Select your Top Menu from wp menus

Novi udarac CDU-u i politici Angele Merkel

Novi udarac CDU-u i politici Angele Merkel
Foto od:journal-neo.org

Izbori u Berlinu su nastavili seriju loših rezultata CDU-a i Angele Merkel. Sa rezultatom od 17,6% što je rekordno nisko za vodeću njemačku stranku birači su opet pokazali svoje neslaganje s politikama koje vodi njihova kancelarka.
Iako su sve vodeće stranke u padu na ovim izborima SPD ipak ima razloga za zadovoljstvo jer ostaje stranka s najviše glasova u glavnom gradu- 21.6%, iako je preko 6% manje nego na prošlim izborima i njima veliko upozorenje, dok Zeleni bilježe najmanji pad od vodećih, samo 2,4% sa osvojenih 15.2% glasova.

Dok su tradicionalno jake njemačke stranke u velikom padu u stožerima AfD-a i Linke-a se može slaviti. AfD je sa 14,2% potvrdio svoj uzlaznu putanju i velike probleme koje će stvariti na idućim parlamentarnih izborima za veliku koaliciju. Njihova popularnost koja sve više raste zbog nezadovoljstva vladom Angele Merkel i rastućim problemima zbog imigracije je svakim danom sve veća, a to bi i dalje moglo rasti ukoliko se glasine o novom imigrantskom valu pokažu istinitima. Dok će većina koju imaju CDU i SPD vjerojatno i dalje ostati dovoljna za izbornu pobjedu, neće to biti rezultat koji će im davati neko posebno zadovoljstvo.

Uz AfD i Linke ima velikog razloga za zadovoljstvo sa osvojenih 15,6%, uz tradicionalne glasove iz istočnog Berlina uspjeli su podići svoj rezultat za skoro 4% i tako isto oteti dio birača nezadovoljnih trenutnom situacijom u zemlji.

Ovi izbori pokazuju novi pad “glavnih” stranaka u Njemačkoj, kao i sve veći zaokret birača prema krajnjim polovima lijevog ili desnog spektra. Ovo su trendovi koji ćemo vjerojatno gledati i dalje pošto trenutna koalicija jednostavno nema odgovor ni na jedno od trenutno gorućih problema Njemačke, a i EU koja je svakim danom sve više razjedinjenija i to poglavito zaslugom Angele Merkel.
Ostati će zanimljivo i gledati reakciju glavnog partnera CDU-a, CSU-a. Lider CSU-a Horst Seehofer je već mnogo puta glasno kritizirao Angelu Merkel i prijetio uskračivanjem podrške svoje stranke. Mogući raskol CDU-a i CSU-a bi mogao biti zanimljiv ukoliko CSU pokuša nešto i van granica Bavarske, sigurno im je potencijal napada na nezadovoljno biračko tijelo CDU izuzetno zanimljiv, osobito kada uzmemo u obzir umjerenije birače koji će se teško odlučiti za AfD ili Linke, kao i one koji bi se mogli vratiti etabliranijoj opciji.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *