Select your Top Menu from wp menus

PROPAST USPRAVNICE? Hrvatska ostaje na Balkanu, Poljska odustaje od hrvatskog koridora Baltik – Jadran

PROPAST USPRAVNICE? Hrvatska ostaje na Balkanu, Poljska odustaje od hrvatskog koridora Baltik – Jadran
Foto od:http://www.heritage.org/research/reports/2015/12/us-comprehensive-strategy-toward-russia

ZBOG nevjerodostojnih hrvatskih političara i nepostojanja strategije razvoja Hrvatske, Poljska odustaje od koridora Baltik – Jadran te se okreće jačanju sigurnosne linije Baltik –Crno more te pokreće novo strateško partnerstvo Poljska – Rumunjska – Turska uz čvrstu potporu kineskog kapitala predviđenog željezničkim putom svile (Iron Silk Road).

Nakon niza nediplomatskih poteza hrvatskih dužnosnika u Hrvatskoj i Europskom parlamentu s posebnim naglaskom na  skandalozno i sramotno glasovanje hrvatskih europarlamentaraca u osudi Poljske, zatim vanjska politika koju su nametnuli Miro Kovač i Tihomir Orešković kroz jačanje tzv. „horizontalne vanjske politike“, dok Tomislav Karamarko, Božo Petrov te u zadnje vrijeme i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović su sve više zaokupljeni političkim besmislicama oko rata ustaša i partizana, Poljska je očito odlučila dići ruke od takvih neuvjerljivih saveznika i prijatelja te su predsjednik Andrzej Duda i premijerka Beata Szydło nastojali samostalno upravljati svojom vanjskom politikom i onim što mogu kontrolirati.

Obzirom da je u zadnje vrijeme očito postalo jasno kako je Uspravnica Kolinde Grabar Kitarović zapela na početnom slovu U zbog kojeg se mora svima i svugdje po milijunti put u ime hrvatskog naroda ispričati za nešto što je odavno već na najogavniji način kažnjeno od strane komunističkih zločinaca tijekom totalitaronog komunističkog režima. Zamjetno je da ta Inicijativa usporava i nestaje u balkanskoj sumaglici. Poljska je odlučila pokrenuti nove projekte po pitanju sigurnosti jačanjem istočnom NATO krila s Rumunjskom i Turskom, nastavila je projekte prometnog povezivanja predviđene do 2030 godine da se u potpunosti izgrade prometni koridori E 30 (Dunav, Bratislava – Baltičko more, Szczecin) E40 (Baltičko more, Gdanjsk – Crno more, Odessa) i E70 (Atlantik, Antwerpen – Baltičko more, Klajpeda) te je nastavljen tzv. jantarni tranzitni put od bjeloruske granice, Terespol, preko Bratislave, Budimpešte i Ljubljane do Kopra, zaobilazeći za sad Hrvatsku.

E30. E40, E70, Jantarni transportni koridor
E30. E40, E70, Jantarni transportni koridor, NP

Također Mađarska zatvara taj hrvatski koridor od Jadrana prema Baltiku povezivanjem sa Slovenijom sa zapadne strane s kojom inače gradi čvrstu neprobojnu granicu ograđenu žicom ostavljajući Hrvatsku kao gromobran ispred utvrđene granice. Također posjet Viktora Orbana Srbiji te nakon sastanka Orban – Vučić, dva premijera su se natjecala tko će više lijepih riječi reći o kvalitetnoj bilateralnoj suradnji Srbije i Mađarske. A samo prije 9 mjeseci ti odnosi su bili na najnižoj točki u zadnjih 25 godina. Naravno uzrok ovakvog Orbanovog nastupa je razočaranost u politiku hrvatskih političara, iako je čekao promjenu vlasti kao nepopravljivi tuđmanist da može uspostaviti partnerske odnose. Hrvatski „tuđmanisti“ su mu odgovorili podrškom politici Angele Merkel, podrškom u kojoj Hrvatsku gubi sve, gubi podršku partnerskih članica Višegradske grupe, gubi samostalnu vanjsku politiku, gubi podršku svih ostalih članica Europske unije i SAD-a što je posljednjih dana demonstrirano pritiscima veleposlanika EU i SAD-a te sve glasnijih kritika hrvatske vanjske politike. Poseban udarac takvoj vanjskoj politici su dali Sebastian Kurz i Viktor Orban aktivnom podrškom nečlanice EU, Srbije u sukobu sa članicom EU, Hrvatskom. Kako su pristupni pregovori Srbije nametnuti od strane Njemačke, posljednji napadi njemačkih medija na Hrvatsku su potvrda snažnog političkog pritiska na Hrvatsku. Završni udarac takvoj neprincipijelnoj politici su dali i hrvatski europarlamentarci izuzev Ruže Tomašić koji su redom osudili Poljsku svrstavajući se uz Bruxelleske birokrate.

Kako je sad već ozbiljna opasnost ugrozila hrvatske nacionalne interese jer očito je da će se morati povući u sporu sa Srbijom te će Srbiji ostati univerzalno načelo sudske nadležnosti te neprovođenje potpisanih sporazuma s Hrvatskom o manjinama. Prijatelja koji će te hrvatske zahtjeve podržati trenutno nema među članicama Europske unije, ali toga očito nisu svjesni hrvatski političari koji Hrvatsku vode u sve tamnije balkanske dubine iz kojih će biti vrlo teško isplivati.

Kolumnist i pravnih Zvonimir Hodak u svojoj zadnjoj kolumni jednog tjednika se osvrnuo na stanje u Hrvatskoj ovih dana: Orjunaši i jugovići su na nogama. Robert Bajruši sa “strepnjom“ javlja da EU, točnije njemačka vlada, prijete Hrvatskoj kako će ostati bez sredstava iz EU fondova ako ne prestane blokirati poglavlje 23 u pregovorima između Srbije i EU. Ovaj put će Nijemci zagristi u tvrd orah. Ova vlada je spremna na sve jer je čvrsta, konzekventna, spremna štiti nacionalne interese. Nismo mi Mađari ili Poljaci da nas se može tako lako zaplašiti. Zato se Robi ne mora tresti. RH će izdržati jer je u pravu. Sve dok se u Zagrebu ne pojavi Gunther Krichbaum, predsjednik Odbora za odnose s EU u Bundestagu. Nakon toga će “univerzalna jurisdikcija“ postat bilateralni problem. Drugi problem je što RH nakon smrti dr. Franje Tuđmana još nije iznjedrila nijednog pravog državnika. Imamo krdo političara, ali državnika nigdje. Usput rečeno, svi Hrvatski europarlamentarci, osim Ruže Tomašić, glasovali su za osudu Poljske. Što će učiniti kad Juncker od njih zatraži da glasuju protiv Hrvatske zbog pristupnih pregovora Srbije i EU. Red, rad i disciplina. I poslušnost. Jasno, vi ste svi pažljivo pročitali poljski ustav prije nego ste glasovali protiv nacionalnog suvereniteta Poljske. Kako kaže Torbarina ”moš’ mislit’”. Kolinda je nedavno pronašla sveti gral mudrosti ustvrdivši da NDH nije bila ni nezavisna ni samostalna. U principu je to točno s obzirom na okolnosti u kojima je nastala i održavala se. Ja imam za Kolindu jedno puno lakše pitanje na političkom kvizu: koliko je Hrvatska danas samostalna? Koliko slobodna i neovisna dok ustrašeno osluškuje Augustina Polokaja koji šalje direktive Europske komisije, NATO-a i bezbojnih činovnika iz Bruxellesa? Činovnika koji se ne usude ni proći kraj kvarta Molenbeek, a kamoli ući u njega. Ali zato su puni hrabrosti kad treba nasapunati glavu našoj političkoj poltronskoj eliti. Zato će biti prijeko potrebno pridružiti se što prije Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj koje barem nastoje iskazati svoju državnost na brodu, zvanom EU, a koji pomalo sliči na Titanik. Ovako ćemo se jednog dana probuditi kao migracijski hot-spot koji nam je poklonila Angela Merkel.“

Također Zvonimir Despot u svojoj kolumni u jednom dnevniku također ističe: „Hrvatska diplomacija je zakasnila, bila je nekooridnirana, nespremna i nismo imali partnere. To je Aleksandru Vučiću došlo kao naručeno, pa je doibo argument za predizbornu kampanju. Pojedini lobiji iz nekih članica rade biznis s njime, pa su odmah dignuli buku,a ostali još ne komentiraju, osim pojedinih Nijemaca, kao što je krajnje nediplomatski i neeuropski istup Gunthera Krichbauma, predsjednika Odbora za odnose s EU u Bundestagu i vislokog dužnosnika CDU-a. Pitanje je za koga on lobira? Jedno je sigurno, jedino s kime možemo sada odigrati jesu Baltik, Velika Britanija i Poljska. Treba vidjeti koja je uloga Amerikanaca i što točno žele. Sve u svemu, situacija za Hrvatsku nije laka, hrvatska diplomacija ne uzmiče pod pritiscima, pa ćemo vidjeti kako će se dalje držati. Istina je da biznis nema granica. Ali došlo je do toga da je pojedinim lobijima pred nosom samo njihov biznis te su za njega čak spremni destabilizirati državu članicu i okrenuti je protiv EU samo da bi radili bilateralne biznise sa zemljom koja u EU neće ući još godinama. Inda se čudimo rastu euroskepticizma?  Eto im odgovor zašto, zbog vlastite nevjerodostojnosti.“

Pod prijetnjom opasnosti za opstojnost Hrvatske, neki mediji počinju shvaćati ozbiljnost situacije dok politički predstavnici koji na žalost u Hrvatskoj još uvijek grade svoje političke odluke pod utjecajem krupnog kapitala i interesnih lobija za sad ne vide te vjetrove koji mogu otpuhati sve ono što je napravljeno u zadnjih 25 godina.

Periferija Rusije
Periferija Rusije, foto heritage.org

Poljska kao nova velesila Europe i najbrže rastuća srednjeeuropska država ima sasvim druge poglede na nevrijeme koje nezaustavljivo ide prema urušenju Europe, i u tom svom putu traži nove partnere s kojima će očuvati stabilnost tranzicijske Nove Europe.  Da li je Poljska trajno digla ruke od Hrvatske ili je zaokret prema Rumunjskoj i Turskoj samo jedno blago upozorenje koje su najavili američki analitičari svrstavajući Hrvatsku u novu balkansku zajednicu. Vrijeme je da se Hrvatska probudi dok se nisu zatvorila sva vrata razvoja i spasa Hrvatske.

Milan Glavinić/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

PROPAST USPRAVNICE? Hrvatska ostaje na Balkanu, Poljska odustaje od hrvatskog koridora Baltik – Jadran

Objavljeno u: PROPAST USPRAVNICE? Hrvatska ostaje na Balkanu, Poljska odustaje od hrvatskog koridora Baltik – Jadran
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.