Select your Top Menu from wp menus

Tko i u čijem interesu danas želi uništiti Petrokemiju?

Tko i u čijem interesu danas želi uništiti Petrokemiju?

Tehnički ministar gospodarstva oglasio se na svojem facebook profilu objavom oko sprječavanja rješenja problema kutinske Petrokemije koja bi zbog duga Prvom Plinarskom Društvu mogla prestati s proizvodnjom čime bi se uništilo 1600 radnih mjesta samo u u Kutini te bi se pričinila nepovratna šteta hrvatskoj poljoprivredi.

Već dugo vremena Petrokemija ima velike probleme oko produktivnog rada zbog iznimno visokih cijena plina koji je osnovni energent Petrokemiji za uspješno poslovanje. Kako je Hrvatska jedna od rijetkih država koje nisu ovisne o uvozu plina obzirom na vlastitu proizvodnju koja je bila za 2014 godinu 1,8 milijardi m3 vlastite proizvodnje plina.

Uz takvu proizvodnju Hrvatska može odrediti za strateške tvrtke povlaštene uvjete, a ne dozvoliti da MOL ili danas Prvo plinarsko društvo stvaraju enormne profite koji zbog visoke cijene guše produktivnost Petrokemije te prijete uništenje potpuno profitabilne tvrtke od koje zavisi hrvatska poljoprivreda.

U vrijeme kad je tržišna srednja cijena prirodnog plina koji se uvozi u Europsku uniju u srpnju 2016 bila 4,51 $/mmBtu (Million Metric British Thermal Unit), odnosno 159,56$/1000 m3.

Cijena uvoznog prirodnog plina u EU za srpanj2016.godine, izvor: Index Mondi
Cijena uvoznog prirodnog plina u EU za srpanj2016.godine, izvor: Index Mondi

Kome je u interesu da Petrokemija ode u stečaj ili da je Prvo plinarsko društvo blokira zbog duga od 370 milijuna kuna, odnosno INA zbog duga od 220 milijuna kuna. Nedavno je Petrokemija bila u fokusu javnosti zbog pokušaja Hrvatske poštanske banke da blokira račun Petrokemije te zaustavi proizvodnju umjetnih gnojiva. O problemu Petrokemije se izjasnio tehnički ministar Tomislav Panenić na svojem facebook profilu te prenosimo njegovu objavu.

Tomislav Panenić, Facebook: Koliko vrijedi Petrokemija? 1,2,3,… 5,6 mandata

Petrokemija je u prvom 3 ove godine ostvarila 921 tisuću kuna dobiti, što je prva polugodišnja dobit te tvrtke od 2011. godine. Koliko je truda uloženo u ovoj godini u stabiliziranje poslovanja govori podatak da je u prošloj godini u istom periodu gubitak bio 11,6 milijuna.

Petrokemija za isporuku plina, ključnog eneregenta u proizvodnji plina, trenutačno PPD-u duguje oko 370 milijuna kuna, a Ini približno 220 milijuna kuna. Petrokemija trenutno nema dugovanja državi za doprinose, ne duguje gotovo ništa ni drugim državnim tvrtkama, poput HŽ Carga ili Plinacra. Ukoliko bi došlo do zastoja u proizvodnji posljedice za hrvatsko gospodarstvo bi bile nesagledive. Negativan utjecaj na poljoprivredu bi bio nemjerljiv. S obzirom da ukupna potrošnja plina u Petrokemiji čini preko 20% hrvatske potrošnje neminovno bi došlo do rasta cijena plina te troškova transporta plina. Plinacro bi ostvario oko 25 posto manje prihoda na stavki distribucije plina, a HŽ Cargo bi izgubio 100 milijuna kuna na transportu roba. Za samu Kutinu i šire okruženje bi to bilo katastrofalno jer od tvrtke živi preko 1600 obitelji.

Postignutim dogovorom s vjerovnicima predložen je model otplate dugova te bi se realizacijom kredita od 200 milijuna kuna kod HBOR-a vratio dio dugovanja, stabiliziralo poslovanje Petrokemije i nastavili pozitivni trendovi u njenom poslovanju.

Budući da sama Petrokemija sama ne može osigurati imovinu koja je dostatna za kolateral tražili smo moguća rješenja te je od strane DUUDI-a i Ministarstva financija predložen zalog na dionicama Jadrana iz Crikvenice. Mogu razumjeti stajalište radnika i vjerovnika Jadrana koji žele u privatizaciju, ali ne mogu prihvatiti da Petrokemija postane dio predizbornog cirkusa.

Od HDZ-a očekujem u ovom trenutku političku ozbiljnost te da se međusobno dogovore o kolateralu koji im je prihvatljiv za kredit te da sutra na sjednici Upravnog i Nadzornog odbora Petrokemije možemo zaključiti ovu trakavicu.

Kome je danas u interesu prestanak rada Petrokemije te zašto se već neko vrijeme opstruira rad ove tvrtke, odgovori su koje čeka javnost Hrvatske kao i sami građani Petrokemije i grada Kutine za koju bi zaustavljanje proizvodnje i gubitak radnih mjesta bio snažan udarac.

Milan Glavinić/Novi Pogledi/izvor: fb Tomislav Panenić, foto: Petrokemija d.d.

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *