Select your Top Menu from wp menus

NOVA VANJSKA POLITIKA VLADE TIHOMIRA OREŠKOVIĆA

NOVA VANJSKA POLITIKA VLADE TIHOMIRA OREŠKOVIĆA

Dana 22. siječnja 2016. godine u Hrvatskom saboru je potvrđena nova Vlada Republike Hrvatske s predsjednikom vlade Tihomirom Timom Oreškovićem s 83 glasa zastupnika.

Nova hrvatska vlada će nastaviti politiku koju je pokrenula predsjednica RH kroz jačanje međunarodnog položaja RH u svijetu, potencijal članstva u EU i NATO-u te snažna okomcYGde7Wita i vodoravna suradnja. To bi bile smjernice buduće vanjske politike. Okomita suradnja predviđa blisku suradnju sa članicama Višegradske grupe odnosno Mađarskom, Slovačkom, Češkom i Poljskom te čvrstu podršku Iniijativi Jadran – Baltik Crno more. Ovaj pravac je potvrdio i Miro Kovač,  ministar vanjskih poslova buduće vlade.

Prema riječima Kovača, u vanjskoj politici bi se nastavila i vodoravna suradnja od Austrije, Slovenije i Italije prema istoku Europe. Tu se za sad nazire i produbljivanje suradnje s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Albanijom, Makedonijom i Kosovom, a u budućnosti možda i sa Srbijom ako se odrekne ratnohuškaške retorike i velikosrpskih aspiracija te prihvate realne europske vrijednosti koje prakticiraju i žive članice Višegradske grupe.

f3b8fb1986bf1296a50f4452f6ce88c8

Hrvatska je propustila iskoristiti mogućnost koja joj se ukazala nakon provedenih izbora u Poljskoj gdje je jasnom politikom zaštite nacionalnih interesa stranka Pravo i Pravda (PiS) osvojila besprijekornu pobjedu u Poljskoj. Poljski PiS je do pobjede došao jasnom i nedvosmislenom politikom o zaštiti nacionalnih interesa, migrantskoj politici, jasnim stavovima o nacionalnoj banci, nacionalnoj televiziji, sudbenoj vlasti. Hrvatski političari koji su dobili mogućnost sastaviti vladu su odustali od takvog stava, koristeći dvosmislenu terminologiju nezamjeranja većim članicama EU te europskim institucijama. S druge strane bivša vlada Zorana Milanovića je nastojala sa svojom svađalačkom retorikom zaoštriti odnose sa svim susjednim članicama EU te sa samim institucijama EU pri čemu su nastale ograde od žica te je Hrvatska, bez obzira što je članica EU ostala ograđena od ostatka EU, a otvorena prema Srbiji, odnosno s otvorenom i nezaštićenom vanjskom granicom Europske unije.

Nova vlada će morati što prije poduzeti mjere kako bi se ta počinjena šteta što prije popravila te kako bi se nastavila suradnja s najbližim partnerskim državama, posebno članicama Višegradske grupe kojoj bi se Hrvatska trebala što prije priključiti kako bi mogla započeti s velikim infrastrukturnim, energetskim, gospodarskim, prometnim i drugim projektima koji su u pripremi.

Posljednji pokušaji zadržavanja Hrvatske u balkanskom zagrljaju.

Danas smo svjedoci posljednjih pokušaja sprječavanja zaokreta hrvatske vanjske politike koji su se mogli isčitati iz prosvjeda nevladinih udruga koje su prema nekim pokazateljima koristili u zadnje 4 godine više od 38 milijuna kuna iz državnog proračuna za razne protuhrvatske projekte. Kako su svjesni činjenice da će se izborom ministra kulture prof.dr.sc. Zlatka Hasanbegovića vjerojatno onemogućiti daljnje bespotrebno trošenje sredstava državnog proračuna ns njihove bezvrijedne i beznačajne projekte, pokušali su zadnji put spriječiti novi hrvatski put, nisu uspjeli u tome i ubuduće će se morati za svoje financije boriti na tržištu kao i svi drugi pravni i fizički subjekti.

ex yu, Srednja Europa

Također pozivi na linč novinara Marka Jurića koji je zbog otvaranja pitanja četništva u vrhu Srpske pravoslavne crkve, gdje se ne raspravlja o skandaloznom veličanju četništva u vrhu SPC već o novinaru koji je otvorio to pitanje, i kao vrhunac svega je oduzimanje licence televiziji Z1 zbog „govora mržnje“ koju je izrekla Mirjana Rakić, proizvod komunističkog sustava koji je trebao biti lustriran još 1991. godine. Nažalost, Hrvatska je propustila provesti lustraciju devedesetih godina prošlog stoljeća, a koju je uspješno provela Poljska koja bi svakako morala biti uzor budućoj hrvatskoj vladi.

Hrvatska ima veliku šansu postati moćna i značajna država u međunarodnim odnosima, samo treba iskoristiti priliku koja se pružila u ovim turbulentnim vremenima. Poželim sreću i uspješan rad novoj vladi te uspješno vođenje prema Srednjoj Europi.

M.G. / Novi Pogledi / Foto: N.P./Maxportal

Facebook Comments

Vezani članci

NOVA VANJSKA POLITIKA VLADE TIHOMIRA OREŠKOVIĆA

Objavljeno u: NOVA VANJSKA POLITIKA VLADE TIHOMIRA OREŠKOVIĆA
  • novipogled na: siječanj 22, 2016 u 11:21 pm #3608

    Dana 22. siječnja 2016. godine u Hrvatskom saboru je potvrđena nova Vlada Republike Hrvatske s predsjednikom vlade Tihomirom Timom Oreškovićem s 83 gl
    [See the full post at: NOVA VANJSKA POLITIKA VLADE TIHOMIRA OREŠKOVIĆA]

    The Force na: siječanj 23, 2016 u 2:33 pm #3609

    Vrlo sam skeptičan. Miro Kovač će voditi njemačku politiku u Hrvatskoj, a Hrvatska će istovremeno svu svoju vanjsku politiku usmjeravati samo i jedino prema Bosni i Hercegovini…To će biti vrlo brzo jasno zbog novog ministra kulture, koji s kulturom ima vrlo malo dodirnih točaka, ali s BiH poprilično, jednako kao i zbog novog ministra branitelja koji će u potpunosti izjednačiti sva prava HV i HVO-a, što ne držim ništa spornim, ali to treba biti individualizirano i ovisno o ratnom putu..Prvo putovanje Mire Kovača biti će u Bosnu, a drugo u Njemačku..Hrvatska se još nikada nije nedvosmisleno izjasnila da želi u Višegradsku skupinu i gotovo sam siguran siguran da u naredne 4 godine to nećemo nikada čuti niti od nove Vlade..Nema šanse da predsjednik Češke ili Poljske uskoro posjeti Hrvatsku, što bi bilo lijepo, ali se neće ostvariti…Hrvatska će se odmaknuti od tzv regije samo ako konačno napravi dnevnopolitički odmak od Bosne i Hercegovine, međutim, ta zemlja će i u naredne godine biti uteg Hrvatskoj. Niti ćemo ući u Schengen, još manje u V4!

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.