Select your Top Menu from wp menus

Peticija podrške za Thompsona

Peticija podrške za Thompsona
Foto od:https://www.facebook.com/marko.perkovic.thompson/home

Nakon skandala na 21. obljetnici VRO Oluja kada je hrvatska policija pokušala privesti Marka Perkovića Thompsona zbog pjevanja „Čavoglava“ bura u javnosti se ne stišava. „Čavoglave“ koje smo s ponosom slušali već 25 godina odjednom je postala problem, što danas i nije neko čudo s obzirom na jednu grotesknu kampanju koju predvode lijevo orijentirani političari i mediji i vlada Republike Srbije. Napadaju se branitelji, blaženi Alojzije Stepinac, VRO Oluja, a sada je na red došao i Thompson zbog „Čavoglava“. No ovaj sulud potez kojim se želi ukloniti još jedan dio uspomena na Domovinski rat neće proći samo tako i osjeti se mobilizacija „domoljubnog“ dijela javnosti zapravo u trenutku kada je to i najpotrebnije. Ovo je čak i za uspavanu Hrvatsku jednostavno previše, puno previše.

Nakon mnogo negodovanje u javnosti i preko društvenih mreže pokrenuta je i peticija u znak potpore Marku Perkoviću Thompsonu. U trenutku pisanja ovoga članka peticija je prikupila gotovo 6000 potpisa, a po završetku će biti poslana na adrese MUP-a i Vlade RH.

Poruku organizatora peticije, kao i potpisati  možete klikom na ovaj link – peticija.

U nastavku prenosimo odličnu analizu i kronologiju Thompsonove karijere i pokušaja napada i zabrane nastupa Marka Perkovića  Thompsona preuzetu sa facebook stranice potpore Thompsonu.

DEBELO SU ZAKASNILI! “Za Dom-Spremni” 25 godina stih je pjesme “Bojna Čavoglave”!
Lik Marka Perkovića Thompsona i njegove pjesme su kriminalizirane u javnosti kroz sustavnu kampanju protivnika njegovog rada (lijevo, a često i projugo-komunističko orijentiranih pojedinaca, udruga i medija, pa i nekih političara).
Naš cilj je obraniti lik Marka Perkovića Thompsona kao i njegova djela-pjesme s dokazima i argumentima. Zalažemo se za slobodno javno djelovanje Marka Perkovića Thompsona.
Produkt orkestrirane kampanje protivnika njegovog rada i (političkih) pritiska je prekršajna prijava PU Šibensko-Kninske zbog Thompsonova “glasnog” pjevanja (pjevanja stiha pjesme) “Za Dom-Spremni” iz pjesme “Bojna Čavoglave” na koncertu u Kninu.
Kako drugačije protumačiti ovu prijavu nego da je donešena pod pritiskom s obzirom da Thompson 25 godina na svojim koncertima izvodi pjesmu “Bojna Čavoglave” u kojoj je i stih “Za Dom-Spremni”. Nikada, niti na jednom od svojih koncerata u 25 godina nije dobio prekršajnu prijavu za isti, već danas-6.8.2016. u 1h nakon koncerta u Kninu održanog povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja” za vukovarski vodotoranj.
Upravo politika, politički pritisci i kampanja protivnika njegova rada su puno širi problem… Zašto? Idemo redom…
Marko Perković Thompson, hrvatski je branitelj, koji kroz svoje pjesme baštini hrvatsku povijest, vjeru, obitelj i domoljublje.

Marko Perković na početku rata je se pridružio ZNG-u, te se tako stavio na raspolaganje obrani Hrvatske. Nakon pristupanja ZNG-u dobio je nadimak “Thompson” po američkoj strojnici koju je dobio za obranu. Njegova pjevačka karijera počela je 1991. godine pjesmom “Bojna Čavoglave”, koja je bila reakcija na velikosrpsku agresiju na Hrvatsku.

Do danas je izdao 8 studijskih albuma, 4 kompilacije i 4 live albuma.
Uvidom u preko 80 studijskih pjesama niti u jednoj nismo pronašli stih koji vrijeđa bilo koja drugog po bilo kojoj osnovi. Niti u 5 pjesama koje su za protivnike njegova lika i djela problematične nismo pronašli stihove koji vrijeđaju bio koga po bilo kojim osnovama.
1. “Bojna Čavoglave”, pjesma nastala u Rujnu 1991. godine u stihovima sadrži poruke upućene srpskim dobrovoljcima-bandi četnicima. S tom pjesmom Thompson je istima poručio da neće ući u njegovo selo, kao i da njima nije mjesto u Hrvatskoj.
Na početku ove pjesme stih je “Za Dom – Spremni”. Isti stih je u pjesmi “Vukovi sa Svilaje”, koju pjeva pjevač Siniša Vuco. Ovaj stih kao legalni pozdrav koristile su legalne i priznate postrojbe HOS-a, 1. gardijska brigada “Tigrovi”, 2. gardijska brigada-“Gromovi”, 126. brigada, 156. brigada, Izvidnički vod HV-a “Crni sokolovi” – Čepin, Postrojba za posebne namjene “Vitezovi”, te 6. domobranska pukovnija HV-a.
Pozdrav “Za Dom – Spremni” i danas koristi stranka HSP, koja je osnovana 1990. godine. Himnu za ovu stranku otpjevao je Marko Perković Thompson-“Lijepo li je Hrvat biti”, koja u sebi sadrži stih “Za dom spremni i slobodu hrvatskome rodu”. Isti pozdrav koristi i stranka HČSP koja je utemeljena 1992. godine.

Statutom udruge HOS reguliran je njihov znak i stijeg zakonom o hrvatskim braniteljima. Sastavni dio statuta je i moto “Za Dom spremni!”.

2. Pjesma “Moli mala”, kao i istimeni album prvijenac objavljen 1992. godine u sithovima sadrži stih “Hrvatska nam razrušena pati, naša gruda, svi Hrvata mati, domove nam gaze, ruše, pale, smrt nam siju crvene granate.” Kao reakcija na zapaljene, porušene i pogažene domove u pjesmi je i stih: “Sve ćemo ih silom otjerati, domovini miran san donijeti, bježat će i proklinjati majku što su došli u našu Hrvatsku.” Po cjelokupnom sadržaju pjesme vidljivo je da je pjesma posvećena upravo onim koji su došli rušiti Hrvatsku kao državu, a ne nekom cjelokupnom narodu.
3. Da navedenim agresorima na Hrvatsku nije mjesto u istoj poručio je i pjesmom “Anica-Kninska Kraljica”, koju je objavio 1994. godine. Thompson kroz ovu pjesmu podsjeća da je Knin stari hrvatski Zvonimirov grad, te poručuje agresoru da će hrvatski branitelji osloboditi okupirani Knin, zamišljen kao glavni grad paradržave Republike Srpske Krajine.
Thompson s ovom pjesmom poručuje da iste više neće biti. Stihovi: “Zbog Anice i bokala vina zapalit ću Krajinu do Knina”, “Zapalit ću dva-tri srpska štaba, da ja nisam dolazi džaba” dokaz su da pjeva upravo protiv tkz. “RS “Krajine” i srpskih štabova (“Štab” ili “Stožer”-tijelo u vojnoj hijerarhiji. Tijelo koje prikuplja i sređuje podatke koji pomažu u donošenju odluke, zapovijedi, naređenja za podređene jedinice.), a ne protiv nekog cjelokupnog naroda.
4. Pjesma “Ljutu travu na ljutu ranu” je objavljena 1995. godine na albumu “Vrijeme Škorpiona” Protivnici Thompsona optuživaju ga s da ovim stihom veliča NDH koristeći “Pavelićevu parolu”.
Poslovica i izreka “Ljutu travu na ljutu ranu” koristi se jako dugo kao narodna poslovica. Optuživati Thompsona da koristi “Pavelićevu parolu” je u najmanju ruku smiješno. Evo još nekih osoba koje su koristili izreku “Ljutu travu na ljutu ranu” a nisu prošli s optužbama kao Thompson:
5. Godine 1998. godine Thompson na albumu “Vjetar s Dinare” objavljuje pjesmu “Lijepa li si”. Nakon više od desetljeća od njezina objavljivanja biti će proglašena najljepšom hrvatskom domoljubnom pjesmom od strane Narodnog Radija. U navedenoj pjesmi stihovima je povezao neke regije u kojima dominiraju Hrvati, te pjeva krajobraznom i domoljubnom lirikom o regijama: “Oj Zagoro, lijepa li si, Slavonijo, zlatna ti si, Herceg-Bosno, srce ponosno.”, “Dalmacijo, more moje, jedna duša a nas dvoje, pozdrav Liko, Velebita diko.”, “Ajde, Istro i Zagorje, podignimo sve tri boje, zagrlimo se pred svima, neka vide da nas ima.”
Pojedinim udrugama smetao je stih u pjesmi “Herceg-Bosno, srce ponosno”, te su ga proteklih godina navodili kao promociju “osvajanja teritorija Bosne i Hercegovine”. Herceg-Bosna je bila hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Uz Hrvatsku i Republiku BiH, bila je supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. godine. Danas se u županijama i općinama u BiH legalno, službeno i ustavno koriste simboli, kao i nazivi Herceg-Bosne. Pjesma “Lijepa li si” je u narodu prihvaćena kao druga himna, te se izvodi legalno na brojnim kulturnim i sportskim natjecanjima u Hrvatskoj i svijetu a posebno je omiljena hrvatskim reprezentativcima.
Nakon rezimiranja navedenih pjesama i uvida da u njima nema ništa što vrijeđa bilo koga po bilo kojim osnovama u daljnjem tekstu ćemo navesti optužbe i reagiranje Thompsona na iste, laži i obmane kada su u pitanju zabrane Thompsonovih koncerata, dvostruka mjerila, te nefunkcioniranje formalno-pravnih institucija.
Thompson je kroz godine optuživan od brojnih protivnika njegova lika i djela (udruga, organizacija, političara…) da je fašist. On je više puta javno ponovio da s tim nema nikakve veze, što kroz medije, što na koncertima, pa i kroz svoje autorske pjesme.
Evo nekoliko njegovih izjava:
«Ustaše su poginule u II. svj. ratu, a mi smo danas domoljubi, ne možemo biti ustaše.»., Feral Tribune 10/2/2001/
«Ne znam zašto se moje ime povezuje s ustaštvom. Ja se ograđujem od toga gdje god mogu. Kakve veze imam ja s ustašama i partizanima? Nikakve!»., Index.hr 28/12/2003/
«Nisam ni nacist ni fašist. Tražim da mi se ispričaju svi oni koji su po američkoj javnosti, u medijima pokušali obeščastiti moje ime.»., Nacional 10/11/2007/
«Mene često napadaju i prozivaju da smo fašisti, nacisti, a mi im odavde poručujemo da nismo fašisti, nacisti, nego hrvatski domoljubi!»., stadion Maksimir 17/6/2007/
«Nisam fašist. Ograđujem se od toga. Fašistički, nacistički, komunistički, boljševički simboli nisu dobrodošli.»., Jutarnji TV 25/5/2008/
«Ja za sebe mogu kazati da sam nacionalist, nešovinist. Ja ističem da volim svoje a ne mrzim nikoga ni ničije.»., Nova TV, In magazin 23/10/2009/
«Svi oni koji imaju potrebu nositi vojna znakovlja na mojim koncertima, pozivam ih da nose ona od pobjedničke hrvatske vojske iz Domovinskog rata, niti jedna druga.»., Nova TV, In magazin 23/10/2009/
«Nacionalist za mene znači isticanje ljubavi prema svojoj naciji, ne znači biti šovinist kao što to pojedini mediji pokušavaju iskriviti. Šovinist je onaj koji mrzi druge. Ja nisam šovinist i mogu reći da sam nacionalist ako me već tako etiketiraju, ali nisam šovinist!»., Hercegovina.info 20/6/2013/
WikiLeaks je 1.8.2007. godine objavio spise iz američke ambasade da je SAD pratio i glazbena zbivanja na Thompsonovom koncert u Splitu. Veleposlanik SAD-a u Zagrebu Robert A. Bradtke poslao je stažista veleposlanstva na Thompsonov koncert u Splitu. Bradtke je u izvješću napisao da je Thompson na Starom placu u Splitu uspio kontrolirati publiku i da je zaustavio isticanje ustaških simbola.

KRUG KOJI SE PONAVLJA

Zar nije suludo nakon ovih gore rečenica prozivati Thompsona da je fašist i tvrditi da se totalitarnih režima nije odrekao, te traženje njegovih protivnika da se ogradi od toga? Kada se i obrani od nečega što nije to se umanjuje ili negira, te se ponovno traži njegovo odricanje, tako da se u krug konstantno vrti ista priča.
Na isti način se odvija priča oko zabrana Thompsonovih koncerata u inozemstvu… Protivnici Thompsona šalju poruke u inozemne medije, koji svoje priloge objave u svojim zemljama. Nakon toga te objavljene priloge objavljuju u naši mediji s pričom da je jedan inozemni narod ili jedna država protiv Thompsonova koncerta.

INOZEMNI KRUG

Takva priča je od prve zabrane Thompsonova koncerta u Nizozemskoj, 22.11.2003. godine u Amsterdamu, kada je na adresu židovske organizacije CIDI stiglo pismo u kojem je napisano da je Thompson šovinist, te da ne bi smio nastupiti u Amsterdamu a u potpisu je pisalo ime Karađorđe.
Organizacija CIDI je obavijestila vlasnika dvorane, zakladu Kinetisch Noord da im u dvoranu dolazi fašistička glazbena skupina, da je Thompson šovinist koji koristi nacistički pozdrav, kao i da mu publika na nastupe dolazi s antisrpskim i anticiganskim transparentima.
Ovakav propagandni način je se ponavljao i u drugim inozemnim gradovima Hamburgu, Berlinu, gdje bi organizirane skupine, pojedinci, pa čak i visoka imena iz hrvatskih vlasti slali dopise vlasnicima dvorana, gradskim vlastima u kojima optužuju Thompsona za fašizam, da bi se zatim koncerti u tim gradovima otkazali otkazali.
Prošle godine u švicarskom Fribourgu Thompson je nakon zabrane ulaska u tu zemlju na tri godine održao koncert. Iz policijske dozvole je stigao dopis kao uvijet da se koncert održi da Thompson ne počinje koncert pucajući iz strojnice(!!!).

DOMAĆI KRUG

Domaći krug je isti. U Hrvatskoj Pula, a u BiH Sarajevo.
Thompsonu pulske vlasti ne daju nastupiti u Pulskoj areni. Neki političari to otvoreno priznaju:
“Ne mogu podržati veličanje ustaštva, ksenofobije i netolerancije prema nacionalnim manjinama. Stoga, Thompson nema što tražiti u Puli. Sigurno neće dobiti na korištenje ni Arenu ni bilo koju drugu javnu površinu.”-Boris Miletić, gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a za Index.hr /31/7/2008/
“Thompson koristi politiku u svojim pjesmama, s poznatom pozadinom koja širi mržnju, sve ono negativno što ne smije pratiti sport, kulturu, glazbu.”-Denis Martinčić, Predsjednik pulskog gradskog vijeća i član pulskog SDP-a za Slobodnu Dalmaciju /31/7/2008/
“S obzirom na ikonografiju i ponašanje od kojih se nikad nije decidirano ogradio i osudio ustaški pokret, po njegovom mišljenju, Thompson daje “papa in bocca” mladima da na njegove koncerte dolaze u zakonom zabranjenom stilu.”-Livio Bolković, bivši predsjednik kluba vijećnika ISDF-a za Slobodnu Dalmaciju /31/7/2008/
“Takav huškač nema što tražiti u Istri. Takve koncerte nikako ne treba organizirati u antifašističkoj Istri.”-Damir Kajin, Zastupnik u hrvatskom parlamentu, bivši potpredsjednik IDS-a za Dnevnik.hr /16/8/2008/
Prvi put je Thompson trebao nastupiti u Puli 2008. godine, ali iz grada Pule došla je obavijest da je zahtjev za koncert podnijet izvan roka predviđenog za najavu ljetnih zbivanja u Areni. Iduće 2009. godine među osam predlagača programa Povjerenstvo nije predložilo dodjelu termina ni zahtjevu MP-TON d.o.o. (program: koncert Marko Perković Thompson) za program 2010. godine.
Marko Perković Thompson i MP-Ton d.o.o. dobili su i 2011. godine odbijenicu za koncert u pulskoj Areni, da bi 2013. godine dobili tremin za koncert 30.6. (datum kada je Thompson već imao zagovoren koncert na Poljudu).

ODGOĐENO SARAJEVO

ižavanju istom veliki pritisci Židovske zajednice u BiH, Kluba “Imam petlju NVO Gariwo”, čija je predsjednica Titova unuka-Svetlana Broz, udruge “Zelene beretke”, mostarskog muftije Seida ef. Smajkića, ministra kulture Kantona Sarajevo Emira Hadžihafizbegovića, te ostalih pojedinaca i udruga rezultirale su odgodom koncerta za neki drugi period. Muftija Smajkić je izjavio da su horde Thompsonovih obožavatelja uništavale bošnjačku imovinu nakon njegovih koncerata u Mostaru i Stocu, što je kleveta i laž, jer nakon tih koncerata policijske uprave nisu zabilježile nikakve prekršajne radnje. Koncert se nije održao zbog otvorenih suprotstavljanja, pa čak i prijetnji pojedinih udruga blokadom koncertnog prostora. Organizator je tada procijenio kako postoji ozbiljna ugroženost sigurnosti sudionika i publike te da ne može na sebe preuzeti odgovornost za održavanje koncerta. Koncert je odgođen za neki drugi period, iako su od MUP-a prethodno dobivene sve suglasnost da se koncert može održati. Thompson je tada bio duboko razočaran zbog odgode, jer kako je rekao ničim nije uvrijedio Bošnjake: “Živio sam u uvjerenju da je Sarajevo ono što je nekad bilo – otvoren grad, multinacionalna sredina, u kojoj svi vole svoje, a poštuju tuđe. Doživljavao sam ga kao grad koji ima dušu i grad iz kojega je ponikla estradna elita.Treba li i predsjedniku Stjepanu Mesiću zabraniti ulazak u BiH zbog toga što je svojedobno pjevao neke pjesme?”; Posebno je bio razočaran jer je riječ bila o humanitarnom koncertu za koji je se prodalo više od 11 tisuća ulaznica. Podatci o prodanim ulaznicama govore da Thompson ima publiku u Sarajevu, od kojih je nemali broj i Bošnjaka. Thompson je 2008. godine Sarajevo posjetio turistički. Obišao je Katedralu, Carevu džamiju, te je bio ugodno iznenađen reakcijama Sarajlija za vrijeme svog boravka: “Nisam se osjeća’ ni nelagodno ni nesigurno, ali me ipak iznenadio tako topao doček. Nijedna ružna riječ, nijedna gesta mržnje. Na sarajevskim su me ulicama dozivali, htjeli su mi stisnuti ruku, počastiti me.”

DVOSTRUKA MJERILA

Licemjerno zvuči podatak da su protiv Thompsonova koncerta u Sarajevu bili i pripadnici udruge “Zelenih beretki”, jer za vrijeme agresije na BiH prva pjesma posvećena obrani Sarajeva bila je prepjev upravo Thompsonove pjesme “Bojne Čavoglave”-”Hej, junaci”, koju je otpjevao Alen Mustafić, dok u spotu navedenu pjesmu zajedno pjevaju pripadnici upravo tih istih Zelenih beretki i pripadnici HOS-a.
Muhamed Švrakić, predsjednik udruge Zelenih beretki o Thompsonovu koncertu je rekao: “Ako mi odlučimo da koncerta neće biti, neće ga biti i tu nema priče!” Navedena udruga istaknula se s inicijativom za formiranje komisije koja će se baviti poslom odobravanja javnih nastupa “stranih izvođača” u svim dvoranama čije je vlasnik kanton Sarajevo. Na vrhu popisa inicijativne liste su proteklih godina bili su: Marko Perković Thompson, Bijelo Dugme, odnosno Goran Bregović, Marija Šerifović, Lepa Brena.
Godine 2005. uoči povratničkog koncerta Bijelog dugmeta ova udruga tražila je od vlasti da se taj koncert otkaže. Smetalo im je što Goran Bregović citiramo: “Sije međunacionalnu mržnju, pljuje stečevine obrambeno-oslobodilačkog rata i vrijeđa prvog, legalno izabranog predsjednika BiH.”; Smetao im je i datum sarajevskog koncerta 15. 6. (datum kada je počela bitka na Kosovu polju.); Bijelo Dugme je održalo koncert 15. 6. na stadionu Koševo.
Godine 2009. godine udruga je prosvjedovala i protiv koncerta Lepe Brene, jer je citiramo: “Lepa Brena tokom rata u našoj zemlji nije bila samo Brčkom i Bijeljini. Imamo pouzdane informacije da je ona sa Arkanovom vojskom bila i na Palama i u drugim dijelovima Republike Srpske.” Lepa Brena je održala koncert 30.6.2009. godine u dvorani “Zetra”.
Čudno je da su svi navedeni s popisa “zabranjenih” održavali koncerte u Sarajevu, osim Thompsona. Još je čudnije da jedna udruga određuje, odnosno neodređuje (sudeći po “radu” ove udruge) popise tko može pjevati u Sarajevu a tko ne. Skandalozno je da predsjednik udruge Zelenih beretki-Muhamed Švrakić proziva Thompsona za nacizam, a on sam po društvenim mrežama zaziva Hitlera za Židove i 3.reich(!!!).
Još jedan slučaj dvostrukrog mjerila kada su u pitanju protivnici Thompsonova koncerta u Sarajevu…
Koliko je realno da ovu iduću rečenicu izrekne Emir Hadžihafizbegović?: “On se (Thompson) od toga (fašizma) dosta distancirao (što i je nekoliko puta javno izjavljivao da s tim nema nikakve veze op.a.) i moje iskustvo i moji kontakti s njim nikad u pozadini nisu imali nikakvu vrstu ksenofobije ili bilo kakve nacionalističke, šovinističke ili apartheid priče.”;
Dodajmo ovome da navedeni pojedinci i udruge nisu reagirale protiv koncerta Miroslava Ilića u Sarajevskom klubu Coloseum iako postoje dokazi da je dotični pjevač 2011. godine u Mrčajevcima pjevao četničke pjesme. Miroslav Ilić i danas slobodno pjeva po svim gradovima BiH i Hrvatske.
Dvostrukih mjerila ima i u Hrvatskoj, pa tako Zoran Pusić-osnivač Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) povodom pjevanja četničkih pjesama srpskog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, Porfirija izjavio je da treba gledati kakav je tko čovjek , te je povukao paralelu s Mesićevim ustaškim govorima i potkrijepio da je on svojim djelima dokazao da nikome nije učinio ništa loše. Niti Marko Perković Thompson nije nikome ništa loše učinio. I on je svojim djelima i brojnim humanitarnim koncertima potvrdio da je čovjek.
Rezmirajući ove rečenice nije teško shvatiti da se Thompsonu stavlja teret, dok se nekim drugim osobama teret(i) ili opraštaju ili zaboravljaju.

NEFUNKCIONIRANJE FORMALNO-PRAVNIH INSTITUCIJA

O Thompsonovim tekstovima pjesama smo pisali na početku teksta. Da u njegovim tekstovima nema mržnje dokazuje podatak da do sada (6.8.2016.) nikada u svojih 25 godina karijere nije kazneno, niti prekršajno odgovarao za svoje tekstove, pa tako niti za stih “Za dom-spremni”.
Čak i neke osobe koji ne dijele svjetonazorske stavove s Thompsonom priznale su da su za neodržavanje i zabrane Thompsonovih koncerata odgovorne neodgovorne formalno-pravne institucije. Thompson je više puta javno izjavio da nema nikakve veze s fašizmom i nacizmom. Dakle, ogradio je se od nečega što nije, a nekoliko osoba s neprimjerenim znakovljem na njegovu koncertu nisu njegova stvar, već stvar policije.
Goran Koprivnjak/Novi Pogledi/Potpora Thompsonu
Facebook Comments

Vezani članci

1 Komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *