Select your Top Menu from wp menus

Novi napad Documente na Oluju

Novi napad Documente na Oluju
Foto od:http://hu-benedikt.hr

Documenta je danas pred zgradom državnog odvjetništva predstavila svoj novi performans u cilju difamacija Oluje i Domovinskog rata.

Tajming koji Vesna Teršelič bira sa svojom udrugom je već dobro poznat, to se radi o obilježavanju ključnih dana iz Domovinskog rata i takve akcije idu simultano sa onima iz Srbije što očito Documenti nije problem bez obzira na sramotnu povijest koju iz devedesetih nose današnji srpski lideri.

Kaznene prijave u Hrvatskoj i inače znaju biti korištene u medijskom cirkusu, ali neki doista nemaju nikakve inhibicije u takvom postupanju. Čekati određeni datum na kalendaru kako bi se podigla prijava protiv nekoga je doista glupost i tu se već vidi kako ovo nema nikakve veze sa pravom i pravdom, ako znaju za nečiju odgovornost oko bilo kojeg zločina i imaju dokaze ili bar indicije za tako nešto zašto se to ne prijavi odmah po saznanju istog? Kalendarska godina ima 365/366 dana, a Documenti su očito jedino bitni 5. kolovoz i 16. studeni., doista neobično zar ne?

Naravno u današnjem performansu Documente nije se moglo (opet) izbjeći i oslobađajuće presude našim generalima već spomenutog 16. studenog. Udruga koja se bavi ljudskim pravima bi trebala znati za pojam presumpcije nevinosti i poštenog suđenja – provesti tolike godine u pritvoru, biti oslobođen i onda netko želi sve to ponoviti? To nema veze sa pravdom već bi to bilo pravno iživljavanje, koliko dugo po Vesni Teršelič čovjek treba provesti u pritvoru dokazivajući svoju nevinost? 10 godina, 20, koliko kažu članovi Documente?

Za kraj treba spomenuti i akciju “inicijative mladih za ljudska prava” koji su eto od svog džeparca odvojili za obljepljivanje grada, pa i gradskih tramvaja plakatima tražeći nekakvu ispriku. Započneš rat, izgubiš ga i onda ti se pobjednik treba ispričati? Mislim da to tako baš i ne ide, ali valjda svatko ima pravo trošiti “svoj” novac kako želi, samo da barem priznaju otkuda im – što bi trebala biti naravna stvar za one koji se pozivaju na “pravdu” i “istinu”.

Goran Koprivnjak/ Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *