Select your Top Menu from wp menus

Plenković želi da HDZ ide samostalno u nove izbore

Plenković želi da HDZ ide samostalno u nove izbore

Andrej Plenković je predstavio svoj program na kojem želi graditi novi HDZ. U tom programu se naglašavaju ključni prioriteti koji se zasnivaju na jakim liderima nacionalnih država u Europskoj uniji te strateškom partnerstvu sa SAD-om. U programu se naglašava pomirbena politika na državotvornim temeljima dr. Franje Tuđmana, očuvanje državnosti te zaštite vrijednosti Domovinskog rata i svih branitelja koji su iznijeli doprinos u stvaranju Republike Hrvatske.

U toj novoj viziji jedinog kandidata za predsjednika HDZ-a neće biti mjesta na male stranke koje su kroz negativnu selekciju isplivale u prvi plan iako realno nisu uživali podršku javnosti na toj razini na kojoj su ostvarili svoje izborne rezultate prvenstveno pregovorima koje je bivše predsjedništvo HDZ-a vodilo sa članicama desnog spektra političke scene. U programu nedostaje tema LUSTRACIJA kao jedna od ključnih tema koje su uništile hrvatsko gospodarstvo.

Konačni rezultat će se vidjeti nakon objave izbornih lista kada će se potvrditi novi trendovi u HDZ-u ili će ostati sve kao i do sada ako se napravi odabir bliskiih ljudi predsjedništvu i interesnim krugovima. Najave odabira osoba koji će biti nositelji izborne kampanje te budućeg kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru ukazuju da će doći do znatnog zaokreta, posebno iz razloga da je došlo do snažne erozije stručnosti kandidata na izbornim listama kakvi su vladali HDZ-ovom političkom scenom zadnjih nekoliko godina.

Neslužbene najave iz izvora u HDZ-u da će HDZ izaći samostalno na izbore otvorit će prostor za desno političko okružje da isplofilira svoje lidere izravno na izborima. Na ovaj način Plenković otvara put, a i politički prostor da desni politički spektar izbaci nove lidere koji će kroz nacionalne teme moći razviti novi politički pravac kakav se već razvio u nekim članicama Europske unije. Također se otvara prostor da se i tradicionalni konzervativizam nametne po uzoru na poljsku vodeću stranku Pravo i Pravednost (PiS).

Odabir ključnih osoba koji bi trebali biti najbliži suradnici budućeg predsjednika HDZ-a ukazuje na veliku vjerojatnost da će HDZ biti u mogućnosti kreirati buduću vladu obzirom na katastrofalne rezultate Milanovićeve vlade koja je doslovno uništila hrvatsku poljoprivredu, gospodarstvo te natjerala veliki broj građana da sreću potraže izvan granica Hrvatske. Davor Ivo Stier, ključni Plenkovićev suradnik iako je donedavno bio i njegov politički protivnik, Bruxelles i Strasbourg su ih zbližili nakon što je i Stier završio u Europarlamentu obzirom da ga je dosadašnji predsjednik Tomislav Karamarko nasilno smijenio s mjesta međunarodnog tajnika te na njegovo mjesto postavio Miru Kovača.  Onakva netransparentna smjena Stiera, a koju je prihvatio Miro Kovač vjerojatno će odrediti i budućnost Mire Kovača koji će se vjerojatno ponovno vratiiti u veleposlaničke vode nakon nesretne epizode ministra vanjskih i europskih poslova gdje je propustio iskoristiti mogućnost koja se Hrvatskoj rijetko pruža i izvesti Hrvatsku iz zapadnobalkanskih asocijacija gdje Hrvatsku gura već 16 godina njemačka vanjska politika.

Damir Krstičević, hrvatski general koji je bio ratni zapovjednik jedne od najelitnijih hrvatskih gardijskih brigada, iako mu je životopis u nekim dijelovima sporan kako ističu neki mediji, a on sam nije bio dovoljno uvjerljiv u svojim obrazloženjima oko vremena prelaska iz JNA te o pogodovanjima tijekom rada u grupaciji M-SAN, u Dalmaciji je iznimno popularan te će dati veliki doprinos izbornim rezultatima u 10 izbornoj jedinici gdje inače HDZ tradicionalno ima najjače uporište. Također značajne uloge su namijenjene i Tomislavu Tolušiću, tehničkom ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji je imao izvrsne rezultate oko korištenja europskih fondova. Ostali ključni suradnici bi trebali biti Ivana Maletić, Damir Jelić, Tomislav Ćorić, nepravedno zapostavljeni financijski stručnjak koji je iznimno dobro prihvaćen u javnosti još iz vremena predizborne kampanje tijekom prošle godine.

