Select your Top Menu from wp menus

Odbijanje Brune Esih i postavljanje Prgometa – Plenkovićeva skupa greška u zagrebačkoj političkoj budućnosti

Odbijanje Brune Esih i postavljanje Prgometa – Plenkovićeva skupa greška u zagrebačkoj političkoj budućnosti

Nakon jednog vrlo uzbudljivog političkog tjedna gdje smo imali pad vladajuće koalicije, odlazak MOST-a u oporbu, a čini se i nastanak nove vladajuće večine, barem trenutno, u petak navečer dolazi vijest kako je Zlatko Hasanbegović krenuo u bitku za Zagreb, ali na listi Brune Esih.

Ovogodišnji lokalni izbori u Zagrebu su doista zanimljiva priča, dok se očekuje velika neizvjesnost u oba kruga, a i gotovo sigurno nakon izbora u gradskoj skupštini, dvije vodeće stranke u Hrvatskoj su totalno izgubljene. Dok za HDZ u posljednje vrijeme to i nije neko veliko iznenađenje, SDP ovaj put nije uspio naći ikakvog kandidata u svojim redovima.
HDZ koji i ove izbore kao i prošle “prešutno” podržava Milana Bandića, jer je nemoguće objasniti izbor ovakvih kandidata na neki drugi način, ruši sam sebi biračku bazu u glavnom gradu.
Milan Bandić jest favorit ovih izbora i osobno smatram da je bez obzira na razne anketa on u jako dobroj situaciji za novi mandat, ali to HDZ-u koji se smatra stožernom Hrvatskom strankom ne može biti nikakvo opravdanje za ovakvu politiku, guranje jednog Drage Prgometa koji je na pretprošlim izborima u cirkusu sa Zoranom Milanovićem i Kotromanovićevim zavjesama izgubio političku ozbiljnost, a slobodno mogu reći i obraz, jednostavno nije put u ikakvu pobjedu, bilo sada, ali na slijedećim izborima, a ti slijedeći bi mogli biti ključni.

HDZ se predstavlja strankom desnog centra, konzervativnog svjetonazora – oni to naravno nisu, ali stavljanjem kandidata tipa Drage Prgometa i to u svrhu lakše pobjede Milana Bandića je jednostavno mahanje “crvenom krpom” vlastitim biračima.
Drago Prgomet jest ugledan liječnik i pomogao je velikom broju ljudi, ali je taj isti Drago Prgomet prije samo godine i pol teško vrijeđao svoje tada bivše kolege iz HDZ-a, a posebica Zlatka Hasanbegovića, dok sada traži bezuvjetnu podršku od istih. Nije li upravo on mjesecima rovario protiv Tomislava Karamarka i napadao ga preko medija gotovo u svakoj prilici? I za kraj naravno teatralni izlazak iz stranke par mjeseci prije izbora, i sada taj isti Drago Prgomet zahtjeva apsolutnu podršku i odanost.

Koliko je Drago Prgomet strani faktor u bilo kakvoj konzervativnoj-desnoj stranci, toliko je Bruna Esih upravo njen savršen kandidat. Bruna Esih je jedna vrlo sposobna mlada dama bez ikakve mrlje u karijeri koja se uhvatila u koštac sa stvarima za koje većina ne želi ni čudi i koja je zapravo ono što bi HDZ trebao biti i što HDZ tvrdi da je, samo za razliku od HDZ-a ona to i pokazuje. No ovdje na scenu stupa tvrdoglavost Andreja Plenkovića i guranje starih promašenih ideja. Umjesto da podrži Brunu Esih i počne graditi platformu za pobjedu u Zagrebu on opet kreće u siguran poraz uopće ne razmišljajući o tome što će biti u postbandičevskoj eri. Milan Bandić bez obzira na stranku je “one-man show” i njegovim napuštanjem politike iz bilo kojeg razloga će ostati ogromna rupa, a HDZ nastupa s kandidatima od 5-6%, a u slučaju pobjede Mrak-Taritaš na ovim izborima, HDZ može zaboraviti bilo kakav utjecaj u Zagrebu u slijedeće 2-3 izborna ciklusa, jer nemojmo se zavaravati – Zagreb je grad koji naginje na lijevo, a HNS/SDP-u bi to tek bio ogroman vjetar u leđa bez obzira na trenutačnu pogubljenost njihovog predsjednika.

Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović su se pokazali kao dobra ekipa koja sigurno može ostvariti dobar rezultat u Zagrebu koji bi bio još bolji da imaju podršku HDZ-a, da podsjetim oni su svi prošli na svojim listama po preferencijalnim glasovima, gdje su Esih i Hasanbegović u Zagrebu dobili oboje preko 10.000 glasova, dok je Prgometa u 6. izbornoj spasila samo pozicija na listi.
Ovaj trojac nakon ovog tjedna ima ogromnu političku težinu, a Plenković teško može riskirati sa nekakvim izbacivanjem Hasanbegovića zbog kojeg bi mogao izgubiti tri ruke u Saboru koje su mu nasušno potrebne, zapravo najbolja mu je opcija bila povlaćenje Drage Prgometa iz “osobnih” razloga kako što smo to već imali priliku vidjeti od nekih drugih kandidata, ovako će dobiti jedan vrlo neugodan poraz, a i suradnja s Bandićem mu je na vrlo klimavim nogama jer će teško ovaj puta do većine u skupštini, a tada se situacija itekako komplicira. Ovdje je sve trebalo biti jasno uz malo političke mudrosti i hrabrosti, ali kako to već obično biva u Hrvatskoj, bolje je birati put manje otpora koji vodi u provaliju nego bilo što drugo.

Goran Koprivnjak/ Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *