Select your Top Menu from wp menus

Rumunjska se priključuje reformskoj inicijativi Višegradske skupine, a gdje će biti Hrvatska?

Rumunjska se priključuje reformskoj inicijativi Višegradske skupine, a gdje će biti Hrvatska?
Foto od:http://gov.ro

Poljska premijerka Beata Szydlo je u subotu bila u službenom posjetu Rumunjskoj gdje se susrela sa svojim kolegom rumunjskim premijerom Dacianom Ciolosom.

Glavne teme razgovora su bili budućnost EU nakon “Brexita” i odnosi s Turskom, kao i terorističke prijetnje Europi.

Premijeri su se složili kako EU treba reformu i kako Poljska i Rumunjska trebaju imati aktivnu ulogu u tom procesu i kako će pripremiti zajedničke prijedloge za summit u Bratislavi.
Pridruživanje Rumunjske inicijativi zemalja Višegradske skupine koje su odmah nakon britanskog referenduma izrazile jasan stav kako je EU potrebna reforma samo pokazuje ozbiljnost ideje Jadran-Baltik-Crno more koja je nastala prošle godine i potencijal toga. Nakon ovotjednog sastanka inicijative “Tri mora” u Dubrovniku gdje je najavljena sve veća suradnja država članica summit u Bratislavi slijedećeg mjeseca će biti mjesto za neke konkretne poteze gdje se očekuje da bi se i mnoge ostale zemlje inicijative trebale pridružiti reformskim zahtjevima Višegradske četvorke.

Nažalost dok se u Europi preslažu blokovi i stvaraju nova savezništva Hrvatska je još uvijek u političkom kaosu i nesigurna je koju će stranu odabrati, a zadnje aktivnosti premijera Oreškovića i ne daju neku nadu u optimizam.
Ukoliko zemlje Višegradske skupine uspiju okupiti sve zemlje inicijative “Tri mora” oko jednog prijedloga, a Hrvatska zauzme suprotan stav to bi doista bila vanjskopolitička katastrofa za Hrvatsku i nešto što bi nas doista prokazalo kao nevjerodostojnog partnera i dovelo u pitanje bilo kakve daljnje odnose. Ovo je sada krajnje vrijeme za ozbiljnost naše politike, nakon što je Hrvatska s Poljskom izradila ideju inicijative koja bi okupljala zemlje između tri mora i nakon što smo se uspjeli vratiti na geopolitičku kartu svijeta sad ne smije više biti grešaka. Treba zapamtiti ono što je Bruno Bušić jednom rekao – Sluge nikada ne stvaraju povijest, sad je vrijeme da to napokon i primijenimo na pravi način.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi, foto: gov.ro

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *