Select your Top Menu from wp menus

Pregovori HDZ-a i MOST-a završili velikom Plenkovićevom pobjedom

Pregovori HDZ-a i MOST-a završili velikom Plenkovićevom pobjedom

Nakon ovaj put puno kraćih pregovora Hrvatska će imati svoju drugu vladu HDZ-a i MOST-a u godini dana, uz ipak nešto promijenjenu situaciju.

Prošle godine je MOST imao daleko komotniju situaciju koju su itekako iskoristili kroz maratonske pregovore i medijski cirkus koji je oko toga nastao. Nakon ovih izbora iako se tako nije činilo na prvo pogled, pozicije MOST-a nisu bile toliko dobre. Već u prvim postizbornim danima su krenule glasine kako dobar dio zastupnika iz suprotnih političkih tabora priprema situaciju za pretrčavanje HDZ-u, ta mogućnost je postala još realnijom nakon povlačenja Zorana Milanovića iz javnosti i njegova najava kako se više neće kandidirati za predsjednika SDP-a. Nakon ovoga se Narodna koalicija jednostavno raspala.
Iako su i nakon prošlih izbora kolale glasine kako bi se HNS mogao prikloniti pobjedniku to se još nije dogodilo, ali zato se HSS ponovo okrenuo i podržao Plenkovića za mandatara, a njima se pridružio i zastupnike HSU-a. Nakon podrške zastupnika manjina u stožeru MOST-a se upalilo crveno svijetlo, MOST-ove pregovaračke pozicije su ubrzano padale na vrijednosti, a još se čeke i rasplet situacije u Živom Zidu.
Dok je jasno da bi bez MOST-a HDZ imao vrlo slabu većinu i zbog velikog broja partnera trpio velike ucjene i zahtjeve, mogućnost da ipak pokuša sastaviti takvu vladu nije bila zanemariva. Moguće četiri godine izvan vlasti i mogućnosti pokretanja ikakvih reformi je MOST-u očito bila neprihvatljiva, a to i pokazuje brzina reakcija Bože Petrova i nacionalnog vijeća.

MOST ipak nije dobio malo, 4 ministarska mjesta i mjesto predsjednika Sabora na dvije godine su lijep kapital, ali je nestala ona prava sila mogućnosti samostalnog rušenja vlade što MOST ipak stavlja u poziciju manjeg partnera koju se toliko trudio izbjegnuti u vladi Tihomira Oreškovića.

Dok su sada odnosi HDZ-a i MOST-a prilično jasni ostaje za vidjeti kakve je točno dogovore Andrej Plenković sklopio sa doista velikom grupacijom stranaka koje su mu obećale podršku. Dok će večina koju će imati očito biti vrlo komotna i biti veliki adut u odnosima u Vladi, veliko je pitanje hoće li uvjeti koji su sigurno bili postavljeni za takvu podršku biti prevelika cijena koju su platili, a to bi mogli vidjeti već kroz par dana – kada se objave imena novih ministara. Taj trenutak će pokazati kakvog je točno kova Andrej Plenkovića kao političar i koliko je “vjerodostojan” prema onima koji su ga birali.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi/ foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *