Select your Top Menu from wp menus

Neshvatljivim potezom Tihomira Oreškovića opstruira se Inicijativu Jadran – Baltik – Crno more

Neshvatljivim potezom Tihomira Oreškovića opstruira se Inicijativu Jadran – Baltik – Crno more

VIDEO GOVORA ALEKSANDRA VUČIĆA KOJI BI TEHNIČKI PREMIJER TREBAO ČUTI

U Dubrovniku će se održati Croatian Forum 2016 gdje će tema biti Jačanje Europe – povezivanje sjevera i juga. Ta tema je trebala okupiti lidere država povezanih kroz Inicijativu Jadran – Baltik – Crno more, međutim događaj je zasjenio poziv koji je uputio tehnički premijer Tihomir Orešković predsjedniku Vlade Srbije, Aleksandru Vučiću koji je svojom politikom 90-godina otvoreno podržavao srpsku imperijalističku izločinačku genocidnu politiku mš 90-ih godina.

Da Aleksandar Vučić i danas ne odstupa od tih stavova pokazuje snažan medijski rat koji je Srbija pokrenula protiv Hrvatske. Najvjerodostojnije činjenično stanje razmišljanja srbijanskog premijera može se vidjeti iz govora koji je održao Aleksandar Vučić gdje neizostavno spominje vađenje srpskih dječjih očiju, klanja i drugih izmišljotina koje su postale službena srbijanska politika prema Hrvatskoj na koju hrvatski dužnosnici ne reagiraju, iako iznimno štete međunarodnoj reputaciji Republike Hrvatske. Taj govor bi trebao poslušati Tihomir Orešković te vidjeti sve pokušaje rehabilitacije četništva te veličanja veliksrpske ideologije negiranjem postojanja Hrvatske.

Tihomir Orešković bi trebao posjetiti Veljka Marića, trebao bi saslušati građanina Osijeka Zdravka Hlobika kojeg su nedužnog uhapsili na graničnom prijelazu zbog zamjene za hrvatskog branitelja prema kojem je Srbija htjela primijeniti univerzalnu nadležnost također bi treabo čuti što o tome misli Tihomir Purda. Toga čovjeka, tog neprijatelja Republike Hrvatske, Tihomir Orešković poziva na Forum o izgradnji veza od Jadrana i Baltika?????

Ovaj poziv postavlja pitanje zašto je Tihomir Orešković pokušao dezavuirati ideju Inicijative jer uključenje Srbije predstavlja pokušaj negacije tog projekta što je definitivno protivno nacionalnim interesima Republike Hrvatske.

Zadnje poruke koje odašilju Aleksandar Vučić i Ivica Dačić oko rehabilitacije osvajačke politke Srbije 90-ih kroz izgradnju spomenika Slobodanu Miloševiću te rehabilitacijom četništva i Draže Mihajlovića jasno pokazuju pogrešnost vanjske politke koju su intenzivirali tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač te tehnički premijer Tihomir Orešković.

Pod taj utjecaj je neshvatljivo pala i predsjednica Republike Hrvatske sastankom s premijerom Vučićem na dunavskom mostu i potpisivanjem Deklaracije o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja čime je dala podršku ovakvoj vanjskoj politici koju su vodili Orešković i Kovač. Time je otvoren put za davanje suglasnosti Hrvatske Srbiji oko otvaranja pristupnih pregovora s Europskom unijom iako nije ispoštivala ni jedan od hrvatskih uvjeta. Politikom uključenja Srbije u Europsku uniju nastalom pod snažnim pritiskom njemačke kancelarke Angele Merkel dolazi do jačanja dijagonale Berlin – Istanbul čime se blokira Inicijativa Jadran – Baltik – Crno more o čemu je više rečeno u tekstu Novi pogled na Srednju Europu iz Njemačke, SAD-a, Rusije i Kine.  Zato pokušaji Mire Kovača o dvosmjernoj politici Jadran -Baltik i širenje EU na jugoistok i uključivanjem Srbije kroz politiku uvezivanja Austrije, Slovenije, Hrvatske i Srbije su prevara građana Republike Hrvatske jer te dvije politike su danas nespojive i potpuno suprotne. Hrvatska je dokazala svojom orijentacijom prema bivšim državama Jugoslavije koja je na snazi od 2000-ite godine da u tom razdoblju nije imala prosperitetnog gospodarskog razvoja već je došlo do katastrofalne demografske situacije gdje su se događala masovna iseljavanja, besperspektivnost i nacionalna degradacija.

Huškačka politika nakon otvaranja pregovora te direktna primjena univerzalne teritorijalne nadležnosti za teritorij Hrvatske pokazuju da se Srbija nije odrekla velikosrpske ideologije te stvara pripremne radnje za nove osvajačke ratove koje najavljuju vojnim vježbama sa Rusijom neposredno uz hrvatsku granicu gdje će se vojne vježbe ponoviti u listopadu 2016.godine. Prošla vježba Srbije i Rusije gdje su iz transportnih zrakoplova “Iljušin” ispuštana oklopna vozila nedaleko hrvatske granice u sklopu vojne vježbe “Srijem 2014” je potakla današnju predsjednicu Hrvatske da traži od tadašnjeg predsjednika Josipovića sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, dok danas na iste aktivnosti nema reakcija iz Ureda predsjednice o čemu smo pisali u tekstu Poruka Predsjednici: Zbog srpskog “hibridnog rata” protiv Hrvatske hitno sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost  , ali nema reakcije iz Ureda Predsjednice iako je današnja vanjskopolitička orijentacija Srbije potpuna negacija hrvatske državnosti.

Preporučamo tehničkom premijeru da poslušaju govor Aleksandra Vučića u Busijama 2016 gdje je cijeli državni vrh Srbije (video) u kojem se čak nalazio i ministar sporta i mladeži Vanja Udovičić, Hrvat iz Beograda koji je čak promijenio i ime Franjo u Vanja. Uz državni vrh Srbije bili su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Milorad Pupovac te cijeli crkveni vrh srpske pravoslavne crkve čime se jasno vidi da je srpska politika, politika kontinuiteta memoranduma SANU iz 1986 godine koji se i danas provodi.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: Ilustracija NP

 

 

Facebook Comments

Vezani članci

2 komentara

 1. Anton Serdar

  aktualna hrvatska vlast (Vlada, Predsjednik Vlade, Predsjednica, Predsjednik Sabora) moraju reagirati na ovo podlo iskrivljavanje povijesti.
  Moraju istinu suprotstaviti lazima cetnika Vucica i komunjare Josipovica.

  Reply
 2. Iva

  Ponovno ratne prijetnje,nadam se da su naši političari dorasli ovome, pa jedino Milanović se javno supratstavlja, šta drugi čekaju. Kovač je odradio loš, izdajnički posao.Tko mu je to dopustio.

  Reply

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *