Select your Top Menu from wp menus

Opasna dvostruka mjerila njemačkog ministra Frank-Walter Steinmeiera povećavaju nestabilnost

Opasna dvostruka mjerila njemačkog ministra Frank-Walter Steinmeiera povećavaju nestabilnost

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeieru zadnjih mjesec dana donio je nekoliko kontroverznih odluka koje povećavaju zabrinutost. Ostaje otvoreno pitanje za koga i za čije interese njemački ministar vodi politiku dvostrukih kriterija. S jedne strane agresivnim pristupom prema ostalim članicama Europske unije (izvan kluba 6) šalje ultimatume te želi nametnuti sustav vrijednosti koji je ili na rubu ili malo izvan ruba postignutih ugovora unutar članica Europske unije. S druge strane Steinmeier nameće ublažavanje političkih odnosa s Rusijom te otvoreno kritizira vježbe NATO postrojbi na istočnom krilu NATO saveza koje su održane u prvoj polovini lipnja pod kodnim nazivom Anakonda 2016.

Iako je Rusija imala otvorene invazije na susjedne nezavisne države Gruziju i Ukrajinu te je održala vojne vježbe na granici s Poljskom 2008 i 2013 godine s vojnom silom od 100.000 vojnika pod kodnim nazivom „Zapad“, Steinmeier je otvoreno kritizirao  obrambene vojne vježbe u Poljskoj u kojoj je sudjelovalo 30.000 vojnika članica NATO saveza. Steinmeier je te vježbe nazvao „zveckanje sabljama“ kojim se provocira Rusija. Ostaje nejasna politička pozicija Frank-Walter Steinmeiera, da li i on kao i bivši kancelar Gerhard Schroeder želi pronaći dobro plaćeno radno mjesto u Gazpromu nakon završetka političke karijere ili je već možda sad zaposlenik jedne od ruskih državnih tvrtki – prenosi poljski portal Radio Polska.

Frank-Walter Steinmeier je zajedno sa svojim francuskim kolegom Jean-Marc Ayraultom sudjelovao u izradi dokumenta „Jaka Europa u svijetu neizvjesnosti“ kojim se uvodi diktatura institucija EU koje bi odlučivale o svim važnim pitanjima unutar Europske unije čime bi se de facto ukinuo nacionalni suverenitet članica Europske unije. Retorika kojom se koristio njemački ministar vanjskih poslova prema partnerirma neistomišljenicima pokazuje da ne uvažava drugačije poglede koje imaju neke od članica EU kao što su Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka, baltičke države te Rumunjska te ultimativno pokušava sa svojim francuskim kolegom nametnuti rješenja koja su u interesu ove dvije države.

Steinmeier svojom čudnom retorikom došao je na udar njemačkih sredstava javnog priopćavanja izjavom „kako nije potrebno dodatno pogoršavati situaciju zveckanjem sabljama“ što je izjavio u kontekstu NATO vojnih vježbi „Anakonda 2016“ u istočnoj Europi. Također su Steinmeieru žestoke kritike uputili mnogi od međunarodnih komentatora i medija.  Kako prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Moskovska propaganda okrivljuje NATO za vojne aktivnosti na istoku Europe, ali kad te kritike dolaze od šefa njemačke diplomacije, onda je to takvo iznenađenje da čitatelji ostanu širom otvorenih očiju. Kako prenosi njemački „FAZ“, okupaciju Krima i rat na istoku Ukrajine nije počeo NATO već Kremlj. „Die Welte“ je također kritizirao njemačkog ministra. Poljski radio nastavlja skupljati komentare na tu temu. Takoje u izdanju wSieci, Stanislaw Janetsky koji je izjavio: “Možda Steinmeier priprema kraj svoje političke karijere na isti način kao i Gerhard Schroeder koji je stavio pod sebe meki jastuk u obliku dobro plaćene pozicije u Gazpromu jer još uvijek u Gazpromu prima plaću u iznosu od oko 1.000.000 eura godišnje plus bonuse.” Prema njegovu mišljenju moguće je da Steinmeiere ne provodi politiku kancelarke Merkel – to je u najboljem slučaju, u najgorem slučaju – raspodjela uloga koja se odvija u njemačkoj vladi u kojoj je Steinmeier dobio ulogu lošeg policajca te sad on mora reći nepopularne stvari koje ipak treba da se  čuju. Njemačka je u odnosu na Rusku Federaciju prilično nedosljedna u svojoj politici jer napravi jedan korak naprijed, dva koraka nazad. Njemačka se pridružila općim sankcijama, ali što se ne može reći za blokadu izgradnje Nord Stream II. Druga mogućnost je teško shvatljiva i prihvatljiva, a to bi značilo da Njemačka svira na dva klavira, što je vrlo loše. – ističe Stanislaw Janetsky koji je podsjetio da vježbe NATO saveza koje su završile prije 10 dana nisu usporedive s vojnim vježbama kodnog naziva „Zapad“ koje je Rusija zajedno s Bjelorusijom imala uz poljsku granicu s prisustvom od 100.000 vojnika.2008 i 2013 godine. Ime nije slučajno uzeto jer je simulirao napad na zapad, u jednom slučaju – prema baltičkim državama, u drugom slučaju – kombinirane rusko-bjeloruske snage koje su se „pomirile“ s hipotetskim ustankom u Poljskoj, kao i na granici Poljske i Litve u području kaliningradske oblasti.

Tada se čak predlagalo korištenje nuklearnih oružja. Dakle, kako ističe autor Janetsky, može se reći da je izjava njemačkog ministra o mahanju sabljama za uobičajene vojne vježbe od 30.000 vojnika u najmanju ruku nepristojna jer se druga strana ponaša agresivno te ne zvecka sabljama već nuklearnim projektilima tako da su Steinmeierove izjave besmislene i nedosljedne. Pogotovo zato što je Anakonda 2016 vježba u kojoj je sudjelovalo oko 300 njemačkih vojnika dok je bilo 14.000 američkih vojnika. Dakle najmoćnija gospodarska sila Europe je poslala samo 300 vojnika. Njemačka je svojevremeno pod izgovorom radova na cestama pokušala spriječiti prolaz američkih vojnika iz njemačkih baza u Poljsku kako bi onemogućile odlazak američkih vojnika na vježbe. To je sve dio cijeline što sugerira da se radi o najgorem scenariju – podjelu uloga u njemačkoj vladi.

Publicist  wSieci ističe da unatoč kritici koju su uputili njemački mediji Steinmeieru, njemačka politika prema Rusiji je zabrinjavajuća: „Nijemci doživljavaju sporazum između NATO-a i Ruske Federacije iz 1997 godine o ograničenoj prisutnosti savezničkih snaga u blizini ruske granice kao nešto sveto. Iako se od tada puno toga promienilo jer je sama Rusija više puta prekršila navedeni sporazum. Dovoljno je podsjetiti otvorene sukobe u Gruziji, podršku Južnoj Osetiji i Abhaziji, okupaciju Krima te agresiju u istočnoj Ukrajini. Ako Nijemci i dalje smatraju da je ugovor važeći i nepromijenjen, to je onda od velike važnosti“.

Janetsky također podsjeća da Steinmeier nije jedini europski političar koji u vrijeme sankcija daje podršku Rusiji: „Na gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu sudjelovaoje i Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije koji je svoju prisutnost opravdao potrebom za dijalogom kako bi se pronašlo rješenje za krizu Europske unije i Rusije što u kontekstu Steinmeiera to znači davanje Rusiji „pojas za spasavanje“. Približavanje europskih političara prema Rusiji dodatno potvrđuju i riječi Sarkozyja koji je također pozvao Europsku uniju na ukidanje sankcija Rusiji iako izvor problema nije riješen, a to je okupacija ukrajinskog poluotoka Krima. Kad se sve ove izjave obuhvate u jednu cjelinu, ta cjelina ne izgleda dobro.“ – zaključuje Janetsky.

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *