Beljak je svojom ponudom HDZ-u ponovno uzburkao vode hrvatske politike svojom objavom kako će podržati Andreja Plenkovića za mandatara u trajanju od 100 dana.
Iako sama po sebi ovakva odluka i ne mora značiti mnogo kontekst u kojem ona dolazi daje dosta zabrinjavajućih mogućnosti.

Krešo Beljak je preuzeo HSS u vrijeme dok je još postojala koalicija između HDZ-a Tomislava Karamarka i MOST-a, tada je stao uz Karamarka u njegovom pokušaju preslagivanja vlade, nakon pada te vlade u Saboru on ubrzo prelazi u drugi tabor.
Nakon tog “preleta”, doista vrlo lukrativnog za HSS (5 saborskih mandata), padaju teške riječi na račun HDZ-a i MOST-a, osobito od Stipe Gabrića-Jambe, ali i dolazi se do zanimljivih detalja o Beljakovoj kriminalnoj prošlosti.

Već najavljenim odlaskom Zorana Milanovića s čela SDP-a i objavom iz HNS-a kako za njih Narodna koalicija više ne postoji očito se nekima pokazala kao prilika za drugi “prelet” u samo nekoliko mjeseci.
Da stvar bude zanimljivija Andrej Plenković je nedavno pozvao HSS-ovce da ga podrže, iako vjerojatno nije mislio da bi to mogao napraviti i sam Krešo Beljak.
Dok je u HSS-u na pomolu veliki raskol i takve ponude se u političkom svijetu idu pod “naravno” i 5 zastupnika je doista velik kapital ovdje se naziru i veliki problemi koji bi se ostvarili takvom suradnjom.

Plenkovićev slogan za ove izbore je glasio “Vjerodostojno”, a to je s Krešom Beljakom u nekakvoj koaliciji teško ostvarivo. Nakon svih optužbi koje su izmijenjene kao i činjenicom kako bi ovim čovjek osuđen za kriminalna djela bio jedan od ključnih čimbenika nove vlasti ovdje bi ugled nove vlade bio narušen i prije nego što bi ona nastala, kao i neka priča o “novom” HDZ-u.
Naravno treba staviti pod upitnik i vjerodostojnost čovjeka koji toliko brzo mijenja tabore, iako je po njemu ova podrška “samo” na 100 dana.

Velik motiv za ovu Beljakovu odluku su vjerojatno i trzavice unutar HSS-a, koalicijom s HDZ/MOST-om bi izbio velik argument iz ruku svojih stranačkih protivnika da je prešao iz pobjedničke u gubitničku opciju. Takvim raspletom bi HDZ zapravo zadao težak udarac desno-konzervativnom tijelu unutar HSS prevođenim Marijanom Petir koji su zapravo bili protiv ulaska u Narodnu koaliciju i osnažio lijevo-liberalnu frakciju oko Kreše Beljaka. Dok jasno nitko ne može zabraniti saborskom zastupniku kako će glasati i HSS-ovci s Krešom Beljakom mogu podržati bilo koga, nekakvo formaliziranje suradnje s ovakvim HSS-om u budućnosti bi se moglo pokazati velikom greškom.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *