Select your Top Menu from wp menus

Pirova pobjeda Angele Merkel

Pirova pobjeda Angele Merkel
Foto od:http://www.ibtimes.co.uk

Na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Njemačkoj Angela Merkel je odnijela relativnu pobjedu i gotovo sigurno će ponovno biti kancelarka. Sa oko 33% glasova birača CDU/CSU i dalje ostaje najjača politička snaga u Njemačkoj, ali bilježe težak pad od preko 8% glasova što je jedan od najgorih rezultata CDU-a u povijesti, SPD prolazi još gore iako je pao samo 5%.

Angeli Merkel je put do novog kancelarskog mandata jasan, koalicija sa FDP-om i Zelenima pošto je SPD odbio mogućnost ponavljanja velike koalicije, za sada. Koalicija sa FDP-om i Zelenima bi i u drugim okolnostima bila Merkelin prvi izbor pošto je to ipak ponešto prirodnija koalicija nego ona sa SPD-om, a FDP je ionako stari partner CDU-a. No ovdje treba uzeti u obzir i činjenicu da na izborima 2013. FDP nije prešao izborni prag za što mnogi krive upravo koaliciju sa CDU-om i osjeća se nelagoda kod vrha FPD-a da bi se slično moglo ponoviti i na slijedećim izborima.
CSU kao glavni partner CDU-a isto bilježi pad u svojoj Bavarskoj čemu je najvjerojatnije uzrok migrantska politika vlade Angele Merkel. Predsjednik CSU-a Horst Seehofer je napadao imigrantsku politiku Angele Merkel no to je sve ostalo na više manje deklarativnoj razini dok je i dalje Bavarska trpjela najveći udar krize, CSU bi nakon ovoga mogao krenuti dosta žešće prema Merkel i pitanje je kako će to utjecati na cijelu koaliciju.

Najzanimljiviji događaj ovih izbora je ulazak AfD-a u Bundestag, crna ovca njemačke politike je nakon godina čekanja uspjela napokon ući u Parlament i to sa stilom. Sa osvojenih oko 13% glasova i skokom na treću političku snagu u Njemačkoj sada imaju priliku postati prava oporba CDU-u pošto SPD to nikako nije. Treba spomenuti kako je AfD uspio čak i osvojiti neke izborne jedinice, posebice u Saskoj. AfD sada ima dobar politički kapital koji bi dodatno mogli iskoristiti na slijedećim izborima.

Jučerašnji izbori su doista bili pirova pobjeda Angele Merkel, prirodna koalicija je na klimavim nogama i pitanje je što će sve njeni partneri tražiti od nje dok SPD trenutno bježi i od samog spomena ponavljanja velike koalicije no ne treba odmah iskljućiti tu mogućnost, oni su u padu, a i boje se daljnjeg rasta AfD-a i mogli bi promijeniti svoj stav, no takvu koaliciju birači ne gledaju blagonaklono, a i mnogi članovi nisu zadovoljni, osobito oni SPD-a koji su tu ipak u podređenoj poziciji većinskom CDU-u.
Treba reći i da problemi koji su doveli Angelu Merkel u ovakvu situaciju nisu još ni izbliza prošli. Migranti još uvijek pristižu u velikom broju, Europa je sve dalje od pojma zajedništva i sam projekt Europske unije je pod upitnikom, a ni ekonomska situacija unutar EU nije bajna, za ovakvu situaciju jedan mandat je vrlo malo. Iako je još na prošlim izborima najavila kako joj je to zadnji mandat kao kancelarke Angela Merkel je ipak odlučila ostati na čeku stranke i pokušati još jednom i uspjela je, no pitanje je u kakvom će stanju ostaviti CDU pred slijedeće izbore, pad ispod 30% bi bio ravan katastrofi, a to je vjerojatno nešto što je u glavi svakog člana CDU-a ovih dana.

Goran Koprivnjak/ Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *