Select your Top Menu from wp menus

Sjećanje na Varšavski ustanak 1944.

Sjećanje na Varšavski ustanak 1944.
Foto od:M. Swierczynski - Stanisław Jankowski, Adolf Ciborowski "Warszawa 1945

Poljaci se danas prisjećaju Varšavskog ustanka koji je trajao od 1. Srpnja 1944. do 2. listopada 1944.

Varšavski ustanak je jedan od doista najtragičnijih događaja Drugoga svjetskoga rata.  U trenutku kada je bilo jasno da nacistička Njemačka gubi rat i kako će je Crvena armija potisnuti sa istočnog fronta poljska Vojska u domovini se odlučila na hrabar potez kojim bi oslobodili svoj glavni grad, a zatim i ostatak zemlje. Tako je nakon nekoliko dana priprema pod zapovjedništvom generala Tadeusza Bór-Komorowskog započela operacija „Tempest“ (oluja).

Iako je sam ustanak zapravo trebao trajati nekoliko dana dok ne stigne Crvena armija koja je trebala pomoći u oslobađanju grada stvari su od samoga početka krenule po zlu.

Poljaci su bili slabo opremljeni i slabo naoružani dok su Nijemci bili spremni za obranu s izgrađenom mrežom bunkera i položaja zaštičenih redovima bodljikave žice, već u prvim danima ustanka Poljaci su počeli trpjeti ogromne gubitke, no najgore je tek dolazilo.

Ustanici nisu imali mnogo zaliha hrane i vode no kako se očekivao brzi dolazak Crvene armije nisu očekivali toliku potrebu za time, što se pokazalo velikom pogreškom.

Crvena armija nakon sporadičnih djelovanja je naglo stala na obalama Visle i jednostavno čekala razrješenje sukoba. Kako su ustanici nakon mjesec dana teških borbi ostali bez hrane i vode, okruženi superiornijim snagama i kada je i njima i Nijemcima postalo jasno da se Crvena armija neće uključiti u borbu ostalo im je samo kapitulirati.

Stradanja Varšave su bila golema, od milijun stanovnika koji su živjeli u gradu prije ustanka do 200.000 ih se smatra poginulima za vrijeme borbi i nakon u nacističkim koncentracijskim logorima, a cijela populacija je deportirana iz grada. Sam grad koji je već teško stradao tijekom rata je sada planski uništen, smatra se da je stradalo više od 85% grada, sve građevine koje danas možemo vidjeti u staroj jezgri su zapravo kopije onoga uništenoga  1944. Grad je bio doslovno ubijen.

Ova tragična priča ostaje kao spomen dva najveća divljaštva svih vremena – nacizma i komunizma koji su zajedničkim snagama gotovo uništili Poljsku u WW2. Iako nisu ovaj put sudjelovali u napadima na Poljake uloga Crvene armije je doista bila sramotna. Ne samo što su zaustavili svoj prodor vjerojatno iz čisto političkih razloga, već su i zabranjivali zapadnim saveznicima u dostavljanju prijeko potrebne pomoći za spas grada.

Nažalost muke Poljske kao i ostalih naroda iza željezne zavjese nisu prestale niti krajem Drugoga svjetskog rata.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *