Select your Top Menu from wp menus

Orepić ukidanjem fiktivnih prebivališta vratio Hrvatima većinu u Udbini, a u Vukovaru zaustavlja dvojezičnost

Orepić ukidanjem fiktivnih prebivališta vratio Hrvatima većinu u Udbini, a u Vukovaru zaustavlja dvojezičnost

Ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić svojim provjerama prebivališta na adresama gdje nitko ne živi počeo je uvoditi red u temu koju se dosadašnje vlade uredno opstruirale iako je jasno bilo nakon provedenog popisa stanovništva 2011. godine. To se posebno odnosi na područja od posebne državne skrbi na kojima su registrirani građani srpske nacionalnosti izbjegli iz Republike Hrvatske nakon VRA “Oluja” jer se nisu slagali s uspostavom suverene Republike Hrvatske.

Ti popisi kao i organizirano dovoženje autobusima “stanara tih mjesta na područjima od posebne državne skrbi”, stvorili su netočnu sliku stvarnog udjela građana srpske nacionalnosti. To je posebno bilo naglašeno u Vukovaru i Udbini gdje su zbog takve situacije potpuno izmjenjene slike nacionalnog sastava građana tih mjesta.

U Vukovaru su izbili veliki problemi zbog toga što je bivša vlada Zorana Milanovića nasilno htjela postaviti dvojezične ploče na državne institucije pozivajući se na popis stanovništva iz 2011.godine gdje su Srbi činili 34,87% stanovništva dok je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina za uvođenje dvojezičnosti bila potreban najmanje 1/3 građana. Mnogo puta je ukazivano bivšim ministrima Ostojiću i Bauku na nestvarne rezultate popisa stanovništva, ali uzalud. Nasilnom primjenom dvojezičnosti postavljanjem dvojezičnih ploča noću su potakli niz prosvjeda, razbijanja tih ploča te je ta tragična pogreška vlade Zorana Milanovića imala i jednu žrtvu, branitelja iz Domovinskog rata, Darka Pajičića koji je preminuo usljed ozljeda glave zadobijenih tijekom jednog od tih prosvjeda. I danas se još uvijek vode kazneni postupci među kojima je najpoznatiji onaj kazneni postupak protiv Steve Culeja, pripadnika specijalne policije čiji je brat krvnički ubijen u Borovu selu 1991.godine.

Iako su tražene provjere s konkretnim dokazima od strane građana Vukovara, u čemu je najaktivniji bio Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, prošla vlada se oglušila na te provjere. Vlaho Orepić je pokrenuo taj proces provjera nakon fiktivnih adresa u Vrgorcu i u Vukovaru te Udbini čiji će se rezultati vidjeti nakon provedenih prijevremenih izbora. Ovim postupkom uvođenja reda u lažna prebivališta, Orepić je napravio veliki pomak prema stvarnim pokazateljima na temelju kojih bi se trebalai izgrađivati lokalna samouprava.

Predstavnici srpske nacionalne manjine imaju fiksna tri mjesta u Hrvatskom saboru, a ovakvim organiziranim dolascima iz Srbije glasača koji više ne žele živjeti u Republici Hrvatskoj stvara se nestvarna slika čijim toleliranjem se ugrožavaju prvenstveno građani Republike Hrvatske hrvatske nacionalnosti.

Ovakva situacija postavlja pitanja odgovornosti Zorana Milanovića, Ranka Ostojića i Arsena Bauka koji su imali sve informacije o stanju u Vukovaru i Udbini, a također i ostalim mjestima od Benkovca, Gračaca pa do Vojnića, Gvozda i Dvora na Uni zašto nisu na temelju prijava građana poduzeli zakonom propisane provjere čime je njihovo nečinjenje dovodilo do otkaza na poslu, neosnovanih kaznenih postupaka pa čak i do gubitka života

Zahvaljujući ministru Orepiću, danas je u Udbini potpuno promijenjena nacionalna struktura stanovnika gdje su Hrvati ponovno postali većina nakon brisanja lažnih prebivališta građana srpske nacionalnosti koji ne prebivaju na području Udbine. Sumnju je izazvao broj glasača koji imaju pravo glasa kojih ima 1756 dok je broj stanovnika prijavljenih da žive u Udbini iznosio 1874 stanovnika od čega 958 Srba i 844 Hrvata te 72 druge nacionalnosti kako prenosi Cro-portal čime su se potvrdile sumnje.

Iako su još 2013. godine iznesene ozbiljne optužbe od strane ratnog veterana Maria Adrineka iz Udbine u regularnost popisa stanovništva, održavalo se čitavo vrijeme sve dok svoje obećanje ministar Orepić nije proveo u djelo pri čemu je izbrisano gotovo polovica fiktivno prijavljenog stanovništva većinom srpske nacionalnosti.

 

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

1 Komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *