Select your Top Menu from wp menus

Njemački pogled na Hrvatsku: mala “fašistička” država koja pokušava zaustaviti “prijateljsku” Srbiju na putu prema EU!

Njemački pogled na Hrvatsku: mala “fašistička” država koja pokušava zaustaviti “prijateljsku” Srbiju na putu prema EU!

Posljednji događaji oko pokušaja blokiranja pristupnih pregovora Srbije sa Europskom unijom doprinijeli su novim pritiscima na Hrvatsku, s posebnim naglaskom na prijetnje iz Berlina. Nekoliko događaja u kojima je slijepo slijeđenje politike Njemačke u centralizaciju, odnosno federalizaciju Europske unije Njemačka je nagradila s prijetnjama obustave financijskih sredstava iz fondova Europske unije, crtanjem karata s tzv. Krajinom unutar Hrvatske, najave nove migrantske rute preko Dubrovnika pred turističku sezonu te preferiranjem infrastrukturnih projekata koji zaobilaze Hrvatsku. Da li je to suradnja dvije „prijateljske države“ kako pokušavaju prezentirati brojni germanofili u Hrvatskoj izjavama da Njemačka hrani 300-400.000 Hrvata dajući im plaću –da, ali u Njemačkoj, dok se u samoj Hrvatskoj zatvaraju radna mjesta zbog čega mnogi Hrvati odlaze u Republiku Irsku i Njemačku.

screenshot: Arte o fašizaciji u Hrvatskoj
screenshot: Arte o fašizaciji u Hrvatskoj

Kontinuitet politike koju nameće Njemačka čitavoj Europskoj uniji

Izborom njemačkog Hrvata dr. Mire Kovača za ministra vanjskih i europskih poslova Domoljubna koalicija je odabrala nastavak pronjemačke vanjske politike koju je aktivno započela vlada Zorana Milanovića nakon eskalacije migrantske krize. Ta bezuvjetna podrška migrantskoj politici njemačke kancelarke Angele Merkel dovela je Hrvatskoj žicu na schengenske granice te umjesto da je Hrvatska i sama ušla u schengenski prostor ostala za duže vrijeme izvan njega. Vanjskopolitički susreti prvenstveno ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača je do sad imala glavni oslonac na politiku Berlina pri čemu brojni diplomatski susreti koje je Kovač pokrenuo ispresjecani su posjetima Njemačkoj. U takvoj situaciji kad danas u Europskoj uniji postoji otvoreni sukob između politike koju nameću Angela Merkel i Francois Hollande te politiike koju provode članice Višegradske grupe, prvenstveno Poljske i Mađarske, opredjeljenje za jednu stranu znači gubitak na drugoj strani, jer sad je valjda svima u Hrvatskoj jasno da ne mogu funkcionirati dvije vanjske politike kojima pokušavaju hrvatski diplomati obmanuti hrvatsku javnost sa vertikalno-horizontalnom vanjskom politikom (M. Kovač) ili Hrvatska na sjecištu jugoistočne i srednje Europe (D. Šuica). Odabir njemačke migrantske politike po kojoj Hrvatska treba prihvatiti nametnute kvote za prihvat migranata koje određuje Bruxelles pod utjecajem Berlina znači ostanak žice i ograda od strane članica Višegradske grupe koje danas u Europi podržavaju drugi tip politike . Osnovno uporište tvrdim stavovima prema imigrantskoj krizi koju danas zastupaju V4 ima u zaštiti vanjskih schengenskih granica Europske unije. Obzirom da su sve članice Europske unije prilikom pristupanja potpisale međusobne sporazume koje sadrže prava i obveze. Jedna od obveza je bila i zaštita vanjskih granica kako bi unutarnje granice bili otvorene za promet roba, sredstava i ljudi. Taj proces je narušila njemačka kancelarka otvorenim pozivom milijunima migranata iz trećih država Bliskog istoka i Afrike što je dovelo do suspenzije schengenskog režima te kršenja sporazuma iz Maastrichta.

Hrvatska je također svjesno kršila potpisana pravila omogućavanjem tranzita stotina tisuća migranata koji su ilegalno prelazili državnu granicu te ih organizirano prevozila do zapadnih i sjevernih schengenskih granica. Nakon svih tih nesretnih događanja se nesigurnost u Europi višestruko pogoršala, dogodio se niz najtežih teroristističkih djela uz brojna druga kaznena djela silovanja, ubijanja te drugih iživljavanja nad domicilnim stanovništvom, a u koja su bili uključeni brojni imigranti s te balkanske migrantske rute. Njemačkoj kancelarki je značajno pala popularnost u samoj Njemačkoj te u cijeloj Europskoj uniji. Danas valjda jedini koji se dive djelima A. Merkel su Tim Orešković i Miro Kovač. S druge strane dok se povećavala nesigurnost u jugoistočnoj Europi s prijetnjom eskalacije čak i u nove ratne sukobe, na sjeveru se potajno provode rusko-njemački plinski sporazumi kako bi njemačke tvrtke i Gasprom podijelili cijelokupan profit isključujući ostale države srednje i istočne Europe i njihove tranzitne prihode od postojećih plinovoda.

Njemački pogled na Hrvatsku NP
Njemački pogled na Hrvatsku NP

Njemačka vanjska politika i Hrvatska

Njemačka je puno pomogla Hrvatskoj tijekom njenog međunarodnog priznanja to je činjenica, kao što je i činjenica oko omogućavanja rada brojnim izbjeglicama iz Hrvatske. Prvi nesporazumi između Hrvatske i Njemačke počinju ratom u Bosni i Hercegovini između Hrvata i Muslimana (današnjih Bošnjaka) kada se Njemačka otvoreno stavila na stranu Bošnjaka. Iako je taj nesretni sukob mogao biti spriječen, ali tadašnja međunarodna zajednica još uvijek nije bila svjesna događanja  na prostoru bivše Jugoslavije, pa tako ni Njemačka nije otvoreno istupala zbog velikosrpske politike koju je Srbija pokušala nametnuti svim članicama bivše Jugoslavije. Muslimansko-hrvatski sukob u BiH je nastao pod utjecajem tadašnjih prosrpskih službi unutar jugoslavenske „Službe državne bezbednosti“ i KOS-a, a koji su imali snažan utjecaj i u hrvatskim obavještajnim strukturama jer Hrvatska nikad nije taj dio kadrova lustrirala kako bi se lakše ostvario plan stvaranja Velike Srbije.

screenshot Arte o fašističkoj Hrvatskoj
screenshot Arte o fašističkoj Hrvatskoj

Taj negativan njemački aspekt prema Hrvatskoj nastavljen je i kasnije tako da čak i brojne njemačke investicije u Hrvatsku nisu dovele do otvaranja novih radnih mjesta i razvojem Hrvatske već je sve obilježeno brojnim skandalima, korupcijom i drugim kriminalnim aktivnostima. Spomenuti ćemo neke od njemačkih investicija kao štu su prodaja HT-a njemačkom Deutche Telekomu prilikom čega su brojna radna mjesta ugašena, profitabilna tvrtka s preko 10.000 zaposlenih se kroz dividendu isplatila tijekom prvih nekoliko godina. Danas je većina objekata rasprodana te je značajno smanjen broj radnih mjesta. Zatim afera s Bayerische Landesbankom koja je kupila Riječku banku te nakon afere Nodilo njemački bankari su jednostavno pobjegli te ostavili stotine tisuća štediša na teret Hrvatskoj. Afera Daimler s vatrogasnim vozilima kad je njemačka tvrtka pred američkim sudom potvrdila davanje mita u Hrvatskoj. Danas njemački RWE također stalno puni novinske stupce zbog svojeg „nenjemačkog“ poslovanja u Hrvatskoj.

Arte o fašističkim strankama u Europi, screenshot
Arte o fašističkim strankama u Europi, screenshot

Iako mnogi Hrvati pokušavaju danas naći pozitivne riječi za Njemačku zbog brojnih Hrvata na privremenom radu u Njemačkoj, ali činjenica je da ti Hrvati rade u Njemačkoj, za njemačke tvrtke i razvijaju Njemačku te su za to plaćeni u Njemačkoj gdje uglavnom za potrebe Njemačke školuju svoju djecu koji će kasnije biti ne samo ne samo njemački Hrvati već će biti i politički Njemci. Hrvatska ima korist jedino u tom segmentu koliko ti njemački Hrvati pošalju novca u Hrvatskoj članovima svoje obitelji.  Taj novac nije dostatan da bi se pokrenuo nekakav ozbiljan posao u kojem bi se otvarala radna mjesta već služi samo za preživljavanje onih kojima je upućen u Hrvatsku.

Novi trendovi njemačke vanjske politike prema Hrvatskoj

Njemačka kancelarka još od vremena Croatia summita iz 2014 godine je jasno dala do znanja da je prioritet njemačke vanjske politike na „Balkanu“ pridobiti Srbiju na svoju stranu. Bez obzira koliko to razni Kovači, Oreškovići i drugi pokušavali osporiti, Njemačkoj je trenutno najvažniji partner jugoistočne Europe Srbija i Njemačka će sve napraviti kako bi se taj njen interes ostvario. Upozoravali smo pravovremeno o zaokretu njemačke vanjske politike još od vremena rusko-ukrajinske krize, a koja je kulminirala u zadnjih 12 mjeseca kada je za potrebe njemačkog koridora Berlin – Istanbul žrtvovan schengen, jedinstvo Europske unije, sigurnost u članicama Europske unije te stagnacija gospodarskog razvoja Hrvatske i cijele južne i jugoistočne Europe koja se slomila pod snažnom njemačkom kancelarkom. Od izbijanja svjetske krize 2007 godine, sve države koje su poslušale njemačku kancelarku i izvršavale njene mjere štednje stagniraju uz slabljenje zajedničke valute €. Jedino ekstreman gospodarski rast ima Njemačka i članice Višegradske grupe koje nisu slušali berlinske zapovjedi. Poljska danas ima najveći rast BDP-a i jedina je članica EU koja nije imala negativnu stopu BDP-a, dok se Mađarska pod Viktorom Orbanom uspjela izvući iz teških financijskih problema koji su bili slični onima koji su danas u Hrvatskoj. Orban je jasno rekao NE nametnutim bruxelesskim rješenjima po instrukcijama Berlina i danas su se potpuno gospodarski oporavili.

Vanjska politike Hrvatske od 2000 godine do danas

Još od izbora Račanove vlade 2000. godine u Europi su se razvijali projekti koji vraćaju Hrvatsku u zapadnobalkansku sferu interesa. Tada je pod pokroviteljstvom francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca pokrenut Zagrebački summit koji je predviđao čvršće povezivanje država bivše Jugoslavije + Albanija. Taj kontinuiet su nastavili prvenstveno Njemačka te kroz institucije Europske unije nametala taj projekt kao ključni dio njemačke vanjske politke u jugoistočnoj Europi. Redom su pod pokroviteljstvom Njemačke i Austrije održavani takvi summiti 2014. godine u Berlinu te 2015. godine u Beču: Na Croatia summitu 15. srpnja 2014 godine Angela Merkel je prvi put jasno dala do znanja da je Srbija ključni partner u koji bi trebali investirati najveća financijska sredstva što je u Hrvatskoj prošlo nezapaženo, a tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović je jasno istakao da je dobio punu podršku Angele Merkel za regionalnu politiku koju provodi.

Wikipedia: Prva konferencija zemalja zapadnog Balkana održana je 28. avgusta 2014. godine u Berlinu, tzv. Berlinski proces u organizaciji njemačke kancelarke Angele Merkel. Na konferenciji su sudjelovale delegacije svih zemalja na području bivše Jugoslavije, delegacije Albanije, Austrije i Njemačke.. Glavna tema okupljanja bila je budućnost proširenja Europske unije, a događaj je organiziran kao jedan od načina obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata.. Na konferenciji je najavljeno da će se okupljanja nastaviti i u narednim godinama, sa Bečom kao domaćinom u 2015. I Parizom 2016. godini.

Da li mađarski odustanak od Hrvatske znači i prekid svih veza sa Višegradskom grupom?

Hrvatska i dalje nastoji i dalje bespogovorno provoditi mjere i rješenja Bruxelessa i Berlina, a koje garantiraju neuspjeh kroz rast zaduženja i izostanka reformi i „pričama o velikim investitorima“. Takva politika je dovela do zbližavanja Mađarske i Srbije. Da bi jasnija bila slika tog sukoba potrebno se vratiti u vrijeme vlade Zorana Milanovića koji je ciljano pokušao uništiti sve veze Jadran – Baltik koje je uspostavila predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović. Ta nediplomatska politika bivše vlade je dovela do stagnacije u međunarodnim odnosima između Hrvatske i Višegradske grupe pri čemu je Viktor Orban otvoreno izjavljivao da će ćekati izbor nove vlade u Hrvatskoj te će s novom vladom pokušati ispraviti nesporazume. Dolaskom nove vlade održana su dva sastanka Kovač – Szyjjarto i Karamarko- Orban te je Orban nakon tog sastanka izjavio da će se u potpunosti zatvoriti željeznički promet između Hrvatske i Mađarske. Ta izjava je upućivala da će vanjskopolitička aktivnost i dalje biti pronjemačka te da se neće ići u podršku riješenjima predloženim od Višegradske grupe kako bi se zaštitile vanjske granice EU i kršenje nacionalnog suvereniteta.

Njemačka nagrada za poslušnost Hrvatske

Danas, nakon objave blokade pristupnih pregovora Srbije koje je istakla Hrvatska, Viktor Orban se sastao u Subotici sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem te dao podršku Srbiji za ulazak u Europsku uniju, a s druge strane je napravljen dogovor Mađarske i Slovenije o početku gradnje željezničke pruge Koper-Ljubljana – Budimpešta te dalje prema Slovačkoj i Poljskoj do bjeloruske granice.

Hrvatska vanjska politika i dalje ne vidi nikakve probleme u takvim istupima, i dalje se slušaju upozorenja iz Bruxelessa te su poslane prve upozoravajuće obavjesti da Bruxelles neće tolerirati stavove Hrvatske.

Njemački političari su otišli i korak dalje i bez obzira na snažnu podršku koju im daje premijer Orešković, pa i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, odnosno ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač uputili su preko Gunthera Krichbauma koji je u intervjuu za Deutsche Welle izrekao prijetnju Hrvatskoj da mora odustati od blokade jer će ostati bez financijskih sredstava europskih fondova. To je jedna u nizu zadnjih poruka koje Njemačka šalje Hrvatskoj bez obzira na visoku razinu podaničke politike koju imaju hrvatski diplomati prema Njemačkoj.

Nedavno je također Spiegel Online objavio skandaloznu fotografiju karte dijela Hrvatske i Bosne i Hercegovine gdje su bile ucrtane granice „Krajine“ na koju nitko u Hrvatskoj nije reagirao. Naime, u članku se govori o obitelji jednog pripadnika ISIL-a u Bosni i Hercegovini nedaleko od hrvatske granice (mjesto Bosanka Bojna) i na karti su ucrtane granice bivšeg okupiranog prostora tzv. Srpske Krajine.

Spiegel Online o Krajini u Hrvatskoj, foto: screenshot
Spiegel Online o Krajini u Hrvatskoj, foto: screenshot

Dok je njemačko – francuska televizija Arte napravila dokumentarni film o „Fašizaciji Europe“ gdje su značajan dio vremena posvetili „fašističkoj“ Hrvatskoj gdje buja fašizam veći nego u Mađarskoj i Poljskoj. Za njemačko-francusku televiziju su u Hrvatskoj svi fašisti od dalmatinskih klapa do predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Interesantno bi bilo saznati od autora filma da li je i Miro Kovač, doktorant Sorbonne Nouvelle, nepopravljivi fašist pa zbog toga blokira njemačke prijatelje iz Srbije.

Ovi njemački pokušaji iskrivljavanja stanja u Hrvatskoj jasno naglašavaju njemačku orjentaciju prema Srbiji,  a kako su Miro Kovač, Tihomir Orešković i Tomislav Karamarko zaključali vrata prema Višegradskoj grupi, Hrvatska će ostati usamljena u svojoj vanjskoj politici te će se utopiti u nekim budućim bespućima balkanskog regiona u kojima će moliti milost Srbiju za mrvice koje padnu sa stola, a poznato je kako takva milost završava, genocidom i etničkim čišćenjem kakvo su proveli na prostoru Republike Srpske u BiH te na okupiranim dijelovima Hrvatske za vrijeme okupacije dijela hrvatskog teritorija koji i danas njemački Spiegel Online naziva Krajinom.

Kako je prenio njemački DW: U Hrvatskoj su na oštre reakcije naišle kritike njemačkog zastupnika Krichbauma zbog blokade Srbije. Ozbiljnost kritike možda potvrđuje i poziv ministru Kovaču za dolazak u Odbor za europske poslove njemačkog parlamenta.”

screenshot, Spiegel Online, Kovač, Plenković
Screenshot, Spiegel Online, Kovač, Plenković

Također i novi istup njemačkog Spiegel Online već predstavlja ozbiljno vrijeđanje institucija Republike Hrvatske. Uspon nacionalizma u Hrvatskoj kako prenosi utjecajni njemački  portal s osvrtom na komemoraciju u Jasenovcu gdje je vjerojatno do sada bila najdostojanstvenija komemoracija u organizaciji Republike Hrvatske bez političkih govora se odala počast žrtvama. Možda problem potomcima njemačkih nacista predstavlja iskreno žaljenje za svim žrtvama u logoru Jasenovac obzirom da je nedvojbeno dokumentacijski potvrđena aktivnost logora i nakon 1945 godine. Uglavnom sramotni natpisi u Njemačkim medijima prolaze bez nekakve reakcije od službenih predstavnika Vlade RH, pa čak nitko od dobro plaćenih eurozastupnika u Europskom parlamentu nije iskazao potrebu za reakcijom u zaštiti interesa Republike Hrvatske. Kako su Plenković, Stier, Šuica i drugi mogli čvrsto braniti temelje federalne Europe glasajući za osudu Poljske, ovdje se nisu udostojili reagirati na medijsko ponižavanje Hrvatske. Miro Kovač je do sad imao niz sastanaka sa svojim njemačkim “partnerima”, ali opet je izostala reakcija na pisanje o “fašizaciji Hrvatske”

Ruža Tomašić, rezolucija o Poljskoj
Ruža Tomašić, rezolucija o Poljskoj

Danas i zadnja prijateljska država Poljska će morati preispitatiti svoj odnos s Hrvatskom nakon sramotnog glasovanja članova vladajuće koalicije o osudi Poljske. Snažan utjecaj njemačke politike na Hrvatsku kao i dva puta do sad tijekom prvog i drugog svjetskog rata prijeti da pokrene novi nesretni val koji će odnijeti ponovno stotine tisuća Hrvata, danas ih odnosi kroz iseljavanje, ali u skoroj budućnosti bi mogao i na mnogo grublji način, dok za to vrijeme Orešković, Karamarko, Kovač mirno promatraju propadanje Hrvatske.

Milan Glavinić /Novi Pogledi/ Screenshoot

Facebook Comments

Vezani članci

Njemački pogled na Hrvatsku: mala “fašistička” država koja pokušava zaustaviti “prijateljsku” Srbiju na putu prema EU!

Objavljeno u: Njemački pogled na Hrvatsku: mala “fašistička” država koja pokušava zaustaviti “prijateljsku” Srbiju na putu prema EU!
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.