Oleg Butković, iako bliski suradnik Tomislava Karamarka relativno brzo je prihvatio novu realnost te ostaje u užem izboru da ponovno bude nositelj HDZ-ove liste u VIII izbornoj jedinici gdje ima relativno snažan utjecaj, ali konačna potvrda će svakako biti nakon provedenih predsjedničkih izbora obzirom na neke kontroverzne istupe oko  pojedinih investitora u Republici Hrvatskoj. Da li je iskreno donio odluku o radu u korist HDZ-a ili su i dalje u igri neke skrivene igre na koje ukazuje Maxportal u svojoj posljednjoj objavi kojom se u prvi plan stavlja organizacija pregovora sa MOST-om oko formiranja vlade RH koju su srušili prije manje od mjesec dana.

Zlatko Hasanbegović, najpopularniji tehnički ministar koji je od svojeg imenovanja na mjesto ministra kulture pretrpio najviše neutemeljenih napada koji su dolazili čak i iz inozemstva po nalogu lijevo-liberalnih i komunističkih lidera. Danas tehnički ministar koji je pokazao svoju snagu, veličinu, znanje i sposobnost uspio je neutralizirati sve te napade te danas je postao najveći zagoravatelj Hrvatske nastale na temeljima Domovinskog rata te snažno osuđuje represivni komunistički sustav koji je za vrijeme od 1945 do 1990 odgovoran za više stotina tisuća ubijenih Hrvata. Za neke od odgovornih se i danas vode sudski postupci kao onaj u Munchenu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća. Zlatko Hasanbegović bi u novim izborima trebao privući značajan broj glasača desne orijentacie što iz redova HDZ-a što iz ostalih desno orijentiranih stranaka zbog čega Plenkoviću danas nije potreban takav koalicijski partner kao što je HSP Ante Starčević, koje danas trpi značajne udare nakon izlaska više od 1000 članova zadarske županijske orijentacije HSP AS nezadovoljnih dvojcem Ivan Tepeš –  Pero Ćorić. Inače je zadarska organizacija najjača županijska podružnica HSP AS.

U dijaspori i braniteljskoj populaciji najsnažniju podršku uživa general Željko Glasnović koji je iako tek osmi na 11 izbornoj listi je preferencijalno osvojio najviše glasova te pretekao Ivana Šukera i Božu Ljubića za koje vjerojatno više neće biti mjesta na izbornim listama. Željko Glasnović uživa snažnu podršku veteranske populacije iz Domovinskog rata, nema background bivše JNA te je vojnik koji se obrazovao u kanadskoj vojsci, zatim u francuskoj Legiji stranaca nakon čega je došao u Hrvatsku, teško ranjen te je uspio izgraditi značajnu vojnu karijeru. Željko Glasnović može dati veliki doprinos u vojnim temama kroz djelovanje u NATO savezu te o očuvanju vrijednosti Domovinskog rata.

Prvi rezultati programa  Andreja Plenkovića će se vidjeti nakon određivanja izbornih lista jer s kvalitetnim listama, zaštiti nacionalne državotvornosti te ravnopravnosti članica Europske unije, HDZ na čelu s Andrejem Plenkovićem može ostvariti povoljan rezultat koji bi postizbornim koalicijama mogao dovesti do pobjede HDZ-a i stvaranja nove Vlade RH u kojoj će ključnu ulogu imati HDZ.

Iako se Andrej Plenković ne slaže sa projektom jačanja Višegradske grupe, kroz ovu gospodarsku krizu od 2007 godine te migrantsku krizu i Brexit, članice Višegradske grupe su dale najveći doprinos stabilnosti europskog kontinenta uzdrmanog ovim događajima. Također kriza bankarskog sustava kakav je prošla Mađarska koja je od ruba bankrota uspjela vratiti stabilnost svojoj državi čak i bez kazni Europske komisije kakvima se sad prijet Hrvatskoj biti će upozorenje Andreju Plenkoviću da mora štititi prvenstveno interese Republike Hrvatske, pa tek onda razmišljati o zajedničkim interesima među članicama Europske unije. Članice Višegradske grupe su danas najbrže rastuća gospodarstva u Europskoj uniji te svi politički čimbenici u Hrvatskoj bi to trebali uzeti u obzir, posebno s osvrtom na činjenicu da te članice žele jaču suradnju i povezivanje sa Hrvatskom. Andrej Plenković ima veliku priliku koju nisu znali kapitalizirati Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović obzirom na geopolitičku situaciju u kojoj je Hrvatska trebala postati snažna i utjecajna država u međunarodnim odnosima. Danas ima mogućnost postati značajna politička ličnost u povijesti Hrvatske.

Milan Glavinić/Novi Pogledi/ foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

1 Komentar

  1. Iva

    Ne vjerujem da su oni HDZ-ovci u stanju napraviti pravi posao. Miro Kovač je zaslužio kaznu za loš štetan posao koji je napravio Hrvatskoj a ne veleposlaničko mjesto. Koja blamaža.
    Plenkoviću bi bilo bolje da je osnovao potpuno novu stranku, bio bi vjerodostojniji. HDZ treba druge ljude izvorne HDZ-ovce. Jedini Stier ima vjerodostojnost, ostali su uljezi.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *