Select your Top Menu from wp menus

Novi potop Vesne Pusić, ali i hrvatske vanjske politike

Novi potop Vesne Pusić, ali i hrvatske vanjske politike
Foto od:www.gradjanska-akcija-official.com

Nakon prvoga kruga glasanja o kandidaturama za glavnog tajnika UN-a u Vijeću sigurnosti mediji i diplomatski izvori bruje o katastrofalnoj podršci Vesni Pusić, zbog čega se vjerojatno ona i odlučila forusirati na nadolazeće izbore u Hrvatskoj.

Nakon što smo pisali prije nekoliko mjeseci o svim negativnostima podrške takvoj kandidatkinji, sada se tek pokazuje greška te odluke. Ovo nije sada samo poraz i poniženje Vesne Pusić već i Hrvatske čija je vlada stala iza takve kandidature. Dok je bilo jasno zašto Kukuriku koalicija podržava njenu kandidaturu i trguje s ugledom Hrvatske i dalje je nejasno zašto je i nova „domoljubna“ vlada učinila isto iako je razlog vjerojatno čisti kukavičluk. Opravdanja koja smo slušali prošlih mjeseci ovih dana potpuno padaju u vodu, priča kako bi Hrvatska izgubila na ugledu ako odbije podržati kandidata iz vlastite zemlje sada postaje besmislena. Mjesecima se šaptalo kako je vijeće sigurnosti nezadovoljno kandidatima iz istočne Europe i kako poručuje tim zemljama da promijene nešto ukoliko doista žele imati nekakve šanse, a sada vidimo i te rezultate, naravno jasno je čiji je najgori.

Kada se postavi stvar tako da se mora podržati bilo tko ako dolazi iz tvoje zemlje dolazimo do situacije da će se doista bilo tko i kandidirati. Vesna Pusić nema nikakve kvalitete za obnašanje ove funkcije, kao što ni Republika Hrvatska nema razloga da podrži istu, osim ako želimo najbolje nagraditi one koji počine najveću štetu. Hrvatska je kandidaturom takve osobe stavila svoj ugled na kocku i izgubila, dok će se Vesna Pusić lako prebaciti na neku funkciju u zemlji osiguranu njenom koalicijom s SDP-om, ovo je novi šamar Hrvatskoj koji nam nije trebao.

Svi znamo da je naša vanjska politika u totalnom rasulu, ali uvijek nam nekako uspije prirediti novo iznenađenje. Gurati osobu kojoj je javno procurio skandal oko davanja proračunskog novca udruzi vlastitog brata uz sve ostale probleme koje Vesna Pusić donosi sa sobom je doista nevjerojatno glup potez, što su mislili da se neće primijetiti? Ili da se to u visokoj diplomaciji ne zna? Ovako se igrati s ugledom vlastite zemlje zbog ambicija jedne osobe je doista tragično i nažalost pokazuje koliko je i ova nova postava u MVEP-u bila nepripremljena i zapravo nesposobna za zadatke koje ta dužnost donosi, a sada kada pristižu rezultati možemo se samo s tugom sjetiti upozorenja koja smo slali što bi se moglo dogoditi. Nažalost bili smo u pravu.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi, foto: građanska akcija o

Facebook Comments

Vezani članci

1 Komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *