Select your Top Menu from wp menus

V.Vukadin: HDZ-ova odgovornost za slobodu

V.Vukadin: HDZ-ova odgovornost za slobodu
HDZ je, bez obzira na stranputice, ipak veliki simbol hrvatskog stvaranja države. Nisu jedini, možda nisu ni najzaslužniji, ali su svakako oni postali i do sada ostali simbolom nezavisne i slobodne demokratske hrvatske države.
Autor Vinko VukadinAko zanemarimo velike i katastrofalne propuste oko privatizacije i lažne pomirbe, onda nam ostaje vječita vjera hrvatskog naroda da je HDZ skoro pa jedini mogući garant protiv povratka jugofašističkog sustava i Jugoslavije. Narod očito ima duboko povjerenje u svoju podsvijest iz koje je nastao HDZ i u krajnjoj liniji i država.
No, od samoga početka HDZ je šarena stranka, osnovana dijelom od strane domoljuba, a dijelom od strane udbaša, predodređena, ili odabrana, nositi stijeg državnog uskrsnuća. HDZ je, zahvaljujući ustavnim lažima i objedama, postao i simbol navodne krađe narodne imovine od strane navodnih domoljuba.
Nisu se vodstva HDZ-a, nakon Tuđmana, posebno trudila dokazati da je istina drugačija. Sanader i njegova ekipa, Jaca i njezina, a na kraju ni ova zadnja, nisu uspjeli uvjeriti običnog birača u poštenje i iskreno domoljublje. Čak i onda kad bi ih birali, ljudi su ih birali jer nema alternative, oni su, kako i sami kažu,  jedina garancija protiv jugofašista.
No, je li to baš tako? je li HDZ jedina moguća opcija ili kakav HDZ bi mogao biti garancija nepovatka Milanovića i njegovih jugofašističkih ideja propasti i mentalnog zaglupljivanja?
 Kakav to HDZ može konačno omogućiti povrat opljačkane imovine od strane bivših jugokomunističkih direktora i provedbu europskih zakona koji onemogućavaju povratak diktature?
 HDZ u kojem se slažu i preslaguju kandidati, lobisti, interesi i novci ili neki drugi HDZ?
 
HDZ za sebe tvrdi da je kršćansko demokratska stranka desnog centra.
Što se kršćanstva tiče tu su totalno fulali jer najveći broj njihovih vođa, uključujući i Tuđmana, s kršćanstvom nema puno veze, a s demokracijom su isto tako, osim Tuđmana, bili na Vi.
Stranka desnog centra je toliko debilna definicija političke ispraznice da je smiješno o tome raspravljati. Što znači desni centar? Koji je to onda stvarni centar, koliko centara imamo?
Ja bih rekao da su u centru tri stvari: p…a, k…c i guzica. Pa nek odabreru što su i gdje su.
U hrvatskom narodu ne postoji nikakav desnocentristički ili lijevo centristički smjer. Netko je danas lijevo, jer je za socijalna pitanja osjetljiviji od jugopfašista, a desno je zato jer mu je stalo do hrvatske države. Desno i lijevo su dakle neadekvatne kategorije za opis preferencija u hrvatskoj politici.
 Narodu ne treba ni desna ni lijeva politika, narodu treba politika za narod i državu, a to bi značilo:
  • socijalna pravda za svakoga čovjeka, posebno za invalide, branitelje i starije osobe
  • jasno prihvaćanje i tumačenje vlastite povijesti bez jugofašističkih ideja, ideologije i obmana, mi smo protiv Jugoslavije vodili rat, vrijeme je da prestanemo veličati kolonizatorske trupe i diktatore
  • prosperitetna gospodarska politika koja će omogućiti investiranje
  • progresivna i aktivna demografska politika koja će omogućiti useljavanje bivše dijaspore i dugoročnu stabilizaciju
  • jasan odmak od birokratskih interesa europskih i domaćih, jugonaslijeđenih žbira i plaćenika. Umjesto toga novo deriniranje suvereniteta i odgovornosti državnog aparata.
  • jasno povezivanje s hrvatskim narodom u BiH, te strateško povezivanje s muslimanima, nekad Hrvatima
 Takva politika je dakle djelomično lijeva, ali je djelomično i desna. HDZ ne može dakle biti niti ovaj niti onaj centar. HDZ bi konačno morao postati ono što mu piše u imenu:
  •  hrvatski
  •  demokratski
  •  zajednički
 
Da bi HDZ to postao i ostao bit će neophodno pružiti mogućnost politici raznolikosti, kreativnosti i nacionalnim idejama, umjesto uskogrudnih sektaških interesa pojedinih skupina, bilo koje provenijencije.
 Trenutno HDZ usmjerava Brkić, iza njega stoje spremni šeksići, plenkovići, miloševići i naravno neutaživa žeđ dubravke šujice i sličnih kalibara, koji su HDZ i doveli do toga da se od izbora do izbora mora bojati i da mora sijati strah, ne bi li dobio glasove onih koji iznad svega vole Hrvatsku.
HDZ od Tuđmana do danas odabirom kadrova i politike nije uvjerio svoje birače, nije uvjerio Hrvate. HDZ dobiva glasove jer sije strah od jugofašista, a sebe predstavlja kao jedinu branu. Takva politika bez ideje i vizije je plitka, kratkoročna i smrtonosna, nažalost ne za jednu stranku nego bi mogla biti opasna za državu.
 
Ako nastavi s takvom politikom HDZ će prestati biti narodu potreban. Narod će shvatiti da ovakav HDZ ne brani iskreno ni hrvatske ni demokratske interese. Narod će shvatiti da HDZ nije hrvatski narod i države nego da je to stranka kao i sve druge. Osim toga ovakva politika svako HDZ-ovo vodstvo dovodi u istu poziciju: brutovska presuda svakom Cezaru. No žrtve nisu lažni i ograničeni cezari, žrtva je hrvatski narod, demokracija i prosperitet. Umjesto da se bavimo bitnim problemima i optimiziramo državu, mi se bavimo problemimma provincijskih političara koji su zajašili u HDZ-ovo sedlo.
Vele nam da se HDZ priprema na izbore. Brkić punih usta najavljuje fantastične pomake, prijeti Milanoviću, kao nekada s Oreškovićem u talonu. Da nemamo iskustvo propadanja i nesposobnosti, mogli bismo i povjerovati u taj veliki bazen hadezeovskih stručnjaka koji nam se nude, no čini mi se da u Brkićevom talonu ipak sjede samo osrednji prsti koje će nam pokazati ako ih opet odaberemo na riječ “lustracija”.
Varanja može biti, ali ne zadugo. Narod nije glup, narodu je dosta i lažnih domoljba, stručnjaka i jugofašista. Narod očekuje pomak i pošten odnos prema onomu što je krvlju izborio. Koliko vrijede riječi, procjene i obećanja to smo vidjeli u ovih pola godine.
Na HDZ-u i njegovim vođama i šerifima je da konačno shvate da oni trebaju narod, a ne narod njih. Što prije to shvate to bolje. Ako ne shvate, pa nam opet na izborima uvale neku svoju fintu iz hercegovačkog ili slavonskog kupleraja, onda možemo mirne duše promatrati kako se HDZ izvlači s desnog centra i ulazi u sami centar događanja, ali sa stražnje strane.
 
Narod će kad tad shvatiti da ima zraka za preživljavanje i bez brkićevsko šeksovskih poteza i izbacit će takav HDZ prvom prigodom.
Na HDZ-u je da se odluči. Brkiću i ekipi treba samo reći da je prošlo vrijeme lažnih stručnjaka i domoljuba.
Odaberite gospodo!
Fore i trikovi ili iskrena ljubav prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu.
 .
Vinko V. Vukadin/Pomak/ Foto: Pomak
Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *